SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
2012
Sistem Analizi ve Planlama
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ (YBS)
Bilgi Sistemleri – 2010 Dr. Galip Aydın
PAZARLAMA KARMA ELEMANLARI: SÜREÇLER
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 2
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN AMACI ve GELİŞİM SÜRECİ
Excel 2007 Uzm. Murat YAZICI.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Şişecam S ayısal Yönetimle Verim VIII. "Türkiye'de İnternet" Konferansı 20 ARALIK 2002 Canan Özcan Türkiye Şişe ve Cam Fab. A.Ş.
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Bilişim Teknolojileri Alanı
Fonksiyonel Bakış Açısıyla Sistemler
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
SİSTEM ANALİZİ ve TASARIMI (SYSTEM ANALYSIS AND DESING) Engin OĞUZAY
Karar Bilimi 1. Bölüm.
Yrd.Doç Dr. YILMAZ GÖKŞEN
İş Zekası Business Intelligence Sunum
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ BİLEŞENLERİ
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta14 : Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Bilişim sistemlerinin türleri
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
BT ve Değişen Hayatımız
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
HASTANE BİLGİ SİSTEMİNİN TÜRLERİ
BÖLÜM 1: BİLİŞİM SİSTEMLERİ. Yönetim bilgi sistemi Bilgi çağının en belirgin özelliği yoğun bilgi üretimi, dağıtımı, ve tüketimidir. Yıkıcı teknolojiler.
Bölüm 5: KKP Sistemleri, Muhasebe ve Finans Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
BÖLÜM 1: BİLİŞİM SİSTEMLERİ. İŞ DÜNYASININ ÇAĞDAŞ DEĞİŞİMİ GLOBALLEŞME: Global Pazar piyasasında yönetim ve kontrol Dünya piyasalarında rekabet Global.
ERP Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Sistem Analizi ve Tasarımı
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
Bilgi Sistemleri Hafta4
FİNANSAL ANALİZ.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Yenilik Türleri (Radikal &Artımsal ve Ürün&Süreç Yeniliği) Doç. Dr. Ayşe GÜNSEL.
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Nedir ? ERP Genel Olarak..... Madde Sıralayabiliriz.
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler – PLANLAMA II
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Sunum transkripti:

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI SİSTEM VE BİLGİ SİSTEMLERİ BÖLÜM 2 -BİLGİ SİSTEMLERİ-

Bilgi Sistemleri Bilgi sistemi, organizasyonda kontrolü ve koordinasyonu sağlayarak karar almada kullanılmak üzere bilgiyi toplamak, işlemek, saklamak ve dağıtmak için oluşturulan ilişkisel elemanlar kümesidir.

Bilgi sistemlerinin faydaları Daha iyi hizmet Daha iyi güvenlik Daha az hata Rekabet avantajı Büyük ölçüde doğruluk Yüksek kalitede çıktılar (ürünler) Sağlıklı haberleşme Etkinliğin artması Verimliliğin artması Daha etkin yönetim Daha fazla fırsatlar İşgücü ihtiyacının azaltılması Maliyetlerin azaltılması Daha etkin finansal kararlar verebilme

Bilgi Sistemi Türleri İşlemsel Bilgi Sistemleri (İBS) (Transaction Processing Systems) Yönetim Bilgi Sistemleri (YBS) (Management Information Systems) Ofis Otomasyon Sistemleri (OOS) (Office Systems) Karar Destek Sistemleri (KDS) (Decision Support Systems) Üst Yönetim Bilgi Sistemleri (ÜYBS) (Executive Support Systems) Bilgi Tabanlı İş Sistemleri (BTİS) (Knowledge Work Systems)

İşlemsel Bilgi Sistemleri Diğer bilgi sistemlerine giriş ve temel oluşturur Satış izleme, envanter düzenleme, fatura hazırlama sistemleri gibi rutin işlemleri hızlı ve doğru gerçekleştirir.

