Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle."— Sunum transkripti:

1 GRİP VE KORUNMA YOLLARI

2 GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle Sonbahar-Kış aylarında çok sık görülür

3 BELİRTİLER 39°C üzerinde ateş Halsizlik, bitkinlik Titreme Baş ağrısı Kuru öksürük

4 BELİRTİLER Bazen boğaz ağrısı Nadiren hapşırma ve burun akıntısı Gözlerin akması ve kanlanması Bazı hastalarda da karın ağrısı bulantı, kusma görülebilir.

5 BELİRTİLER Yaklaşık bir hafta içinde iyileşiriz ama yinede halsizliğimiz devam edebilir.

6 GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

7

8 Özellikle çocuklar ve yaşlılar daha çok grip olurlar ve hastalığı daha ağır geçirirler.

9 Grip Nasıl Bulaşır ? Öksürürken veya hapşırırken mikrobun havaya yayılması ile,  Hasta kişilerle aynı ortamda bulunduğumuzda,  Hasta kişilerin ağız- burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalar yolu ile bulaşır.

10 Grip Nasıl Bulaşır ? Hasta bir kişinin bir ortama girip çıkması bile, o ortamda bulunan kişilerin hastalanması için yeterlidir. Ev, iş yeri, okul, toplu taşıma araçları gibi kalabalık yerlerde kolaylıkla bulaşır.

11 GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

12 GRİPTEN KORUNMAK Ellerimizi sık sık su ve sabunla yıkamalıyız !

13 Korunmak İçin Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız? Ellerimizi en az 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalıyız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz.

14 Ellerinizi su ile ıslatın. Elinize bir miktar sıvı sabun alarak iyice köpürtün. Avuç içlerini ovun.

15 Sağ el ile sol elin sırtını ve parmakların arasını ovun, diğer el için de aynı hareketleri tekrarlayın. Parmaklarınızın arasını parmaklarınızı birbirine geçirerek ovun. Parmaklarınızın sırtı el ayalarınıza gelecek şekilde parmaklarınızı kenetleyin.

16 Sol el başparmağını sağ el avuç içi ile çevirerek ovun. Birleştirdiğiniz sağ el parmak uçlarını sol el avuç içinde ileri geri ovuşturun. Aynı işlemi diğer eliniz için de tekrarlayın Bileklerinizi de iyice ovduktan sonra ellerinizi su ile durulayın.

17 Ellerinizi tek kullanımlık kağıt havlu ile iyice kurulayın. Kağıt havlu ile musluğu kapatın. …elleriniz artık güvenli.

18 GRİPTEN KORUNMAK Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın: Kalabalık yerlerde hastalık daha hızlı bulaşır. Bu nedenle kreş, okul, tiyatro, sinema gibi yerlerin temizliği ve havalandırılması çok önemlidir.

19 GRİPTEN KORUNMAK Zorunlu olmadıkça toplu taşıma araçlarını kullanmayalım, kalabalık ortamlara girmeyelim Toplumda insanlarla yakın temastan (öpüşme, tokalaşma, sarılma vb.) kaçınalım, Grip olan hastalarla aynı ortamlarda bulunmamaya dikkat edelim.

20 GRİPTEN KORUNMAK Yeterli ve Dengeli beslenmeliyiz Vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besinlerden yemeliyiz.

21 Özellikle sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler bizi hastalıklardan korur.

22 GRİPTEN KORUNMAK Yeterli miktarda su içmeliyiz: Özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır.

23 GRİPTEN KORUNMAK Düzenli spor yapmalıyız Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için de çok önemlidir.

24 GRİPTEN KORUNMAK Sigara içilen yerlerde durmayın: Mikroplar, sigara dumanına yapışırlar ve daha çabuk hastalanmamıza sebep olurlar. Anne ve babalarımıza sigara içmemelerini söylemeliyiz!!!

25 GRİPTEN KORUNMAK Düzenli uyuyun: Sadece bir gece bile uykusuz kalsak, hastalıklarla savaşan vücut hücrelerimiz yarı yarıya azalır.

26 Yanımızda mutlaka kağıt mendil bulundurmalıyız ve hapşırırken öksürürken ağzımızı mendil ile kapatmalıyız ve bu mendili hemen çöpe atmalıyız. Hasta olan kişilerle aynı ortamlarda bulunmak zorundaysak maske takarak korunabiliriz. GRİPTEN KORUNMAK

27 Eğer ; Vücut direncimiz düşükse, Sık sık kalabalık ortamlarda bulunuyorsak, Doktorumuz önermiş ise grip aşısı olmalıyız GRİPTEN KORUNMAK

28 NE ZAMAN AŞI OLALIM? Grip aşısı olmak için, en uygun zaman Eylül - Kasım ayları arasındaki süredir.

29 NE ZAMAN AŞI OLALIM?

30 PEKİ, YİNE DE GRİP OLMUŞSAK NE YAPMAMIZ GEREKİR?

31 GRİP OLUNCA NELER YAPMALIYIZ? Yatak istirahatı yapın!

32 GRİP OLUNCA NELER YAPILMALIYIZ? Bol bol su ve taze sıkılmış meyve suyu için!

33 GRİP OLUNCA NELER YAPILMALIYIZ? Beslenmemize dikkat etmeliyiz, canımız istemese bile her türlü besinden yemeliyiz.

34 GRİP OLUNCA NELER YAPILMALIDIR? Hastalığınız düzelmeye başladığında, tam iyileşinceye kadar kendinize dikkat edin ve yorucu aktivitelerden (oyun vb) kaçının!

35 Doktorumuza sormadan ilaç kullanmamalıyız!!!

36 DOMUZ GRİBİ İNFLUENZA A (H1N1)

37 Domuz Gribi Nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık çok hafif grip belirtileriyle seyredebilirken bazen de ağır zatürreeye kadar giden ve ölümle sonuçlanabilen tabloya dönüşebilir..

38 Belirtileri Nelerdir? İnsanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. - Yorgunluk, -Boğaz ağrısı, -Yaygın vücut ağrısı, -Kusma ve ishal görülebilmektedir. -Ateş -Üşüme -Öksürük -Baş ağrısı

39 Domuz Gribi Bulaşıcı mıdır? Domuz gribi virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Domuz gribi mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir.

40 Nasıl Bulaşır? Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde hastalık bulaşabilir.

41 Hastalığa yakalanan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

42 Nasıl Korunabiliriz? Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de kullanılabilir. Domuz gribinden koruyucu aşı bulunmaktadır. Bu aşı riskli kişilere doktor tarafından tavsiye edilirse yapılabilir.

43 Nasıl Korunabiliriz? Bol sıvı alınız ve beslenmenize dikkat ediniz. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

44 Nasıl Korunabiliriz? Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.

45 Nasıl Korunabiliriz? Yayılmasını önlemek için, masa, kapı kolu, oyuncaklar vb yüzeylerin sık sık günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi gerekir.

46 UNUTMAYIN..! Korunmak Elimizde

47 HEPİNİZE SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUZ...


"GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları