Hastalıklar Nasıl Yayılırlar Enfeksiyon Zinciri Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
Enfeksiyon Zinciri Enfeksiyon kaynağı Zararlı mikropları taşıyan birisi veya başka bir şey enfeksiyonun yayılmasına neden olurlar. Çok çeşitli enfeksiyon kaynakları vardır, bunlar; Halen hasta olan insanlar Evcil veya diğer hayvanlar Temiz olmayan yüzeyler (Kapı kolları, klavyeler, tuvaletler v.b.)
Enfeksiyon Zinciri Mikropların Çıkış Yolları Zararlı mikroplar hasta bir insandan veya bir kaynaktan çıkabilmek ve başka birine enfeksiyon geçirebilmek için bir yol bulmalıdır. Bu yollar; Hapşırma ve öksürme Vücut sıvısı yollarıdır.
Enfeksiyon Zinciri Enfeksiyonun Yayılması Zararlı mikroplar insandan insana transfer edebilmek için bir yol bulmalıdırlar. Bu şu şekilde olabilir; Dokunma Cinsel temas
Enfeksiyon Zinciri Mikropların giriş yolları Zararlı mikroplar hastalığa neden olmadan önce vücuda girmenin bir yolunu bulmalıdırlar. Bu aşağıdaki yollarda olabilir: Yediğimiz yiyecekler Havadaki zerrelerin solunması Açık yaralar Ağzımıza soktuğumuz şeylerden
Enfeksiyon Zinciri Enfeksiyon riskinde olan insanlar Hepimiz enfeksiyon riskindeyiz . Yüksek riskteki insanlar Halen tıbbi tedavide bulunanlar Çocuklar Yaşlılar
Enfeksiyonun Yayılması Nasıl Engellenir? Zincirin Kırılması Enfeksiyonun Yayılması Nasıl Engellenir?
Zincirin Kırılması Enfeksiyon Kaynakları Hasta insanları izole edin Çiğ gıdalarda dikkatli olun Evcil hayvanları sıklıkla yıkayın Kirli bezleri dikkatice ve uygun olduğu şekilde atın
Zincirin Kırılması Mikropların Çıkış Yolları Öksürük ve hapşırıkların Dışkıların Kusmaların Vücut sıvılarının Yüzeylere ve ellere bulaşmasını engelleyin.
Zincirin Kırılması Enfeksiyonun yayılması Ellerinizi muntazam olarak tamamıyla yıkayın Kesikleri ve açık yaraları kapatın Seks aktivitesi esnasında gerekli tedbirleri alın.
Zincirin Kırılması Mikropların giriş yolları Kesikleri ve açık yaraları su geçirmez sargıyla kapatın Yemekleri iyi pişirin Yalnız temiz su içmekte özenli olun.
Zincirin Kırılması Enfeksiyon riskinde olan insanlar Herkes Herkes Uygun aşılama yapmalıdır Yüksek Riskteki Kişiler Bulaştırıcı hastalardan uzak durmalı Temizlik için özel önem göstermeli Pişirirken ve yiyecek hazırlarken özel önem göstermelidir.