ŞİZOFRENİDE PSİKOSOSYAL TEDAVİLER PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Advertisements

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
IV. MEME KANSERİ HEMŞİRELİĞİ KURSU HAZİRAN 2014
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
HASTANE ETİK KURULLARI
TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof. Dr. Medaim Yanık
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
OKULLARDA SUÇ VE ŞİDDETİ ÖNLEME
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Aile eğitimi.
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
ÖĞRENCİ VELİSİ GÖREV VE SORUMLULUKLARI
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
TIPTA UYGULAMA REHBERLERİ
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
EVDE HASTA BAKIMI.
ÖĞRENCİ VELİSİ GÖREV VE SORUMLULUKLARI
HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
ADIYAMAN’DA ÇOCUĞUN PSİKOSOSYAL GELİŞİMİNİ DESTEKLEME PROGRAMI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
eğitim programı ve özel eğitim hizmetleri 2015
İŞBİRLİĞİ VE GÖRÜŞMENİN SONLANDIRILMASI
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
PROBLEM ÇÖZME YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI Genel Hedef : Problem çözme becerisini kazanabilme. Düzey : İlköğretim ikinci kademe Üye sayısı : 12 Süre.
İletişim Becerileri Yapılandırılmış Grup Rehberliği Programı
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
HEMŞİRENİN EĞİTİMCİ ROLÜ
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
ÖRNEK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Şizofreni Nedir? Şizofreni zihinsel bir hastalıktır. Hastalar genelde gerçekle hayal dünyasını ayırt edemezler. Mantıksal düşünce kaybı,normal duygusal.
DİSPANSERLER
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Hollandada yaşayan Türk eşcinselleri
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
Sağlık Psikolojisi Doç.Dr. Gonca POLAT.
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BE BEP NEDİR ?.
İletişim Becerileri Yapılandırılmış Grup Rehberliği Programı Programın Düzeyi: Lise 1. sınıf öğrencileri Oturum sayısı : Beş Programın Genel Amacı : İletişim.
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Sunum transkripti:

ŞİZOFRENİDE PSİKOSOSYAL TEDAVİLER PROJESİ Psk. A. Ezgi ACAR Aile Eğitimi ve Danışmanlığı YL. Etkili Anne - Baba Eğitimi D.

PROGRAMA NEDEN İHTİYAÇ DUYULMUŞTUR? 50 yıla yakın araştırılan konuda; şizofrenide psikososyal desteğin önemi kesinleşmiştir. Psikososyalin ilk basamağını aile oluşturmaktadır. Aileyi dışarıda bırakan tedavi yöntemleri başarı bulmamıştır. Ailelerin hastaların bakımıyla ilgileniyor olması tedavi sürecine katılmalarını gerekli kılmıştır. Aile içindeki dinamiklerin hastalığı tetiklediği fark edilmiştir.

PROGRAMIN GELİŞTİRİLMESİ Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi Derneği (PAREM) tarafından geliştirilmiştir. Proje PAREM’i temsilen Doç.Dr. Kültegin Ögel, Dr. Afşin Sağduyu, Doç.Dr. Erol Özmen, Yrd.Doç.Dr. Cumhur Boratav, Uzm.Dr. Defne Tamar tarafından yürütülmüştür. Programda uygulanan yöntem ruhsal eğitim grup terapisi yöntemidir. Model ESSEN ÜNİVERSİTESİ uygulamalarından alınmıştır.

AMAÇLAR Aile üyelerinin hastalık hakkındaki kaygılarını azaltmak, kendilerine güvenlerini ve hastalık hakkındaki bilgilerini arttırarak aile içindeki dengenin sağlanmasını amaçlamaktadır.

GRUBA YÖNELİK HEDEFLER Hasta, hasta yakınları v tedavi ekibi arasında bir ilişki başlatmak Hastalığın bilimsel modelini özümsetmek Aynı sorunları paylaşan bireyleri bir araya getirmek Yanlış inançları tekrar sorgulamak Ailelerin duygu dışavurumlarını desteklemek Hastadan beklentilerini düzenlemek İlaç düzenlerinde destek olmak, nüksleri azaltmak

Aile içi ve aile dışı stres kaynaklarına karşı uyarmak ve hazırlamak Aile ve hasta arasındaki bağımlılıkları sağlıklı hale getirmek Çevre koşullarını düzenlemek Hasta ve ailesi için yaşam kalitesini arttıracak yeni baş etme yöntemleri çalışmak Ailenin yaşadığı güçlükleri aşmasına yardımcı olmak Bir bütünlük içinde bilgi ve destek sağlamak

GRUP YÖNETİCİLERİ Grup yöneticileri; psikiyatristler, psikologlar, sosyal çalışmacılar ve psikiyatri hemşirelerinden oluşur. Şizofreni hastalarıyla çalışmış olmaları esas koşulu oluşturmaktadır. Her ailenin farklı olduğu düşünülerek katı yaklaşımlar yerine aileye özgü yaklaşımlar belirlenmelidir. Var olan program dahilinde ilerlenmelidir.

