FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAYISAL MODÜLASYON Bir haberleşme sisteminde iki veya daha fazla nokta arasında dijital olarak modüle edilen analog sinyallerin iletimidir. Analog sisteme.
Advertisements

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
Dalgalar Bu fizik konu anlatımı AKAN BAKKALOĞLU tarafından hazırlanmıştır.
Sesin Özellikleri.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
SES.
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ
SES.
Konu=İNSAN SESLERİ.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
IŞIK VE SES IŞIK.
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
KALDIRMA KUVVETİ İLE CİSMİN BATAN HACMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
SES GİRİŞ 1)Titreşen cisimler ses üretir;üretilen ses bulunduğu ortamda yayılır. 2)Çevremizdeki farklı sesler ve özellikleri. 3)Ses kayıt edilebilir.
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
SES Müzik ve Fen Mustafa ÇELİK.
FREKANS ÖLÇME.
RADAR TEORİSİ BÖLÜM 1: RADARA GİRİŞ BÖLÜM 2: RADARIN TEMELLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
SES Ses Dalgaları.
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
Jeofizik veriDeğerlendirmeYorum
PİSAGOR BAĞINTISI.
G Ü R Ü L T Ü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ULTRASON.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
GÜRÜLTÜNÜN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
BS Çok Fonksiyonlu Salıncak Ana Kucağı Whimsical Wonders İki farklı kullanım şekli bulunan akıllı koltuk. Eğlenceyi artırmak için oturma ve sallanma modu!
GÜRÜLTÜNÜN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Ses ünitesi.
SES.
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
IŞIK. IŞIK Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir. Saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızla, dalgalar halinde yol alır. Güneş en önemli ışık.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
BÖLÜM 15 SÜRÜŞ KARAKTERİSTİKLERİ. BÖLÜM 15 SÜRÜŞ KARAKTERİSTİKLERİ.
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
SES.
8.SINIF 4.ÜNİTE Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER. SES Katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerin oluşturduğu maddesel (tanecikli) ortamlarda dalga şeklinde yayılabilen.
Sismik Yorumlama Ders (4.Hafta) Doç.Dr. Hüseyin TUR.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Özboyacı İlköğretim Okulu
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
Ses nasıl oluşur ?   Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Ultrases.
Köpeklerde Sesli İletişim Doç. Dr. Hakan Öztürk
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
Sismik Yorumlama Ders (4.Hafta) Doç.Dr. Hüseyin TUR.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
IR Spektroskopisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Ses ve Özellikleri.
Sunum transkripti:

FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesleri ince veya kalın işitmemize neden olan ses özelliğine ses yüksekliği denir. Ses yüksekliği fazla olan sese ince (tiz) ses, ses yüksekliği az olan sese de kalın (pes) ses adı verilir. Çevrede bulunan ses kaynaklarının çıkardıkları seslerin yüksekliği sesin frekansına bakılarak belirlenir.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Bir ses kaynağının saniyede yapmış olduğu titreşim sayısına frekans denir. Frekansın birimi Hertz (Hz)’dir. İnsan kulağı genellikle 20-20000 Hz arasında olan sesleri duyabilir.

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Diyapazonların üzerinde yazan sayılar frekansı gösterir. Frekansı küçük olan diyapazondan çıkan ses kalın, frekansı büyük olan diyapazondan çıkan ses ise incedir. 512 Hz 256 Hz İnce ses Kalın ses

Sesin yüksekliği sesin frekansı ile doğru orantılıdır. FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesin yüksekliği sesin frekansı ile doğru orantılıdır. Titreşim sayısı fazla Frekansı fazla İnce ses (tiz ses) Titreşim sayısı az Frekansı az Kalın ses (pes ses)

Sesi kalındır. (Pes ses) FEN ve TEKNOLOJİ / SES Çevremizde çok farklı ses kaynakları bulunmaktadır. Ses dalgalarının frekans ve genliklerinin farklı olması nedeniyle çeşitli sesleri birbirinden ayırt edebiliriz. Sesi yüksek frekanslıdır. Sesi incedir. (Tiz ses) Sesi az şiddetlidir. Sesi düşük frekanslıdır. Sesi kalındır. (Pes ses) Sesi çok şiddetlidir.

Sesi kalındır. (Pes ses) FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesi yüksek frekanslıdır. Sesi incedir. (Tiz ses) Sesi az şiddetlidir. Sesi düşük frekanslıdır. Sesi kalındır. (Pes ses) Sesi çok şiddetlidir.

Sesi yüksek frekanslıdır. Sesi düşük frekanslıdır. FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses yüksekliği fazladır. Sesi yüksek frekanslıdır. Sesi incedir. (Tiz ses) Ses yüksekliği azdır. Sesi düşük frekanslıdır. Sesi kalındır. (Pes ses)

Şişelerden çıkan sesler FEN ve TEKNOLOJİ / SES Özdeş şişelere şekilde görüldüğü gibi farklı miktarlarda renklendirilmiş su doldurulmuştur. Şişelerin kenarına metal bir çubukla vurulduğunda çıkan sesleri karşılaştıralım. Şişelerden çıkan sesler inceden kalına doğru 1-2-3-4-5 1 2 3 4 5

Şişelerden çıkan sesler FEN ve TEKNOLOJİ / SES Şişelerin ağız kısımlarına doğru üflendiğinde çıkan sesleri karşılaştıralım. Şişelerden çıkan sesler inceden kalına doğru 5-4-3-2-1 1 2 3 4 5

FEN ve TEKNOLOJİ / SES Titreşim Frekans Ses Yüksekliği İnce ses (tiz ses) Titreşim Frekans Ses Yüksekliği Kalın ses (pes ses)