TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
TÜRKİYE’DE TARIM.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Tarım ürünlerimiz.
Aşağıda bazı tarım ürünleri ile bunların en çok yetiştirildiği bölgeler eşleştirilmiştir. Bunların hangisi doğrudur? A-) Pamuk - Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı
V.ÜNİTE EKONOMİ ve SOSYAL HAYAT
Ülkemizin Kaynakları Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
5.SINIF 4.ÜN İ TEÜRETT İ KLER İ M İ Z. Bu ğ day ülkemizin neresinde yeti ş tirlir ?
TOHUM OLUŞUMU.
ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÜRETTİKLERİMİZ.
KARADENİZ BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ.
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
ÜRETTİKLERİMİZ….
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
No Konu Ürettiklerimiz
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
TÜRKİYE’DE TARIM.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
EGE BÖLGESİ.
Bölgelerimizi tanıyalım
Türkiye’nin coğrafi konumu
AKDENİZ BÖLGESİ’NİN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
AKDENİZ BÖLGESİ.
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
EGE’NİN İNCİSİ İZMİR.
BİTKİLER VE SU.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
EKONOMİK COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Marmara Bölgesini Tanıyalım
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
BÖLGELERİMİZDE YETİŞEN TARIM ÜRÜNLERİ SUNU.
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I

İşletildiğinde gelir sağlayan her türlü kaynak EKONOMİK KAYNAK olarak kabul edilir.

A. Doğal Kaynaklar B. Beşeri Kaynaklar

A. Doğal Kaynaklar: Tarım toprakları Çayır ve meralar Su kaynakları Ormanlar Yeraltı Kaynakları (madenler) Doğal oluşum turizm alanları gibi

B. Beşeri Kaynaklar: Tarım Sektörü Sanayi Sektörü Hizmet Sektörü

TARIM: Ekip-Biçme Hayvancılık Ormancılık SANAYİ: HİZMET: Maden çıkarma ve işleme İmalat Sanayi HİZMET: Ulaşım ve Ticaret Turizm Haberleşme Bankacılık Eğitim, Sağlık, Asayiş

TARIM SEKTÖRÜ

SANAYİ (ENDÜSTRİ)

UYARI: Ekonomisinde tarım sektöründe çalışanların payının fazla olduğu ülkeler geri kalmış ülkelerdir.

UYARI: Bir ülkede sanayi ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı fazla ise o ülke gelişmiş bir ülkedir.

Türkiye’de Ekonominin Sektörel Dağılımı 1985 1987 1990 Sanayi %27.5 %32.4 %35 Hizmet %20 %16 %15.3 Tarım %52 %51.6 %49.7

TÜRKİYE’DE TARIM ve HAYVANCILIK

TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 5. Deniz Etkisi 1. İklim 4. Enlem 2. Yerşekilleri 3. Toprak Türü

TARIM ÜRÜNÜ BİTKİ ÖRTÜSÜ SICAKLIK YAĞIŞ İKLİM

SOĞUĞA DAYANIKLI TARIM ÜRÜNLERİ: ELMA, ÜZÜM, ARMUT SOĞUĞA DAYANIKSIZ TARIM ÜRÜNLERİ: Turunçgil, Muz, İncir, Zeytin.

HER YERDE YETİŞEBİLİR ELMA ÜZÜM

MUZ HER YERDE YETİŞEMEZ ANAMUR

HUMUS: Çürümüş bitki kalıntılarının, toprağın üst kısmında birikmesi ile oluşan tabakaya humus denir. Verimi arttırır.

NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır. Sebep: Yağışın yetersiz olmasından dolayı toprağın verimsiz olması. Amaç: Toprağı bir yıl boş bırakarak, eksik olan mineralleri toplamasını sağlamak.

NADAS: Yağışın yetersiz olduğu yerlerde yapıldığı için; *İç Anadolu, *Güney Doğu, *Doğu Anadolu, *Ergene’de yapılmaktadır.

TÜRKİYE’DE EN YAĞIŞLI ve EN KURAK YERLER MAVİ: Doğu ve Batı Karadeniz, Toroslar, Muğla, Hatay (Nur dağı), Hakkari. KIRMIZI: Ergene, Konya, Tuz Gölü, G.Doğu, Iğdır.

NADAS: Bu uygulama Erozyonu arttırır. Yani toprak Nadasa bırakılmamalıdır. Nadas uygulamasının azaltılması, sulamanın geliştirilmesine bağlıdır.

KURU TARIM: Tamamen doğal koşullara bağlı olarak yapılan tarımdır. İklimde meydana gelen olumsuzluklar, tarımda verimliliği hemen etkiler.

SULU TARIM: Sulama imkanlarının olduğu alanlardaki tarım çeşididir. Yağışın yetersiz olduğu yıllarda, açık sulama ile kapatılır. Sulu tarım ile üretimde denge sağlanır. Yıldan yıla dalgalan-ma söz konusu olmaz.

SULU TARIM

MODERN (İNTANSİF) TARIM: Sulama, gübreleme, makine kullanımı, kaliteli tohum, ilaçlama gibi yöntemler kullanılarak, birim alandan elde edilen verimi arttırma tekniğidir. Makineli tarım, düz arazide yapılabilir.

MODERN (İNTANSİF) TARIM

İLAÇLAMA İNCE (İNTANSİF) TARIM

MAKİNELİ TARIM

KARADENİZ (EĞİMLİ ARAZİ)

İLKEL (EKSTANSİF) TARIM: Tarımın, insan ve hayvan gücü ile yapılmasıdır. Türkiye’de 1950’lere kadar vardı. Verim çok düşüktür. Makineleşme ile insanlar işsiz kalmış ve kente göç başlamış.

İLKEL TARIM

DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Keten-Kenevir ve Haşhaş: Uyuşturucu hammaddesi. Pirinç: Bataklık türü yerlerde yetiştiği için sivri sinek yapar. Bu yüzden yerleşime açık yerlere yakın olan bölgede bunu üretmek yasaktır.

PİRİNÇ KENEVİR

DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Şeker Pancarı: Çabuk çürüyen bir bitki olduğu için, fabrika kapasitesinden fazla üretilmesi denetlenir. Tütün: Üretim alanı geniştir. Kaliteyi düşürmemek için devlet sınırlaması vardır.

ŞEKER PANCARI

TÜTÜN

DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Çay: Elle toplanması gerekir. Makas ile toplanması kaliteyi düşürür.

TARIM BİRLİKLERİ Çaykur: Çay üreticileri birliği. Fiskobirlik: Fındık üreticileri. Trakya Birlik: Ayçiçeği üreticileri birliği. Marmara Birlik: Zeytin üreticileri. Tariş: Ege zeytin ve üzüm birliği. Çukobirlik: Çukurova pamuk üreticileri birliği.

ÖNEMLİ TARIM ÜRÜNLERİ: Çay: Rize (Doğu Karadeniz) Pamuk: Adana (Çukurova) İncir: Ege,Aydın(Menderes Ovaları) Turunçgil: Antalya Ayçiçeği: Edirne (Trakya-Ergene) Fındık: Ordu, Giresun Zeytin: Balıkesir (Edremit, Ayvalık)

TAHILLAR (Hububat) 1. Buğday 2. Arpa 3. Çavdar 4. Mısır 5. Pirinç

BUĞDAY & ÇAVDAR

MISIR ÇAY

ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Tütün 2. Pamuk 3. Şekerpancarı 4. Çay 5. Konservesi yapılanlar

PAMUK

ÇAY TARIMI (G.DOĞU ASYA ve KARADENİZ)

2. Ayçiçeği 3. Susam 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş YAĞLI ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Zeytin 2. Ayçiçeği 3. Susam 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş

AYÇİÇEĞİ (GÜNEBAKAN)

HAŞHAŞ

BAKLAGİLLER 1. Soya Fasulyesi 2. Fasulye 3. Nohut 4. Bezelye 5. Mercimek

Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER YUMRULU BİTKİLER Patates-Soğan MEYVELER Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER Domates, Patlıcan, Biber, Salatalık, Bamya

TABİİ EKİM ALANI GENİŞ OLAN BİTKİLER Şekerpancarı, Üzüm, Buğday, Arpa, Çavdar, Elma, Ayçiçeği, Tütün, Haşhaş (Devlet Sınırlaması), Mısır, Mercimek, Pirinç, Patates, Soğan, Baklagiller.

ŞEKER PANCARI

TABİİ EKİM ALANI DAR OLAN BİTKİLER Muz, Antep Fıstığı, Çay, Fındık, Turunçgil, Zeytin, İncir, Pamuk, Susam, Keten-Kenevir.

TURUNÇGİL (NARENCİYE)

NEM (YAĞIŞ) İSTEYEN BİTKİLER Çay, Pirinç, Fındık, Mısır, Sebzeler, Narenciye.

FINDIK

FINDIK

İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZ (Sattıklarımız) Pamuk, Fındık, İncir, Üzüm, Antep Fıstığı, Zeytin, Ayçiçeği, Tütün, Turunçgil, Kayısı, Sebze-Meyve, Tahıl(bazen), Patates.

İTHAL ÜRÜNLERİMİZ (Aldıklarımız) Pirinç, Kahve, Hurma, Kakao, Muz, Ananas, Kivi, Hindistan Cevizi, Çay, Kauçuk.

DÜNYA ÜRETİMİNDE 1. OLDUĞUMUZ ÜRÜNLER Antep Fıstığı (%100), Fındık (%64), Kuru Üzüm, Kuru İncir, Ayçiçeği.

BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Nemlilik) PAMUK ÇAY BUĞDAY FINDIK ARPA MISIR ÇAVDAR KENEVİR

BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Sıcaklık) ÜZÜM MUZ ELMA TURUNÇGİL ARMUT ZEYTİN Ş.PANCARI ÇAY

ORMANLARIN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI 1. Karadeniz %27 2. Akdeniz %21 3. Marmara %19 4. Ege %16 5. İç Anadolu %9 6. D.Anadolu %7 7. G.Doğu Anadolu %1

SERACILIK

KAVUN & KARPUZ

MERCİMEK

HAYVANCILIK