SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
CEPHELER ve ANTLAŞMALAR
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
BATI CEPHESİ.
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER”
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
Hazırlayan : Şevki YILMAZ T.Ed./Dil ve Anl.Öğrt.
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
Sevr Barış Antlaşması (10 ağustos 1920) Osmanlı Devletini paylaşmak için farklı konferanslar yapılmıştır. - Londra Konferansı - San Remo Konferansı - Hythe.
Mondros ateşkes anlaşmasından sonra yurdun işgal edilmesi üzerine Ermeniler de durumdan yararlanmak istemişler ve 1920’de saldırı yapmak için hazırlık.
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM! Kurtuluş Savaşımız sırasında, Doğu Cephesinde Ermeniler, Güney Cephesinde Fransızlar ve Batı Cephesinde Yunanlılar ile savaşıldı.
Mustafa Kemal ATATÜRK.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
KURTULUŞ SAVAŞI SÜRECİ
MUDANYA ATEŞKESİ VE LOZAN BARIŞI
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER” SEVR ANTLAŞMASI
TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI - Cepheler Dönemi -
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B.
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Sunum transkripti:

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş başlamıştır. Mustafa Kemal’in “Hattı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır; o satıh bütün vatandır” şeklinde belirlediği Sakarya Meydan Muharebesi planlı 100 Km. genişliğinde bir cephede uygulanmış ve yapılan savunma savaşı sonunda Yunan ordusu büyük bir yenilgiye uğratılmıştır.

SONUÇLARI Yunan ordularının savunma gücü kırılmış ve savunma yapmak zorunda bırakılmıştır. Anadolu’nun Türk yurdu olduğu bir kez daha belgelenmiştir. Türk Ordusu 1683’teki II. Viyana bozgunundan beri süregelen geri çekilmesi sona ermiştir.

Türk Orduları saldırı gücüne ulaşmıştır. Mustafa Kemal’e GAZİLİK ve MAREŞALLİK unvanı verilmiştir. İtilaf Devletleri, TBMM’ye ateşkes ve yeni barış önerilerinde bulunmuşlardır.

SAKARYA ZAFERİ’NİN DIŞ POLİTİKAYA ETKİSİ İTALYANLAR ANADOLU’YU TAMAMEN BOŞALTTILAR FRANSIZLARLA ANKARA ANTLAŞMASI İMZALANDI 20 EKİM 1921 KAFKAS CUMHURİYETLERİYLE KARS ANTLAŞMASI İMZALANDI 13 EKİM 1921

SİYASİ SONUÇLARI KARS ANTLAŞMASI: (13Ekim1921) Sovyetler Birliğinin egemenliği altına giren Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyetleri adına Sovyetler Birliği ile imzalanmış ve üç Cumhuriyet tarafından da onaylanmıştır. ÖNEMİ: Antlaşmayla Doğu sınırımızla ilgili bütün pürüzler ortadan kaldırılmıştır. Doğu sınırımız kesinleşmiştir.

ANKARA ANTLAŞMASI (20Ekim1921) TBMM ile Fransa arasında imzalanmıştır. Antlaşmaya göre: Taraflar arasında savaş sona ermiştir. Türkiye Suriye sınırı, Hatay dışında bugünkü durumuna ulaşmıştır. İki ay içinde Fransa’nın Anadolu’daki askerlerini geri çekmesi kararlaştırılmıştır. İskenderun ve Hatay’da yeni bir özel yönetim kurulması kabul edilmiştir.

Fransa ile aramızdaki savaş sona ermiştir. ÖNEMİ Fransa ile aramızdaki savaş sona ermiştir. İlk kez İtilaf Devletlerinden biri (Fransa) TBMM’nin kurduğu düzeni ve Misak-ı Milli’yi kabul etmiştir. Türkiye’nin güneyinde Irak’a kadar olan sınırı güvence altına alınmıştır. Güney cephesindeki birlikler barı cephesine kaydırılmıştır.

SORU Kütahya Eskişehir Savaşlarından sonra Türk ordusu geri çekilmiştir. Ordunun geri çekilişinin TBMM’de büyük tartışmalara yol açması üzerine Genel Kurmay Başkanlığı, bunun taktik gereği olduğunu açıklamıştır. Genel Kurmay Başkanlığının açıklamasını aşağıdaki gelişmelerden hangisi daha çok destekler? A)Mustafa Kemal’e Başkomutanlık görevinin verilmesi B)Mudanya Ateşkes Antlaşmasının imzalanması C)TBMM’nin yetkilerinin geçici olarak Mustafa Kemal’e verilmesi D)Bundan sonra yapılan savaşların kazanılmış olması. 2000 ÖO