7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ SİNDİRİM SİSTEMİMİZ
S İ B E M K AL DE OL B U R U N D E R İ B E S İ N G Ö Z M İ N A R E L U L A K D İ
HÜCREYİ DOKUYU,ORGANI,SİSTEMİ NASIL TAT ALIYORUM,NASIL YÖNETİLİYORUM DERS KİTABI,ANSİKLABODİ,İNTERNET DUYU ORGANLARINI VE SAĞLĞI YAŞAM İÇERİSİNDE UYARTILARIN HIZI BESLENME NASIL OLUR,NEDEN,NİÇİN SİNDİRİM VB BOŞALTIM SİSTEMİ
YAĞLAR,ZEYTİN ,AYÇİCEĞİ, HAYVANSAL YAĞLAR YAĞLAR ENERJİ EKMEK,ŞEKER, PATETES ET,BAKLAGİLLER YAĞLAR,ZEYTİN ,AYÇİCEĞİ, HAYVANSAL YAĞLAR YAĞLAR PORAKAL,MEYVELER DÜZENLEYİCİ Yediğimiz besinler sindirim sisteminde küçük parçalara ayrılır,Değişik işlemlerden geçen bu parçalar kana geçebilecek hale getirir.Bu işlemler sırasında vücudumuz tarafından salgılanan çeşitli sıvılar kullanılır.Daha sonra kana geçer ve daha sonra vücudumuzun her yerine kanla taşınır,hücrelerde kimisi enerjiye kimisi yapım olayına kimisi düzenleyici olarak görev yapar………………..
İnce bağırsak kalın bağırsak Kağıt havlu damarlar Plastik torba Ağız mide çorap İnce bağırsak kalın bağırsak Kağıt havlu damarlar Çiğneme Besinleri ufak parçalara ayırma Tükürük Besinleri yumuşatma Mide kaslarının kasılıp gevşeyerek besinleri parçalaması Besinleri daha küçük parçalara ayırmak Besinlerin sindirimi ince ve kalın bağırsakta devam edilmesi Besinlerin mideden ince bağırsağa,ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçişi Sindirim atıkların anüsten dışarı atılması Sindirim atıklarının vücut dışına atılması Sindirilmiş besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanımını sağlamak Sindirilmiş besinlerin kan damarlarına geçişi
Resimdeki kişinin yediği elmanın değişime uğramasının sebebi elmanın içindeki besin içeriklerinin vücuda yararlı hale gelebilmesi içindir. ……………….
X X X X
Besinleri ağızdan yemek borusuna Besinlerin fiziksel sindirimi ve karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar Çiğneme sonunda besinleri mide ye iletir Kasılıp gevşeyerek besinleri fiziksel sindirimle küçük parçalara ayırır ve kimyasal sindirim ile küçük moleküller haline getirir. Ürettiği safra salgısını yağların sindirimine yardımcı olmak üzere ince bağırsağa gönderir Proteinlerin , karbonhidratların ve yağların sindirimini gerçekleştiren pankreas özsuyunu salgılar Besinlerin en küçük parçalara kadar ayrıldığı ve emildiği organdır. Besinlerin vücudumuz tarafından kullanılmayan bölümünü atık olarak vücuttan uzaklaştırır. Besinlerin içerisinde kalan su,mineral er ve vitaminler emilir atık maddeler anüse gönderilir.
Enzimler,büyük molekülleri küçük molekül haline getirir. Besinler,fiziksel ve kimyasal sindirime uğrayarak küçük moleküllere kadar parçalanır. İnce bağırsakta karbonhidratlar , proteinler ve yağlar kanımıza geçer.Kalınbağırsakta su,vitaminler ve minareler kana geçer.
Stres sağlığımızı olumsuz etkiler Lifli besinler tüketmek ve dengeli beslenmek sindirim sistemi sağlığını olumlu etkiler Lokmaları çiğnemeden ve hızlı bir şekilde tüketmek mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı sağlığımızı olumlu etkiler Meyve ve sebzeleri yıkamadan yememeliyiz.Besinleri serin ve kuru yerlerde saklamalıyız.Kısa sürede tüketmeliyiz. Sigara ve alkol kullanma sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilir. Yaptığımız aktiviteler ve egzersizler bağırsaklarımızın sorunsuz çalışmasını sağlar. Stres sağlığımızı olumsuz etkiler
. .
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VÜCUTUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
BÖBREK ÜRETER(idrar borusu) İDRAR KESESİ ÜRETRA BÖBREK ÜRETER ÜRETRA KİŞİSEL TEMİZLİĞE DİKKAT ETMEK EN AZ GÜNDE 2 LİTRE SU İÇMEK(İHTİYACI KADAR) BÖBREKLER VE İDRAR YOLLARINI SOĞUKTAN KORUMAK ALKOL,UYUŞTURUCU KULLANMAMAK
Kanı süzerek atık maddelerden temizleriz ve idrar oluştururuz Terleyerek vücudundan suyun ve tuzun fazlasını atamasın Zehirli bir atığı üreye dönüştürerek vücudu korurum Soluk verirken karbon dioksiti uzaklaştırırım Su safra ve besin atıklarını vücuttan atılmasını sağlarım
BÖBREK UYGUN CEVAPLAR KABUL EDİLİR( Kanımızda bulunan atık maddelerin böbreklerimizde bulunan nefronlar tarafında süzülerek temizlendiğini)
UYGUN CEVAPLAR KABUL EDİLİR
FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