AB’ye Uyum Sürecinde Bilgi Teknolojileri ABGS-TBV EUROPA Bilgi Köprüleri 20 Ekim 2004 TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü Rukiye.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Serbestleşmeye doğru Türkiye’de Telekomünikasyon
Advertisements

Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİLERİ
SAĞLIK EKONOMİSİ.
1 Strateji Komisyonu #2010’da Alınacak Aksiyonlar / Hedefler 1 Türkiye'nin stratejik hedefi ve önceliklerine uygun bir Bilişim stratejisine yüksek katkı.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
AB Hakkında Genel Bilgiler
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
TÜRKİYE’DE TEKNONOMİ (TEKNO- EKONOMİ)
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Oluşumu
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
Kalkınma Tartışmalarında Japon Modelinin Yükselişi, Düşüşü ve Tekrar Yükselişi Prof. Dr. Murat YÜLEK İstanbul Ticaret Üniversitesi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
SON EKONOMİK GELİŞMELER
1 AB’nin Üye ve Aday Ülkelere Etkileri. 2 AB’nin etkisi uploading ABÜye ülkeler downloading ABAday ülkeler downloading.
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
1 Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Şurası Hazırlık Sunumu e-Ekonomi Çalışma Grubu Murat Tozan, TBV Şubat 2002.
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ PİYASA KALİTESİ- ŞİRKET STRATEJİLERİ KASIM, 2007 Prof.Dr.Çelik Kurtoğlu “iyişirket” Danışmanlık A.Ş.
Küreselleşen Türkiye’de Yatırım Rekabeti İzzet Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ENTEGRASYON
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
SAYISAL UÇURUM Dünya’da ve Türkiye’de Durum
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Hızlı Tüketim Ürünleri
Bilişim Teknolojileri Alanı
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Yeni Ekonomi ve Yeni İletişim Teknolojileri Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
Özlem Keçim.
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Sunum transkripti:

AB’ye Uyum Sürecinde Bilgi Teknolojileri ABGS-TBV EUROPA Bilgi Köprüleri 20 Ekim 2004 TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü Rukiye Özcivelek

Giriş ve Gündem BT alanında durum Dünya ve AB’ye bakış Türkiye’de BT üretimi Türkiye’de BT kullanımı ve sahipliği AB’ye uyum sürecinde BT çalışmaları AB genişleme sürecinde BT politikaları sorunlar/yorumlar

Genel Durum Küresel bilgi toplumu vizyonu;Nasıl ? BM, Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi DTÖ, GATS, küreselleşme ve bilgi teknolojileri Mal ve hizmet ticaretinin serbestleşmesi Öndekini yakalama sorunu (catch-up) BİT ihracat/ithalat oranı (+) olan ülkeler: Finlandiya, Japonya, İrlanda, Kore ve İsveç (OECD, 2002) Yazılım ihracatında İrlanda 3,8 milyar Dolar, ABD 3,4 milyar dolar, diğer tüm ülkeler 1 milyar doların altında yazılım ihracatı yapmış (OECD, 2002) Sanayii sonrası toplum, hizmet sektörü; bilişim hizmetlerinde en büyük dışalım ve dışsatım ABD

BİT Üretim ve Pazar Oranları (2001)

Küreselleşme ? İlk 50 BİT Firması ABD26 Japonya12 Alman2 Fransız 2 İngiliz2 Hollanda1 Finlandiya1 İspanyol1 İsveç 1 İtalyan1 İlk 10 Yazılım ABD 8 Alman 1 Japon1 İlk 10 Telekomünikasyon ABD 5 Japon1 Alman 1 Fransız1 İtalyan1 İlk 10 IT Hizmet ABD 9 Fransız-ABD1

AB ve Aday Ülkeler AB’de düşük büyüme oranı e-Avrupa ve e-Avrupa+ eylem planları Bilgi tabanlı ekonomi hedefi AB üretiminin eski doğu bloğu ülkelerine kayması tezi Yeni üyelerde hızlı özelleştirmeler, yabancı sermaye yatırımları 2002’den bu yana çok uluslu firmaların Çin’e gitmeleri

Yeni Üye ve Adaylar Yeni 10 üye için politika önerisi ve stratejiler belirleniyor AB15 tüm dünyadaki bilgi teknolojisi üretiminin % 20,3 ‘ünü gerçekleştiriyor AB10+3 aday BT üretimindeki payıysa yalnızca % 1,2 Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye üretici 13 ülke içindeki BT üretiminin % 80’ini, tüketici elektroniği üretiminse % 93’ünü gerçekleştiriyorlar.

BİT Üretim ve Pazar Büyüklükleri (2001)

Türkiye Elektronik Sanayii

Alt Sektörlere Göre Üretim (2003)

Toplam Dışalım ve Dışsatımda Elektronik Sanayiinin Payı

BT Kullanımı (2004) DİE, AB’ye uyum kapsamında ilk defa gerçekleştirdi Hanelerin % 7’sinde internet, % 11’inde bilgisayar var. İnternet kullananlar % 13 Bilgisayar kullananlar % 17 (2000 yılı BTYK sonuçları) İletişim amacıyla kullananlar % 76 Kullanıcıların % 3’ü e-alışveriş yapıyor. İnternet kullananların % 41’i işte, % 41’i internet cafe’de kullanıyor.

BT’de AB Müktesebatı Uyum Çalışmaları E-Türkiye girişimi DPT, e-dönüşüm Türkiye projesi koordinasyonu (Şubat 2003 Başbakanlık genelgesi) BT politikaları ve mevzuatının, öncelikle AB müktesebatı çerçevesinde gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi eEurope + kapsamında aday ülkeler için öngörülen eylem planının ülkemize uyarlanması, , KDEP, 8 çalışma grubu, 73 eylem Başbakan yardımcısı koordinasyonunda 8 icra kurulu toplantısı

AB BT Çalışmalarına Katılım AB 6. Çerçeve BT teknolojileri tematik alanı AB, IDA programına katılım, DPT AB, JRC teknoloji öngörü çalışmalarına katılım AB, JRC “enlargement futures” çalışmalarına katılım Türkiye 2023 vizyonu ve sosyo-ekonomik hedefler, 14 alandan bir tanesi BİT Bilgi yoğunluğu ve katma değeri yüksek ürünler geliştirebilmek Bilgi toplumu için BT altyapımızın güçlendirilmesi Avrupa Araştırma Alanı ile bütünleşebilecek, Türkiye Araştırma Alanı’nın yaratılabilmesi

Değerlendirme Küreselleşme ve bilişim tartışmaları çoğunlukla kullanım ve tüketim üzerine Teknoloji üretimi tarafında küreselleşme yok AB, bilişim politikasını sanayii politikası ile birleştiriyor Çin’e giden çok uluslu firmalar, işsizlik problemi Önerilen politikalar başarılı olabiliyor mu? Verimsiz koordinasyon, eğitime bütçe ayrılmaması, Ar-Ge politikalarının uygulanamaması gibi nedenler ortak

Değerlendirme Çalışmalarda gelişmiş ülkelerdeki veriler kullanılıyor, tek tip politika önerisi Catch-up süreci farklı ve pay kapma yarışı Kendimize göre politika belirleyememe e-dönüşüm eylem planlarında üretim yok Ülkemizin en önemli ihtiyacı yeni istihdam alanları yaratılması AB bile bread or broadband diye soruyor. Bilişim teknolojilerin kullanımının yaratacağı verimlilik artışı önemlidir, ancak ekonomik büyüme için tek başına yeterli değildir

Değerlendirme BT araç olmaktan çok amaç oluyor Değişen toplumsal yapı Değişimlerin kaba hatları benzese de her toplumda farklı yaşanacaktır Bu değişimi anlamak ve strateji belirlemek dünyayla etkileşimli, içsel bir süreçtir.

İLGİNİZ VE SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER !