Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ayşenur batı Hande arpacı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ayşenur batı Hande arpacı"— Sunum transkripti:

1 Ayşenur batı Hande arpacı

2 SCOR MODELİ SÜREÇ REFERANS MODELİ
Süreç Referans Modelleri, işletme süreçlerinin yeniden tasarımı , kıyaslama ve çapraz fonksiyonel çerçeve içerisinde süreç ölçümü olarak bilinen kavramları entegre etmektedir. İş süreçlerinin mevcut durumları analiz edilmeli, iş süreçleri yeniden yapılandırılmalıdır (“mevcut” ve “olması gereken” analizleri). İkinci aşamada tanımlanan standart performans ölçütleri ile “kıyaslama” (benchmarking) çalışmaları yapılmalıdır. Üçüncü aşamada ise en başarılı uygulamalar bölümünden faydalanarak olası iyileştirmeleri tespit etmek ve bunları uygulayabilmek ile tedarik zinciri performansını arttırmak mümkün olmaktadır.

3 Süreç Referans Modeli aşağıdakileri kapsamaktadır :
• Yönetim süreçlerinin standart tanımlarını, • Standart süreçler arasındaki ilişkilerin esas yapısını, • Süreçlerin performanslarını ölçmek için kullanılacak standart ölçütleri, • Sınıfın en iyi performansını üreten yönetimsel uygulamaları, • Özellikler ve işlevselliklerin standart gruplandırılması

4 Karmaşık yönetim süreci standart süreç referans modeli formuna ulaştığında :
• Rekabet avantajını başarabilmek için amaçlı olarak uygulanabilir, • Açık bir şekilde tanımlanabilir ve iletişim kurulabilir, • Ölçülebilir, yönetilebilir ve kontrol edilebilir, • Özel bir amaç doğrultusunda düzenlenebilir ve sonrasında tekrar düzenlenebilir, Dolayısıyla , süreç referans modeli yönetimin elinde çok güçlü bir araç olur (SCC, 2008).

5 SCOR MODELİ LİTERATÜR ARAŞTIRMASI
Lojistik yazınında tedarik zincirinin işletilmesini ve tasarımını konu alan birçok analitik ve sayısal model olmasına rağmen, stratejik karar modellerinin tedarik zincirine bütüncül yaklaşımdan yoksun oldukları görülmektedir (Huang, Sheoran, Keskar, 2005). Tedarik Zinciri Operasyonları Referans modeli ( Supply Chain Operations Reference - SCOR- Model ) bağımsız, kar amacı gütmeyen ve dünya çapında bir kurum olan Tedarik Zinciri Konseyi’nin (Supply Chain Council - SCC) üyeleriyle ortak bir ürünü olarak, 1996 yılında stratejik karar modellerinin tedarik zinciri konusundaki eksikliklerini gidermek amacıyla geliştirilmiş bir süreç referans modelidir (SCC, 2008; Huang, Sheoran, Keskar, 2005).

6 Model, tedarik zinciri yönetimi ile ilgili en son yenilikleri kapsayacak şekilde geliştirilmiş ve günümüze kadar bir çok değişik sürümde yayınlanmıştır. Başlangıçta uygulamacılar için bir haberleşme aracı olarak geliştirilen SCOR modeli 1997 yılında Versiyon 1.0, 1998 yılında Versiyon 2.0, 1999 yılında Versiyon 3.0, 2000 yılında Versiyon 3.1, 2001 yılının basında Versiyon 4.0, 2001 yılının sonunda Versiyon 5.0, 2002 yılında model geliştirme süreçleri proje takım formatında yeniden yapılandırılması, 2003 yılında Versiyon 6.0, 2004 yılında Versiyon 6.1, 2005 yılında Versiyon 7.0, 2006 yılında Versiyon 8.0 çıkartılarak yeni uygulamaları kapsayacak şekilde sürekli geliştirilmektedir. Modelin en son sürümü 2008 yılı Nisan ayında yenilenmiş olan “SCOR Versiyon 9.0” dır.

7 Ayrıca SCOR modeli tedarik zinciri konfigürasyonlarını tanımlama, ölçme ve değerlendirme amaçlı kullanılmaktadır: • Tanımlama: Standart SCOR süreç tanımları hemen hemen tüm tedarik zinciri çeşitlerinin belirli bir şekilde düzenlenmesine olanak sağlamaktadır. • Ölçme: Standart SCOR ölçütleri tedarik zinciri performansını ölçmesine ve kıyaslamasına imkân tanımaktadır. • Değerlendirme: Tedarik zinciri konfigürasyonları sürekli iyileştirme ve stratejik planlamayı desteklemek için değerlendirilebilir .

8 SCOR MODELİNİN SÜREÇLERİ
Planlama Tedarik Üretim Dağıtım İade

9 SCOR MODELİNİN SEVİYELERİ

10 SCOR MODELİ ÖLÇÜTLERİ (METRİKLER) A) Müşteri Odaklı SCOR Ölçütleri Müşteri odaklı SCOR ölçütleri ; 1) Tedarik zinciri güvenilirliği 2) Tedarik zinciri cevap verebilme 3) Tedarik zincirinin çevikliği olmak üzere üç adet performans niteliğinden oluşmaktadır B) Firma Odaklı SCOR Ölçütleri Firma odaklı SCOR ölçütleri ; 1) Tedarik zinciri maliyeti 2) Tedarik zinciri varlık yönetimi olarak iki performans kategorisini kapsamaktadır.

11 SCOR Modeli Proje Adımları (Francis, 2006)

12 AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ SCOR MODELİNİN SÜREÇLERİ ARASINDA YER ALMAZ
AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ SCOR MODELİNİN SÜREÇLERİ ARASINDA YER ALMAZ? A) Planlama B) Tedarik C) Tüketim** D) Dağıtım

13 ‘’Benzer süreçlerin bir çok farklı konfigürasyonlarını ortaya koymakta kullanılır’’ CÜMLESİ SİZE SCOR MODELİNİN HANGİ SEVİYESİNİ ANLATMAKTADIR? A)Seviye 1 B)Seviye 2 C)Seviye 3** D)Seviye 4

14

15 TEŞEKKÜRLER…


"Ayşenur batı Hande arpacı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları