TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I
İşletildiğinde gelir sağlayan her türlü kaynak EKONOMİK KAYNAK olarak kabul edilir.
A. Doğal Kaynaklar B. Beşeri Kaynaklar
A. Doğal Kaynaklar: Tarım toprakları Çayır ve meralar Su kaynakları Ormanlar Yeraltı Kaynakları (madenler) Doğal oluşum turizm alanları gibi
B. Beşeri Kaynaklar: Tarım Sektörü Sanayi Sektörü Hizmet Sektörü
TARIM: Ekip-Biçme Hayvancılık Ormancılık SANAYİ: HİZMET: Maden çıkarma ve işleme İmalat Sanayi HİZMET: Ulaşım ve Ticaret Turizm Haberleşme Bankacılık Eğitim, Sağlık, Asayiş
TARIM SEKTÖRÜ
SANAYİ (ENDÜSTRİ)
UYARI: Ekonomisinde tarım sektöründe çalışanların payının fazla olduğu ülkeler geri kalmış ülkelerdir.
UYARI: Bir ülkede sanayi ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı fazla ise o ülke gelişmiş bir ülkedir.
Türkiye’de Ekonominin Sektörel Dağılımı 1985 1987 1990 Sanayi %27.5 %32.4 %35 Hizmet %20 %16 %15.3 Tarım %52 %51.6 %49.7
TÜRKİYE’DE TARIM ve HAYVANCILIK
TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 5. Deniz Etkisi 1. İklim 4. Enlem 2. Yerşekilleri 3. Toprak Türü
TARIM ÜRÜNÜ BİTKİ ÖRTÜSÜ SICAKLIK YAĞIŞ İKLİM
SOĞUĞA DAYANIKLI TARIM ÜRÜNLERİ: ELMA, ÜZÜM, ARMUT SOĞUĞA DAYANIKSIZ TARIM ÜRÜNLERİ: Turunçgil, Muz, İncir, Zeytin.
HER YERDE YETİŞEBİLİR ELMA ÜZÜM
MUZ HER YERDE YETİŞEMEZ ANAMUR
HUMUS: Çürümüş bitki kalıntılarının, toprağın üst kısmında birikmesi ile oluşan tabakaya humus denir. Verimi arttırır.
NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır. Sebep: Yağışın yetersiz olmasından dolayı toprağın verimsiz olması. Amaç: Toprağı bir yıl boş bırakarak, eksik olan mineralleri toplamasını sağlamak.
NADAS: Yağışın yetersiz olduğu yerlerde yapıldığı için; *İç Anadolu, *Güney Doğu, *Doğu Anadolu, *Ergene’de yapılmaktadır.
TÜRKİYE’DE EN YAĞIŞLI ve EN KURAK YERLER MAVİ: Doğu ve Batı Karadeniz, Toroslar, Muğla, Hatay (Nur dağı), Hakkari. KIRMIZI: Ergene, Konya, Tuz Gölü, G.Doğu, Iğdır.
NADAS: Bu uygulama Erozyonu arttırır. Yani toprak Nadasa bırakılmamalıdır. Nadas uygulamasının azaltılması, sulamanın geliştirilmesine bağlıdır.
KURU TARIM: Tamamen doğal koşullara bağlı olarak yapılan tarımdır. İklimde meydana gelen olumsuzluklar, tarımda verimliliği hemen etkiler.
SULU TARIM: Sulama imkanlarının olduğu alanlardaki tarım çeşididir. Yağışın yetersiz olduğu yıllarda, açık sulama ile kapatılır. Sulu tarım ile üretimde denge sağlanır. Yıldan yıla dalgalan-ma söz konusu olmaz.
SULU TARIM
MODERN (İNTANSİF) TARIM: Sulama, gübreleme, makine kullanımı, kaliteli tohum, ilaçlama gibi yöntemler kullanılarak, birim alandan elde edilen verimi arttırma tekniğidir. Makineli tarım, düz arazide yapılabilir.
MODERN (İNTANSİF) TARIM
İLAÇLAMA İNCE (İNTANSİF) TARIM
MAKİNELİ TARIM
KARADENİZ (EĞİMLİ ARAZİ)
İLKEL (EKSTANSİF) TARIM: Tarımın, insan ve hayvan gücü ile yapılmasıdır. Türkiye’de 1950’lere kadar vardı. Verim çok düşüktür. Makineleşme ile insanlar işsiz kalmış ve kente göç başlamış.
İLKEL TARIM
DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Keten-Kenevir ve Haşhaş: Uyuşturucu hammaddesi. Pirinç: Bataklık türü yerlerde yetiştiği için sivri sinek yapar. Bu yüzden yerleşime açık yerlere yakın olan bölgede bunu üretmek yasaktır.
PİRİNÇ KENEVİR
DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Şeker Pancarı: Çabuk çürüyen bir bitki olduğu için, fabrika kapasitesinden fazla üretilmesi denetlenir. Tütün: Üretim alanı geniştir. Kaliteyi düşürmemek için devlet sınırlaması vardır.
ŞEKER PANCARI
TÜTÜN
DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Çay: Elle toplanması gerekir. Makas ile toplanması kaliteyi düşürür.
TARIM BİRLİKLERİ Çaykur: Çay üreticileri birliği. Fiskobirlik: Fındık üreticileri. Trakya Birlik: Ayçiçeği üreticileri birliği. Marmara Birlik: Zeytin üreticileri. Tariş: Ege zeytin ve üzüm birliği. Çukobirlik: Çukurova pamuk üreticileri birliği.
ÖNEMLİ TARIM ÜRÜNLERİ: Çay: Rize (Doğu Karadeniz) Pamuk: Adana (Çukurova) İncir: Ege,Aydın(Menderes Ovaları) Turunçgil: Antalya Ayçiçeği: Edirne (Trakya-Ergene) Fındık: Ordu, Giresun Zeytin: Balıkesir (Edremit, Ayvalık)
TAHILLAR (Hububat) 1. Buğday 2. Arpa 3. Çavdar 4. Mısır 5. Pirinç
BUĞDAY & ÇAVDAR
MISIR ÇAY
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Tütün 2. Pamuk 3. Şekerpancarı 4. Çay 5. Konservesi yapılanlar
PAMUK
ÇAY TARIMI (G.DOĞU ASYA ve KARADENİZ)
2. Ayçiçeği 3. Susam 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş YAĞLI ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Zeytin 2. Ayçiçeği 3. Susam 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş
AYÇİÇEĞİ (GÜNEBAKAN)
HAŞHAŞ
BAKLAGİLLER 1. Soya Fasulyesi 2. Fasulye 3. Nohut 4. Bezelye 5. Mercimek
Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER YUMRULU BİTKİLER Patates-Soğan MEYVELER Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER Domates, Patlıcan, Biber, Salatalık, Bamya
TABİİ EKİM ALANI GENİŞ OLAN BİTKİLER Şekerpancarı, Üzüm, Buğday, Arpa, Çavdar, Elma, Ayçiçeği, Tütün, Haşhaş (Devlet Sınırlaması), Mısır, Mercimek, Pirinç, Patates, Soğan, Baklagiller.
ŞEKER PANCARI
TABİİ EKİM ALANI DAR OLAN BİTKİLER Muz, Antep Fıstığı, Çay, Fındık, Turunçgil, Zeytin, İncir, Pamuk, Susam, Keten-Kenevir.
TURUNÇGİL (NARENCİYE)
NEM (YAĞIŞ) İSTEYEN BİTKİLER Çay, Pirinç, Fındık, Mısır, Sebzeler, Narenciye.
FINDIK
FINDIK
İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZ (Sattıklarımız) Pamuk, Fındık, İncir, Üzüm, Antep Fıstığı, Zeytin, Ayçiçeği, Tütün, Turunçgil, Kayısı, Sebze-Meyve, Tahıl(bazen), Patates.
İTHAL ÜRÜNLERİMİZ (Aldıklarımız) Pirinç, Kahve, Hurma, Kakao, Muz, Ananas, Kivi, Hindistan Cevizi, Çay, Kauçuk.
DÜNYA ÜRETİMİNDE 1. OLDUĞUMUZ ÜRÜNLER Antep Fıstığı (%100), Fındık (%64), Kuru Üzüm, Kuru İncir, Ayçiçeği.
BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Nemlilik) PAMUK ÇAY BUĞDAY FINDIK ARPA MISIR ÇAVDAR KENEVİR
BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Sıcaklık) ÜZÜM MUZ ELMA TURUNÇGİL ARMUT ZEYTİN Ş.PANCARI ÇAY
ORMANLARIN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI 1. Karadeniz %27 2. Akdeniz %21 3. Marmara %19 4. Ege %16 5. İç Anadolu %9 6. D.Anadolu %7 7. G.Doğu Anadolu %1
SERACILIK
KAVUN & KARPUZ
MERCİMEK
HAYVANCILIK