AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TELAFİ EDİCİ VERGİ Üçüncü ülke menşeli bir eşyanın DİR kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak AB üyesi ülkelere,
Advertisements

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNDE GÜMRÜK BİRLİĞİ Ankara, 7 Şubat 2008 T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.B.M.M. AVRUPA.
Vergi ile İlgili Kavramlar
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
En Yoksullar için Avrupa Yardım Planı (PEAD) Plan / 2010 sayılı yönetmelik (AB) Değiştirilmiş 11 Ekim 2012 tarihinde oylanan yönetmelik (AB) PEAD.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 20 Eylül 2012
Slide 1 İÇ PAZAR Jeroen Hooijer İç Pazar ve Hizmetler GM Mayıs 2005.
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
Harcama Yetkilileri.
Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VI. Bölüm.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Uluslararası Ticaret Bölümü
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 2. ) DELIVERED AT PLACE ( DAP ) a
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
INCOTERMS 3) FREE ALONGSIDE SHIP ( FAS ) Satıcının Yükümlülükleri
AB’NİN DOĞUŞU VE TARİHİ
INCOTERMS 1. ) CARRIAGE PAID TO (CPT ) a. ) Satıcının Yükümlülükleri b
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
STATİK ETKİLER . Entegrasyon gerçekleştirildikten sonra üretimle tüketimin yer ve hacim olarak yeniden düzenlenmesini gerektirecek değişmeler statik etkilerin.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Yönlendirme Komitesi Çalıştayı Şubat 2015, Ankara Plaza Hotel AB İç Pazarına ilişkin genel resimde 2 direktif arasındaki ilişkiler ve yakınsak.
GÜMRÜK BİRLİĞİNİN ETKİLERİ
Fikri ve Sınai Haklar Kanunu Gümrük Kanunu
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
TEV’İN OLUŞMASI İÇİN;. Ticaretin DİİB kapsamında gerçekleştirilmesi,
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
OTP kuralları ve yapılanması
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI

MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI (ABA m.3) Avrupa Birliği Antlaşması’nın 3.maddesiyle AB üyesi ülkeler arasında ithalat ve ihracatta gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları (kotalar) ve eş etkili her türlü uygulama kaldırılmıştır. Buna göre, bir üye devlette yasal olarak üretilen ve piyasaya sürülen bir mal tüm üye devletlerin pazarlarına serbestçe girebilecektir. Malların serbest dolaşımını gerçekleştirebilmek için 3 hedefe ulaşılması gerekmektedir: Gümrük Birliği Kotaların kaldırılması Ayrımcı vergilerin kaldırılması

GÜMRÜK BİRLİĞİ AB üyesi ülkeler arasında 1968 yılından itibaren tam gümrük birliğine geçilmiştir. Gümrük birliğine ulaşmak amacıyla aşağıdaki şartlar yerine getirilmiştir. * Ortak gümrük tarifesi (OGT) * İç ticarette yeni bir gümrük vergisi konulmaması * İç ticarette yeni vergiler konulmaması

ORTAK GÜMRÜK TARİFESİ Ortak gümrük tarifesi, (AB dışındaki) üçüncü devletlerle yapılacak ticari işlemlerde uygulanır. OGT, parasal değeri olabilecek ve ticari işlemlere konu oluşturabilecek her şey (mal veya ürün) için geçerlidir. AB dışından ithal edilen bir malın üye devletler arasında dolaşımında OGT hükümleri uygulanmaz. OGT’nin işleyişi ve düzenlenmesi konusunda AB Komisyonu, Konsey’in onayını almak koşuluyla tam yetkilidir. Bu çerçevede, Komisyon, muafiyet, askıya alma veya indirim uygulama yetkisine de sahiptir.

GÜMRÜK VERGİLERİNİN KALDIRILMASI AB antlaşmaları, üye devletler arasında yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinde mallara uygulanacak olan gümrük vergileri ile eş etkili önlemlerin kaldırılmasını öngörmektedir. Üye devletler arasında gümrük vergileri (01.07.1968’den itibaren) kaldırılmakla birlikte, bazı üye devletler, “eş etkili önlemler” uygulamak suretiyle malların serbest dolaşımına kısıtlama getirme yoluna gitmişlerdir. Adalet Divanı kararlarında üye devletlerin aldığı gümrük vergisiyle eş etkili önlemlerin de AB hukukuna aykırı olduğu vurgulanmıştır.