Yönetim Bilgi Sistemleri Yöneticilere planlama, kontrol etme ve karar verme ile ilgili bilgi sağlar Bir kurumda sadece bir bilgi sistemi varsa o sistem YBS’dir. Karar destek sistemi ve ofis otomasyon sistemi YBS kapsamındadır.

Yönetim Bilgi Sistemleri YBS üç boyutu birleştirir: İşlem Boyut Uygulama tabanı, işlemler, veri tabanı yönetim sistemi ve veri tabanını kapsar. İşlemsel bilgi sistemleri ile birlikte hesaplama, özetleme ve iletişimden oluşmaktadır. Yönetim Boyut Farklı organizasyon seviyelerindeki yöneticilerin bilgi özelliklerini dikkate almaktadır. Alt yönetim işlemsel kontrol aktivitesini Orta yönetimin yönetim kontrollü kaynak paylaşımını Üst yönetimin stratejik planlama ve hedefleri belirlemesini İşlevsel Boyut Üretim, pazarlama, finans ve personel gibi kurumsal işlevler için gereken bilgi farklılığını inceler.

Ofis Otomasyon Sistemleri Büro işlemlerinin elektronik olarak gerçekleştirilmesini sağlar Kelime işlemciler, yazı hazırlama, kopyalama, saklama, düzenleme, yazdırma Kelime işleme, tablolama, grafik çizimi paket programlar, elektronik posta, faks, telekonferans gibi sistemler…

Karar Destek Sistemleri Planlanmış ya da planlanmamış karar verme görevlerini desteklemek için kullanıcının veri ve karar modellerine kolay erişimini sağlar. KDS araçları veya KDS üreticileri ile yaratılmaktadır. KDS üreticileri kullanım kolaylığı sunan olanakları birleştirmektedir. Bunlar:

İşlemsel olmayan programlama dili Tahmin İstatistiksel analizler Finansal analizler Optimizasyon analizleri Ne Eğer (what if)analizi Olasılık analizleri Hedef Arama Veri tabanı yönetimi Rapor üretimi Grafik gösterim Gizlilik

Karar Destek Sistemleri Veri Karar Modelleri Karmaşık Yazılım Sistemi Kullanıcı

Üst Yönetim Bilgi Sistemleri Organizasyonun stratejik seviyesini ve işletme dışı verileri kapsar. Yönetim bilgi sistemleri ve karar destek sistemlerinden işletme içi bilgileri alır. ÜYBS, üst yönetimin, işletmenin performansının ve rakiplerin aktivitelerinin takip edilmesini; ileriye tahminler yapabilmeyi sağlar.

Bilgi Tabanlı İş Sistemleri BTİS araştırmacının yerini almaz. Araştırmacının sonuçlarını bilgi sistemiyle karşılaştırarak daha verimli kullanılmasını sağlar. Bilgisayar destekli dizayn araçları gibi (Computer Aided Design-CAD)

Bilgi Sistemleri Arasındaki İlişkiler İşlemsel Bilgi Sistemleri Alt düzeydeki yöneticilerin satışlar, faturalar, ödemeler ve ham madde kullanımı gibi işlemlerin takip edilmesini sağlar. Karar destek sistemleri ve yönetim bilgi sistemlerine girdi göndererek temel oluşturur. Yönetim Bilgi Sistemleri Önceden belirlenmiş ve sistem içinde yapılandırılmış konular hakkında bilgi sağlar. YBS’nin bu eksikliğini karar destek sistemleri ve üst yönetim bilgi sistemleri tamamlarlar.

Bilgi Sistemleri Arasındaki İlişkiler Karar Destek Sistemleri İstatistik analiz ve simulasyon gibi gelişmiş modeller kullanılır. Üst Yönetim Bilgi Sistemleri Kurum içi ve kurum dışı bilgileri alır Önceden tahmin edilemeyen değişken anlık sorunlara cevap bulan ileriye dönük bir tahmin yapmayı sağlar.

Bilgi Sistemleri Arasında Veri Etkileşimi Yönetim Bilgi Sistemleri (ÜBS) İşlemsel (İBS) Karar Destek (KDS) (YBS) (BTİS ve OOS)