AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU & AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği ve Kurumlar
Advertisements

Avrupa Birliği.
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ GENEL SEKRETERLİĞİ
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
Kolluğun Parlamenter Gözetimi
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Dr. Javier Solana Madariaga, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ( 14 Temmuz 1942, Madrid) İspanyol fizikçi.
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ ANLAŞMALARI 2011
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORGANLARI.
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi
7. HASTANE YÖNETİM KURULU
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KURUMSAL YAPISI VE KARAR ALMA SÜREÇLERİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
1 U.A SİYASİ KURULUŞLAR HAFTA 2 TANIM VE SINIFLANDIRMA.
Avrupa Birliğinin Kurumları
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
AK PARTİ GENEL MERKEZ KADIN KOLLARI DIŞ İLİŞKİLER BAŞKANLIĞI
Özlem Keçim.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SİYASİ PARTİLER. Demokratik yönetim sisteminin temelini oluşturan siyasi partiler, prensip itibariyle birer dernek konumundadırlar.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
İŞLETMELERDE ÇALIŞANLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ VE DANIŞMA SÜRECİNİN İŞLETİLMESİ AB 15’TEKİ UYGULAMALAR Ek b.
AB KURUMLARI sayfalar arası. AB Kurumları Lizbon antlaşmasına göre; Parlamento, AB Konseyi, Bakanlar Konseyi, Komisyon, Adalet Divanı, Avrupa.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMSAL YAPISI ve KURUMLARI. Herhangi bir devletin anayasal yapısında yasama- yürütme-yargı şeklinde bir ayrım vardır. AB’nin bir anayasası.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMSAL YAPISI ve KURUMLARI
BİRLİK.
Müzakere Sürecinin Aşamaları
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Coğrafya Performans Ödevi
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
. DERS.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
AB’NIN KURUMSAL YAPISI
AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKASI
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU & AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ

AVRUPA BİRLİĞİ Avrupa halklarının sosyal, ekonomik, politik ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.

AB’NİN KURUMLARI (ORGANLARI) 1.Asıl Organları Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Avrupa Parlamentosu Komisyon Avrupa Konseyi Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Sayıştay 2.Danışma Organları a. Ekonomik ve Sosyal Komite b. Bölgeler Komitesi 3.Diğer Organlar a. Avrupa Yatırım Bankası b. Avrupa Merkez Bankası

Avrupa Birliğini yöneten kurumlar Parlamento AB Konseyi Adalet Divanı Sayıştay AB Komisyonu Ekonomik Ve Sosyal Komite Avrupa Birliğini yöneten kurumlar

AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU AB halklarının demokratik iradesini temsil eder Avrupa Birliği’nin direkt seçimle göreve gelen tek organıdır Dünyada Hindistan’dan sonra, 380 milyon seçmen ile en geniş tabanlı demokrasi tarafından şekillendirilen kurumdur

Strasbourg Brüksel &

AB PARLAMENTOSU’NUN YETKİLERİ Yasama Yetkisi Bütçe Yetkisi Demokratik Denetim Yetkisi

Avrupa Parlamentosu’nun 3 temel görevi bulunur 1. Konsey ile birlikte yasama görevini paylaşır. Tek dereceli genel seçim ile seçilmiş olan parlamento üyeleri Birliğin demokratik yapısını garanti altına alır. 2. Birlik kurumlarının ve özellikle de Komisyon’un demokratik bir şekilde çalışmasını denetler. Komisyon üyelerinin tayinini onaylama yada reddetme yetkisine sahiptir.   3. Birliğin bütçesinin hazırlanması sırasında Konsey’e yardım eder ve bütçeyi onaylar.

Parlamento ombudsmanı tayin eder. Her üye ülke önceden belirlenmiş sayıda milletvekilini parlamentoya gönderir. Parlamento ve Konsey birlik içindeki yasama işlemlerini müşterek bir biçimde yürütürler. Bazı politikaları ortak karar mekanizmasını kullanarak yönlendirirler. Parlamento ayrıca, Komisyon'un ve Avrupa Birliği bütçesinin aldığı kararları reddetme ya da eleştirme hakkına da sahiptir. Parlamento ombudsmanı tayin eder.

Avrupa Birliği Parlamentosunda; Başkanlık Resmi etkinliklerde ve uluslararası ilişkilerde Parlamentoyu temsil eder, genel kurul oturumlarına başkanlık eder, Büro ve Başkanlık Divanı toplantılarını yönetir Büro Parlamentonun bütçesinden, idari, kurumsal ve personel işlerinden sorumlu, düzenleyici bir organdır. Başkanlık Divanı Parlamento Başkanı ile politik grupların başkanlarından oluşan politik yönetim organıdır. Sekreterlik Parlamentonun çalışmaları, sekreterlik tarafından düzenlenir.

Parlamento & Komisyon İlişkisi Komisyon Başkanı adayının onaylanmasının ardından Komisyon Üye adaylarıyla da görüşmelerde bulunduktan sonra Parlamento, güven oylaması yaparak Komisyonu atar. Bu yetkiye ek olarak, Parlamentonun Komisyona karşı gensoru yetkisi de vardır

Parlamento Seçimleri Ve Siyasi Katılım Parlamento’nun yetkileri arttıkça AB vatandaşlarının seçimlere katılımı giderek düşmektedir 1979 yılında katılım oranı %63.0 1999 yılında katılım oranı %49.8 2004 yılında katılım oranı %45.7 2009 yılında katılım oranı %43.0

ÜLKELERİN PARLAMENTODAKİ ÜYE SAYILARI (2009 – 2014 Parlamento Dönemi) ALMANYA 99 AVUSTURYA 17 FRANSA 72 BULGARİSTAN İTALYA DANİMARKA 13 BİRLEŞİK KRALLIK FİNLANDİYA İSPANYA 50 SLOVAKYA POLONYA İRLANDA 12 ROMANYA 33 LİTVANYA HOLLANDA 25 LETONYA 8 BELÇİKA 22 SLOVENYA 7 PORTEKİZ LÜKSEMBURG 6 YUNANİSTAN ESTONYA MACERİSTAN GÜNEY KIBRIS ÇEK CUMHURİYETİ MALTA 5 İSVEÇ 18 TOPLAM 736

AB Parlamentoda ki Siyasal Gruplar Ulusal parlamentolarda ki durumun aksine Avrupa Birliği Parlamentosunda grup disiplini ve grup kararlarına uyulmasındaki baskı çok ta fazla değildir. Tüm milletvekilleri, kendi ülkelerinde ulusal çapta düzenlenen seçimler ile iş başına gelmelerine karşın, Parlamento'daki koltuklarında ulusal kimliklerinden çok politik görüşlerine göre gruplanırlar

EPP- ED Avrupa Halkları (Merkez sağ ve Hristiyan Demokratları ) Grubu 278 PES Avrupa Sosyalistleri Parti Grubu 199 EDD Avrupa Demokrasileri Grubu 67 ELDR Avrupa Liberal, Demokratik ve Devrimci Parti Grubu 41 Greens/EFA Yeşiller/Avrupa Bağımsızlar İttifakı Grubu 39 EUL/NGL Birleşik Avrupa Solu/Kuzey Yeşil Solu Konfedere Grubu 27 UEN Avrupa Uluslar Birliği Grubu 15 NI Diğerleri 66

MAAŞLAR VE HARCAMALAR Avrupa Parlamentosu üyeleri, ulusal parlamentolarındaki milletvekilleriyle aynı maaşı alır. Bu nedenle İtalyan bir Avrupa Parlamentosu üyesi, İspanyol meslektaşından dört, yeni AB üyelerinin çoğundan da ortalama 14 kat fazla maaş alır. Parlamento üyeleri ayrıca, kendi ülkelerinden yaptıkları seyahetlerin parasını da AB'den alır. İndirimli uçuş imkanı sağlayan havayolu şirketleriyle yaptıkları yolculuklarda da dahi, parlamento üyelerine "Business Class" seyahat ücreti ödenir.

AB üyesi ülkelerin vatandaşları seçimlerde niçin oy kullanmalı AB üyesi ülkelerin vatandaşları seçimlerde niçin oy kullanmalı? Avrupa Parlamentosu onların hayatını nasıl etkiliyor?

Avrupa Parlamentosu seçimleri AB'nin gündemini değiştirebilir mi?

AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ The Consey of Europe Dünya savaşının bitimiyle İnsan haklarını korumak amacıyla 1949 yılında kurulan ve merkezi Strasbourg’ ta bulunan hükümetler arası bir kuruluştur European Council Devlet yada Hükümet Başkanlarının katılımıyla yılda en az iki kez toplanan bir topluluk organdır. Burada başkanlar önemli siyasal girişimlerde bulunurlar ve Bakanlar Konseyinde çözüme kavuşturulamayan sorunları çözmeye çalışırlar. Avrupa Konseyi Birliğe siyasi yön verir. Bu bir topluluk kurumu değildir ve yasama yetkisi de yoktur . Council Of The European Union Avrupa Birliğinin karar alma sürecinde özellikle yasama ile ilgili konularda etkili olan ve üye devletlerin bakanlarından meydana gelen AB organıdır

AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ Üye devletlerin bakanlarından oluşan bir organdır Yasama konusunda geniş yetkilere sahiptir Bakanlar konseyi olarak da tanımlanır

KATILIMCI BAKANIN KİM OLACAĞI İSE KONSEYİN GÜNDEM MADDELERİNE BAĞLIDIR ÖRNEĞİN: GÜNDEMDE ORTAK TARIM POLİTİKALARI VARSA, KONSEYE HER ÜLKENİN TARIM BAKANLARI KATILIR

Konsey’in 6 temel görevi vardır 1. Üye ülkeler tarafından birliğe devredilen yetkiler çerçevesinde yasama görevini parlamento ile birlikte yürütür. 2. Üye devletlerin iktisadi politikaları arasındaki koordinasyonu sağlar. 3. AB ve üçüncü ülkeler veya uluslararası organizasyonlarla antlaşmalar yapar. 4. Parlamento ile birlikte bütçeyi onaylar. 5. Birliğin dış politikasını ve ortak savunma politikasını belirler. 6. Mahkemeler ve üye devletlerin polis güçleri arasındaki ilişkileri koordine eder. Konsey’in 6 temel görevi vardır

Daimi Temsilciler Komitesi Yapısı Üyeler Başkanlık Daimi Temsilciler Komitesi

AVRUPA BİRLİĞİ KONSEY BAŞKANININ GÖREVLERİ AB Konseyinin Yönetimi Diğer Topluluk Organları Ve Kurumlarıyla İlişkileri Temsil Yetkisi Kurucu Anlaşmalar Üzerindeki etkisi

Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper) Üye devletlerin büyükelçi düzeyindeki temsilcilerinden oluşur. Konsey Toplantıları için gerekli alt yapıyı hazırlayarak , Konsey tarafından verilen görevleri yerine getirir

ÜYELER Birliğe üye ülkelerin bakan seviyesindeki temsilcilerinden oluştuğu için otomatik olarak ta bu bakanlar Konseyin üyesi konumundadırlar. Bu üyeler hem kendi ülkelerini temsil etmekte , hem de aldıkları kararlarla Birliğin hedefleri ve çıkarları doğrultusunda hareket ederek , birliği de temsil etmektedirler.

KONSEY TOPLANTILARI Konseyin görevini daha iyi yapabilmesi ve işlerlik kazanabilmesi için oluşturulmuş olan üç örgütlenme ;   Ecofin (Teknik Konsey ) ve Genel işler Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları seviyesindeki toplanma (Zirve ) Hükümetler Konferansı (Intergovernmental Conference)

KARAR ALMA USULLERİ BASİT ÇOĞUNLUK Bir karar alınırken kabul oylarının ret oylarından daha çok olması demektir. Burada topluluğa üye her devletin bir oy hakkı vardır yani bu sitem de üye devletlerin büyüklükleri dikkate alınmamaktadır. NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK Ağırlaştırılmış çoğunluk Topluluk Anlaşmalarının karar alırken bu sistemi aradığı durumlarda uygulanır. Bu sistem de Birliğin dört büyük ülkesi ; Almanya , Fransa , İngiltere , İtalya birleşip karar alamazlar. OYBİRLİĞİ Avrupa topluluğunu kuran anlaşmalarda oybirliğinin açıkça öngörüldüğü durumlarda kullanılır bunlar ; AB vatandaşlarının yerleşme hakkının düzenlenmesi , AP seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının düzenlenmesi , AB vatandaşlarının haklarının düzenlenmesi …

Konsey Ve Parlamento İlişkileri Avrupa Parlamentosu ve Konseyin ilişkilerini iki bölümde inceleyebiliriz. 1. Bilgi alışverişi - Parlamentoya danışmanlık yapar 2.Ortak karar alma usulune katılım

GRUP MERDİVEN GÖKSEL GÜNGÖR 2005463036 FATMA AYKANAT 2006463016 SEMA ALTINÖZ 2006463009 NAZMİ TARIM 2007463081