EŞ ETKİLİ ÖNLEMLER Adalet Divanına göre, bir ürünün sırf bir devlet sınırından diğerine geçişi nedeniyle alınan her türlü parasal nitelikteki resim, harç ve vergi şeklindeki ödemeler, malların serbest dolaşımını engellediğinden AB düzenlemelerine aykırı nitelik taşımaktadır. Her ne teknik veya tanımlama ile yapılırsa yapılsın, yerli ürünlere uygulanmayıp sadece ithal edilen ürünlere uygulanan, aynı zamanda bu ürünlerin fiyatını değiştiren resimler, malların serbest dolaşımına gümrük vergisi gibi etki yapar. Adalet Divanı kararlarında üye devletlerin aldığı gümrük vergisiyle eş etkili önlemlerin AB hukukuna aykırı olduğu vurgulanmıştır.

EŞ ETKİLİ ÖNLEMLER Üye devletlerce uygulanan ancak Adalet Divanı kararlarıyla yasaklanan eş etkili önlemler şunlardır: Danimarka’ya ithal edilen fıstıkların sağlıklı olup olmadığını kontrol edebilmek için laboratuar ücreti alınması Belçika’da elmas üretimi olmadığı halde ithal edilen elmaslardan vergi alınması İtalya’da ithal ürünlerin pazarlanması ve işlenmesi için ücret alınması İtalya’da Gümrük işlemleri devam ederken alınan depolama ücretleri İtalya’da sanat eserleri ihracatında vergi alınması

KOTALARIN KALDIRILMASI ABA m.28-29 uyarınca, ihracat ve ithalatta yapılan miktar kısıtlamaları ve aynı etkiye sahip diğer tüm kısıtlamalar üye devletler arasında yasaklanmıştır. Bu çerçevede, sayı, ağırlık, değer veya diğer sayısal değerler ile ithalat ve ihracatın yasaklanması veya sınırlanması yasaktır.

KOTALARIN KALDIRILMASI Kotalarla birlikte haklı bir neden olmaksızın üye devletler arası ticareti engelleyen “eş etkili kısıtlamalar” da yasaktır (Dassonville formülü): İthalatın fiilen yasaklanması veya zorlaştırılması Menşe belgesi istenmesi Fiyat sınırlaması getirilmesi İşyerlerinin Pazar günleri çalışmasının yasaklanması İthalat işlemlerinde depozit uygulanması “Yerli malı satın al” kampanyası yapılması

AYRIMCI VERGİLERİN KALDIRILMASI Üye devletler, kendi ülkesine ithal edilen diğer devlet ürünlerine, doğrudan ya da dolaylı olarak, ülkede mevcut bulunan benzer ürünlere uygulanan dahili vergilerden daha fazla vergi koyamaz. Aynı şekilde üye devletler dolaylı olarak bir başka ürünü desteklemek amacına yönelik olarak da vergi koyamaz. Benzer ürün kavramının kapsamına, “tüketici açısından, bir ihtiyacın karşılanmasında birbiri yerine ikame edilebilen, aynı zamanda birbirleri ile rekabet eden ürünler” girer. AD kararlarına göre benzer ürünler: * Meyve şarabı-üzüm şarabı (Viski ile Üzüm şarabı benzer değil) * Şarap-Bira * Kola-Gazoz

SERBEST DOLAŞIMIN ENGELLENMESİ Adalet Divanı (Cassis kararında), haklı nedenlerin bulunması halinde, üye devletlerce malların serbest dolaşımını engelleyecek düzenlemeler yapabileceğini hükme bağlamıştır. Haklı neden teşkil eden haller: 1. Mali denetim 2. Kamu sağlığı ve ahlakının korunması (müstehcen yayınların yasaklanması) 3. Ticari işlemlerde adaleti sağlamak (video ve cd’lerin filmlerin sinemada gösteriminden 1 yıl sonra satılabilmesi) 4. Tüketicinin korunması (ürün ambalajında açıklama yapılmasının şart koşulması) 5. Çevrenin korunması (hafif içeceklerin dönüşümlü şişelenmesi)