GRUP OLUŞTURULURKEN… Bireylerin hasta olan yakınlıkları belirlenmelidir. Grup yöneticileri hastanın tüm özelliklerini önceden öğrenmelidir. Yapılan ön görüşmelerle aile içi dinamikler hakkında fikir sahibi olunmaya çalışılmalıdır. Grup 8-12 hastadan oluşturulabilir. Grup eğitimin14 hafta süreceği ve eğitimin 1,5 saat devam edeceği konusunda bilgilendirilmelidir. Yöneticilerin sunumlarını uygun materyallerle zenginleştirmeleri önerilmektedir.

PROGRAMIN SÜRESİ Oturumlar 1,5 saat olacak şekilde 14 hafta planlanmaktadır. İhtiyaç olduğunda 15 . Haftaya uzayabileceği belirtilmiştir.

OTURUMLAR

1. oturum Tanışma oturumudur. Program tanıtılır. Güncel oturum planı yapılır. Grup içerisinde konuşma planları belirlenir. Form 1-2-3 dağıtılır. Katılımcıların gruptan beklentileri sorulur.

2.oturum Dağıtılan 3. form her grup üyesi için konuşulur. 4.form dağıtılır. 4. form önce aileler tarafından doldurulur. Ardından her bir form diğer katılımcılarla tekrar doldurulur. Böylelikle ailelerin bakış açısıyla, diğerlerinin bu hastaya bakış açısı arasındaki fark aileye gösterilir.

3.OTURUM Katılımcılar ile şizofreni hakkında konuşulur. Form 3 üzerinden tekrar değerlendirilir. Toplumda şizofreninin yeri tartışılır.

4.OTURUM Form 3 tekrar gözden geçirilir. Hastalık modelleri tartışılır. Ortak bir model bulmaya çalışılır. Terazi modeli konuşulur. Form 5 ve 6 dağıtılır. Üyelerin hastalığın nedenleriyle ilgili suçluluk duyguları tartışılır.

5. OTURUM Form 3 değerlendirilir. Psikotik hastalarda tedavi yöntemleri tartışılır. Form 7 ve 8 hastalara dağıtılır. Tedavi konusu derinlemesine tartışılır.

6. OTURUM Form 3 konuşulur. Nöroleptiklerin etkileri hakkında bilgilendirme yapılır. 9-10-11 numaralı formlar dağıtılır.

7. OTURUM Tedavi konusundaki konuşmaların tekrarı ve değerlendirilmesi yapılır.

8.OTURUM Form 3 değerlendirilir. İlaç alma alışkanlığı tartışılır. Çizelgelerden yararlanılır.

9. OTURUM Form 3 değerlendirilir. Hastaların ilaç alımlarına ilişkin yakınlarının tutumları tartışılır. Çizergelerden yararlanılır.

10.OTURUM 9. oturumun devamı niteliğindedir.

11.OTURUM Programın 3. bölümü yürürlüğe girer. Terazi modeli hatırlatılır. Hastalığın erken belirtilerinden bahsedilir. Form 13-14 dağıtılır. Form 14 ödev verilir.

12.OTURUM Form 3 ve geçen oturumun değerlendirilmesiyle başlanır. Krizlerle başa çıkma konusunda neler yapılabileceği tartışılır. Ev ödevleri değerlendirilir. Form 15-16 dağıtılır.

13.OTURUM Her zamanki gibi başlanır. Kriz planları oluşturulur. Ev ödevleri tartışılır. Bireysel kriz planı yapılır. Bu planda aile üyelerinin rolleri belirlenir.

14.OTURUM Kapanış oturumudur. Form 3 yardımıyla hasta yakınları hastalarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğine dair davranış biçimi geliştirmişlerdir. Kriz planı tekrar değerlendirilir. Ruhsal eğitim tedavisi geriye bakarak değerlendirilir.