X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Atomik X-IşInI Spektrometri
Atomik X-IşInI Spektrometri
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
RÖNTGEN CİHAZLARI ve FİZİK PRENSİPLERİ 8
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ATOM TEORİLERİ.
ATOMUN YAPISI.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
KATILARDA KRİSTAL YAPILAR
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
Işığın Tanecik Özelliği
9. SINIF KİMYA MART.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
Raman Spektroskopisi.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR
Büşra Özdemir.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
YÜKLÜ PARÇACIKLARIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
X-ışınları 9. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
DİLAN YILDIZ KİMYA BÖLÜMÜ
Konu başlıkları Oluşumu
Maddenin yapısı ve özellikleri
Raman Spektroskopi.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
facebook.com/groups/beunmetalurji.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR
ATOM VE KURAMLARI.
SPEKTROSKOPİK İLAÇ ANALİZ YÖNTEMLERİ
1. Spektroskopi ve Mikroskopi ile Yüzey Analizi
PERİYODİK CETVELİN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
Raman Spektroskopisi.
X-Işını Yöntemleri X-Işınının Tanımı X-Işını Eldesi ve Özellikleri
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Kütle spektrometrisi (MS)
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
Kimya hakkinda nezeriyye
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
Atomik X-Işını Spektrometri
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Elektron Dizilişleri Elektronlar öncelikle enerjisi en az olan orbitali doldurur. Bir orbitalin enerjisi çekirdeğe yaklaştıkça azalır. Aynı temel enerji.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
GİRİŞ EDS; Enerji Dispersiv Spektrum , SEM, TEM’e eklenmek suretiyle, elementlerin enerjilerinden faydalanarak kantitatif kimyasal analiz yapmakta kullanılır.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ İLE YÜZEY ANALİZİ
Sunum transkripti:

X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi

X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi Nedir? X-ışını fotoelektron spektroskopisi (XPS) malzemenin yüzeyi ile ilgili olarak atomik ve moleküler bilgi sağlanması amacıyla kullanılan sayısal bir analiz tekniğidir. Çekirdek-seviyelerinin incelenmesi ve bunu takiben yayılan çekirdek fotoelektronların analiz edilmesiyle numune yüzeyinin bileşimi ve elektrostatik seviyesi hakkında bilgi verir.

X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi’ni Merak mı Ettiniz :P

X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi

XPS Kullanarak Bazı Önemli Soruları Yanıtlayabiliriz ·         Numune yüzeyinde hangi elementler bulunuyor? ·         Bu elementlerin hangi seviyeleri mevcut? ·         Farklı seviyelerde bulunan farklı elementlerden ne kadar mevcut? ·         Malzemelerin üç boyuttaki dağılımı nedir? ·         Malzeme yüzeyde ince bir tabaka halinde mevcut ise, o   Film kalınlığı nedir? o   Film kalınlığı düzenli mi? o   Filmin kimyasal bileşimi düzenli mi?  

Tüm Katı Yüzeyler XPS tüm katı yüzeylerin elementel ve kimyasal hal bilgisinin analizi için kullanılabilir. XPS sistemleri ile iyonik sıvılar da analiz edilebilmektedir. 10 nm’lik yüzey kalınlığında elementel ve kimyasal hal analizi yapabilirsiniz.

XPS Cihazının Ana Bileşenleri

BAĞLANMA ENERJİSİ VE KİMYASAL KAYMA Fırlatılan elektronunun kinetik enerjisi numuneye gönderilen X-ışınlarının enerjisi ve elektronun bağlanma enerjisine bağlıdır.Elektron X-ışınlarından aldığı enerjinin bir kısmını bağlanma enerjisini yenmek için kullanır ve geriye kalan elektronun kinetik enerjisidir.Bağlanma enerjisi elektronun bağlandığı atomun ve bulunduğu orbitalin karakteristik bir değeridir.Bu değer örnek maddede bulunan elementin yükseltgenme sayısına ve elementin kimyasal çevresine bağlıdır.

Aynı elementin aynı seviyedeki bir elektronun farklı bağlanma değerleri olabilir.Bunun nedeni elektronun farklı çevrelerde,farklı bağlanma enerjisine sahip olmasındandır.Buna kimyasal kayma denir.

XPS ile Yüzey Analizi Bu teknikte ölçülecek numuneye, vakum ortamında monoenerjili X-ışınları gönderilerek uyarılması sağlanır. Bunun sonucunda örneğin yüzeyinden saçılan elektronların kinetik enerjileri bir elektron spektrometresi yardımıyla ölçülerek örnek hakkında nitel ve nicel analizler yapılır.

X-Işınları ile Yüzey Bombardıman Edilir Nasıl mı ?

X-Işınları İle Yüzey Bombardıman Edilir x-ışınları yüzeyi bombardıman ettikten sonra elektronlar saçılır. katı içerisindeki elektron yolları oldukça kısa olduğundan xps tekniği yüzeye duyarlı bir tekniktir.

X-ışınlarının Yüzey Etkileşmeleri

XPS ile Yüzey Analizi

Ya Nasıl Çalışır ?

Tabiki XPS Nasıl Çalışır Karakterize yapacağımız örnek üzerine, hızlandırılmıs bir x-ışını çarptığında çekirdeğe yakın olan tabakadan elektron fırlar. Bu fırlayan fotoelektronun enerjisi kendisini olusturan hızlı elektronun veya x-ışını fotonunun enerjisine bağlıdır. Netice itibariyle her atomun fotoelektronları kendine özgüdür. Bu fotoelektronların enerjisinin belirlenmesi ile kalitatif veya kantitatif yüzey analizi yapma yöntemine “X- ışınları Fotoelektron Spektroskopisi” (XPS) denir.

XPS Sistemleri Uygulama Örnekleri XPS saf ve uygulamalı tüm bilim dallarında- bunun yanı sıra sorun giderme ve kalite güvence amaçlı- yaygın olarak kullanılmaktadır. En çok kullanılan uygulama alanları bazı ana başlıklar altında toplanabilir. ·         Metaller ve alaşımların yüzeylerinin mikroanalizi ·         Mineral yüzey çalışmaları ·         Polimer çalışmaları ·         Tıbbi amaçlı kullanılan malzemelerinin analizi ·         Çimento ve beton yüzeyleri çalışmaları ·         Temel atomik fizik çalışmaları İnsan derisi bileşiminin tayini  

XPS Analizi için İlgili Endüstriler Havacılık ve Uzay Otomotiv Biyomedikal / biyoteknoloji Yarı iletken, Polimer Telekomünikasyon Veri depolama Savunma Elektronik Endüstriyel ürünler Işıklandırma Eczacılık Fotonik, Ekran

Neslihan Ellialtıoğlu Hazırlayanlar Neslihan Ellialtıoğlu Filiz Özdin Duygu Korkmaz Alev Bilimli Sümeyye Feyza Özdemir