Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

YÖNETİM VE ORGANİZASYON
STRATEJİK PLANLAMA.
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Stratejik Yönetim Alanının Tarihsel Gelişimine Bir Bakış
MESLEKİ EĞİTİM.
SWOT Nedir ? Nasıl yapılır ?
İŞLETMELERDE STRATEJİK YÖNETİM
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
GİRİŞİMCİLİK Ahmet AYDIN.
Nejat Erk. STRATEJİK PLANLAMA, UZUN DÖNEMLİ REKABET GÜCÜ KAZANDIRICI ÇABALARIN TÜMÜDÜR. TANIM : 2.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
Bölüm 8 Üst Yönetim Stratejileri : Kurumsal Stratejiler
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
YÖNETİM VE ORGANİZASYON
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR 19 Ekim 2007, ANKARA.
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR 3 Kasım 2006, ANKARA.
KURUMSAL STRATEJİLER.
 Ülgen & Mirze 2004.
STRATEJİK DÜŞÜNME VE STRATEJİ GELİŞTİRME
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
ERK İSG&İK – –
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Erlan Bakiev
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
-NE İŞE YARAR? -NASIL YAPILIR? -KURUMLARDA NASIL UYGULANIR?
12. Stratejik yönetim.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
SWOT ANALİZİ NEDİR? -STRENGTHS?, WEAKNESS?, OPPORTUNITIES?, THREATS?
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
STRATEJİK YÖNETİM Ercan EROĞLU Yalova 2006.
Kimsenin Rüyalarınızı Çalmasına İzin Vermeyin
STRATEJİK PLANLAMA.
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
STRATEJİK PLANLAMA ( ) STRATEJİ NEDİR? STRATEJİK PLANLAMA ( )
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
İşletmenin Yönetimi: Yönetimin Fonksiyonları (Karar Alma ve Planlama)
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMİ- PART II. İKY PLANLAMSI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ KAPSAMINDA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
REKLAMCILIK Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN. Reklamda Kampanya Süreci ve Strateji  Kampanyanın amacı açık ve doğru bir biçimde saptanmalıdır.  Pazarlama.
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
GİRİŞİMCİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 7. Hafta Üst Yönetim Stratejileri : Kurumsal Stratejiler Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
YÖNETİM FONKSİYONLARI
Ayşenur batı Hande arpacı
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ – BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHİ
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
Sizce Teknoloji Nedir?.
SWOTT ANALİZİ HAZIRLAYAN Demet ATEŞ.
STRATEJİ OLUŞTURMA.
SWOT ANALİZİ TÜRKER DURAN YATIRIM TEŞVİK DANIŞMANI.
TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ
1960lardan 1980lere kadar işletme stratejileri genel olarak ürün-pazar seçimi konuları ile ilişkili idi. Ama bu durum pazarlama akademisyenlerinden kaynaklanmıyordu.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kimsenin Rüyalarınızı Çalmasına İzin Vermeyin A. RUSH.
Sunum transkripti:

Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme

Ben savaşırken herkes taktiklerimi görebilir; fakat hiç kimse asıl zaferi getirecek olan stratejiyi göremez. Sun Tzu

AMACI; Sürekli yenilenen bir kavram olarak strateji kelimesinden hareketle ; - strateji paradigmalarına dikkat çekmek, - değişen çevre koşullarını ortaya koyarak strateji geliştirme ve yönetme sürecini yeniden düşünmeye yardımcı olmaktır.

STRATEJİ KAVRAMI Strateji, başlangıçta askeri kökenli bir kelime olmakla birlikte her alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Strateji, ‘’ zor olanı başarma sanatı ve bilimidir’’. Strateji geçen yüzyılın ortalarında Vietnamlıların yaptığı gibi su altına köprü yapmaktır.

Ünlü yönetim düşünürü Drucker stratejiyi, ‘’şuan elimizde bulunan kaynakların, gelecekteki beklentilerimize ulaşmak için kullanıma ayrılması’’ olarak tanımlamakla birlikte ; ‘’ stratejinin yeniden tanımlanmaya ve performansı dikkate almaya gereksinimi’’ olduğunu belirtmektedir.

STRATEJİK DÜŞÜNME Çevredeki büyük gelişmelerin farkında olma, Geçmişe yönelik düşünceler, deneyimler ve gelecekte ortaya çıkabilecek stratejiler, Dış ortaklardan ve bağlantıda olunan kesimlerden edinilen öğrenmeler, İç değişimler ve öğrenmelerden yapılan sentez, Rakiplerin eylemleri, olası yeni rakiplerin oluşturacağı tehditlere yönelik yapılan araştırmalar,belirsiz dinamik çevrede oluşturulan Gelecek stratejileri ile sürekli gelişme ve yeni rekabet paradigmaları

STRATEJİ GELİŞTİRME Bir işletmenin strateji geliştirmesi ve yönetmesi öncelikle karar alıcılarının stratejik bilinç sahibi olmalarına bağlıdır. Stratejik bilinç, ‘’iş dünyasının gerçeklerine hakim olmak, geleceği kurgulamak ve anlamlandırmak’’ demektir.

STRATEJİK YÖNETİME ELEŞTİREL BAKIŞ; YENİ GERÇEKLER Stratejik yönetimin geçirdiği evreler sonucunda 1960’larda ortaya çıkan stratejik planlamanın önemi azalmış gibi görünse bile, Mintzberg ’ in de belirttiği gibi analiz için gereklidir. Strateji uzun dönemli planların yapıldığı, rakipleri dikkate alan dinamik ve üstün amaçlara odaklanmış kararları içermektedir. Sonucu yaratacak olan ise senteze ulaştıracak stratejik düşünmeyi başarabilmektir.

Stratejinin oluşturulması ve yönetimi belirli bir tasarıma göre yapılmaktadır. Uygulamaya geçirilmesi bir süreç işidir. Stratejinin başarı ile yönetile bilmesi için farklı teknikler ileri sürülmektedir. Durum analiziyle başlayan süreçte Boston Matrisi, Swot Analizi, 3değer disiplini, temel yetenekler gibi çeşitli teknikler yada modeller kullanılmaktadır.

Bir kısmı 1950’li yıllardan bu yana bilinen modellerin, eksiklikleri dikkate alınarak yeni modeller geliştirilmektedir. Söz konusu modeller gerek mekanik gerek yüzeysel olmaları gerekse ölçülebilir, pratik, bütüncül ve dinamik olmamaları dikkate alınarak eleştirilmektedir.