KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

SOLUNUM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim 3.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM FERİZE ORAL 4/B 1726.
DOLAŞIM SİSTEMİ VE KALP MASAJI KALP; DOLAŞIM SİSTEMİ İÇİNDE İTİCİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR. KALP YAKLAŞIK OLARAK KİŞİNİN YUMRUĞU BÜYÜKLÜĞÜNDE, İÇİ BOŞ KASTAN.
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Dolaşım Sistemi
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
ÇALIŞKAN CANAVARLAR Ders:Fen ve Teknoloji
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
İNSAN VÜCUDU Vücudu Oluşturan Sistemler-İşlevleri BİYEM Vücut.
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
İnsan Vücudu.
KALPTEN POMPALANAN KAN DAMARLAR İÇİNDE BAŞINIZDAN AYAKLARIMIZIN UCUNA KADAR TÜM VÜCUDUMUZU DOLAŞMAKTADIR. DOLAŞIM SİSTEMİ.
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Ders: Fen ve Teknoloji (4
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Kardiovaskuler sistem
AYBUKE ALTAN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SOLUK ALIP VERME.
 Kalbimizin çeşitli odacıkları vardır.Bu odacıklar arasında geçişler bulunur.Kanımızı pompalamak ile görevlidir.  Kalp iki büyük iki küçük odacık.
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
Vücudumuz.
DOLAŞIM SİSTEMİ  .
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
SİSTEMLER.
DOLAŞIM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI Fethi BİLİR 4 - C SINIF ÖĞRETMENİ

DOLAŞIM SİSTEMİ NEDİR? İnsan vücudundaki işlemlerin çok büyük bir bölümü, dolaşım sisteminin birbiriyle bağlantılı ve son derece karmaşık yapısı sayesinde gerçekleşir. Dolaşım sistemi, insan vücudunda bulunan bütün hücreleri tek tek dolaşarak besleyen bir damarlar ağıdır.

KANIN DOLAŞIMINI SAĞLAYAN ORGANLAR DAMARLAR Vücudun tüm yapılarına ulaşım sağlayan borulardır. Kanı, ilgili yapılara; oradan da kalbe taşır. Kanın dolaşımını sağlayan organ ve yapılardır.

KAN NİÇİN DOLAŞIR? Kan, sürekli olarak damarlarımızda dolaşır. Kan dolaşımı ile vücudumuz için gerekli maddeler, ilgili yapı ve organlara iletilir

Kan, vücudumuz için gerekli maddeleri taşıyan kırmızı renkli hayati sıvıdır. Kalp sürekli çalışarak dakikada 5 litre kanı vücuda pompalar.

Kanın Vücuttaki Dolaşımı İnsanda kan dolaşımı, büyük ve küçük dolaşım sistemi olarak ikiye ayrılır. Bu sistemlerde kirli ve temiz kan ayrı ayrı dolaşır.     Şekil : Kanın Vücuttaki Dolaşımı

Dolaşım Sisteminin Görevleri 1)Sindirilmiş besinleri, sindirim organlarından toplayarak dokulara taşımak ve dağıtmak 2) Vücut ısısını düzenlemek, 3) Vücudun zararlı maddelere karşı savunmasını sağlamak 4) Solunum organlarından aldığı oksijeni dokulara taşımak, Dokulardan aldığı karbondioksiti solunum organlarına taşımak

Nabız Nedir? Nasıl Bakılır? Nabız, kalbin 1 dakika içinde kaç kere kasıldığını yani kalbin hızını yansıtır. Kalp her kasılmasıyla bir miktar kanı atardamarlar içine fırlatır ve damarların esneyebilme özelliğinden dolayı atardamarlarda buna bağlı bir genişleme olur ve ardından eski durumuna dönmek ister. İşte bu genişleme, damarların yüzeyel seyrettiği yerlerde (el bileği, dirsek içi, kasık, şakak, ayak bileği gibi) nabız dalgası olarak hissedilir. Normal bir yetişkinde bir dakikadaki kalp atım sayısı 60-100 arasındadır

Nabzımıza nasıl bakalım? Nabız bölgelerinde birinci ve ikinci el parmak uçlarımızı yavaşça bastırarak nabız dalgasını aramalıyız. Nabızı hissettiğimiz zaman önce düzenli olup olmadığına bakalım. Normalde nabız dalgası eşit aralıklarla gelmelidir. Daha sonra da 1 dakika içindeki sayısını bulmalıyız. Bunun için de saatimizin saniye göstergesine bakarak 1 dakika içindeki sayısını sayabiliriz veya 15 saniye süreyle sayıp, bulduğumuz rakamı 4 ile çarpabiliriz.

STETOSKOP

* STETOSKOPLA AKCİĞERLERİMİZİ,KALBİMİZİ, DİNLEYEREK BİR SORUN OLUP OLMADIĞI ANLAŞILABİLİR.