YAĞLARIN SİNDİRİMİ
Yağların sindirimi Yağlar; sıvı olan ayçiçek yağı, zeytin yağı gibi bitkisel yağlarla, katı olan tereyağı ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağlardan oluşan organik besinlerdir Yağlar organizmada yapı ve enerji maddesi olarak kullanılır. Yağların fiziksel sinirimi ince bağırsakta başlar ve tamamlanır
Yağların sindirimine yardımcı olarak safra tuzu etki eder Besinler, kimüs halinde oniki parmak bağırsağına ulaşınca, burada bazı hücrelerden Kolesistokinin ve Sekretin hormonları salgılanır. Hormon Adı Salgılandığı organ Hedef organ Tepki Gastrin Mide Mide öz suyu salgılama Sekretin İnce bağırsak Pankreas Pankreas öz suyu salgılama Kolesistokinin Safra kesesi Safra suyu salgılama
Sekretinin uyarmasıyla pankreastan yağların sindirimi için lipaz enzimi salgılanır Kolesistokinin hormonu ise kan yoluyla kara ciğeri uyararak, oniki parmak bağırsağına safra sıvısının (öd sıvısı) salgılanmasını sağlar. Safra salgısı, yağları daha küçük parçalara ayırarak bir çeşit mekanik sindirim gerçekleştirir Bu sayede yağ damlacıklarının yüzeyini genişleterek lipaz enziminin etkinliğini arttırmış olur Lipaz enzimi, su ile birlikte yağların, yağ asitleri ve gliserole parçalanmasını sağlar
Yağların sindirimi Yağ + Safra sıvısı Küçük yağ tanecikleri Lipaz Yağ tanecikleri+Su Yağ asitleri+gliserol
Kimyasal sindirim tablosu Karbonhidrat Protein Yağ Ağız + - Mide İnce bağırsak (+ : Sindirim var, - : Sindirim yok)
İnce bağırsakta yağların emilimi