SES NEDİR? 4/A SINIFI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dalgalar Bu fizik konu anlatımı AKAN BAKKALOĞLU tarafından hazırlanmıştır.
Advertisements

MADDE ve ISI.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
SES.
MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
IR Spektroskopisi.
SES.
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Konu=İNSAN SESLERİ.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
4. ÜNİTE IŞIĞIN VE SESİN YAYILIMI
HAL DEĞİŞİMLERİ.
Ses Nasıl Oluşur?.
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
IŞIK VE SES IŞIK.
DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
SES Hazırlayan; Hüma Nur Kocaarslan Hazırlayan; Kenan Nemli
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
SES GİRİŞ 1)Titreşen cisimler ses üretir;üretilen ses bulunduğu ortamda yayılır. 2)Çevremizdeki farklı sesler ve özellikleri. 3)Ses kayıt edilebilir.
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
SES.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
SES Ses Dalgaları.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
ISININ YAYILMA YOLLARI
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
MADDE VE ISI.
MADDENİN HALLERİ.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
ISI VE SICAKLIK.
IŞIK VE SES.
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Ses ünitesi.
SES.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
SES.
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
Hidroterapi ve balneoterapi
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
IR Spektroskopisi.
Sunum transkripti:

SES NEDİR? 4/A SINIFI

Ses çıkaran her madde veya cisim bir ses kaynağıdır. Ses kaynaklarının titreşmesi sonucu ses oluşur. Titreşim, bir cismin ileri geri gidip gelme hareketidir. Ses veren her şey titreşir. Ses veren cisimler esnektir. Esnek olmayan cisimler titreşemez. Ses çıkaran her madde veya cisim bir ses kaynağıdır.

SES NASIL OLUŞUR? Titreşim hareketi yapan cisim temasta bulunduğu diğer cisminde titremesine yol açar ve titreşim sesi meydana getirir.

Sesin Şiddeti: Sesin kuvvetli veya zayıf olmasını ayırt etmeyi sağlayan niteliktir. Titreşen cismin denge konumu ile yapmış olduğu uzaklığa GENLİK (salınım) denir. Titreşen cismin genliği arttıkça sesin şiddeti artar, genlik azaldıkça sesin şiddeti azalır. Bir davula tokmağı ile kuvvetlice vurulursa çıkan sesin şiddeti fazla, hafifçe vurulursa çıkan sesin şiddeti az olur. Sesin şiddeti debisel (Db) ile ölçülür. İşitme eşiğindeki sesin şiddeti 0 Db'dir. 10 Db'lik artış şiddetin iki katına çıkması demektir.

*sesin ince veya kalın olmasını ayırt etmeyi sağlayan özelliktir. Sesin Yüksekliği *sesin ince veya kalın olmasını ayırt etmeyi sağlayan özelliktir. *Sesin yüksekliği, ses kaynağının titreşim hızına (frekansına) bağlıdır. * FREKANS bir saniyedeki titreşim sayısıdır ve frekans arttıkça ses incelir,frekans azaldıkça ses kalınlaşır.

Kulak 20 ile 2000 frekans aralığındaki sesleri duyabilir Kulak 20 ile 2000 frekans aralığındaki sesleri duyabilir. 20 frekans altındaki sesleri duyamayız ve bu seslere enforsonik (ses altı) sesler denir. 20.000 frekans üzerindeki sesleri de duyamayız. Bu seslere de ultrasonik (ses üstü) sesler denir.

Ayrıca sesi oluşturan bir cismin titreşim frekansı cismin boyuna, cinsine, kalınlığına ve gerginliğine bağlıdır. Kısa, ince ve gergin tel ince ses, kalın,uzun, ve gevşek teller kalın ses çıkartır.

Ses nasıl yayılır? Ses kaynağının oluşturduğu titreşimler havada dalgalar halinde her yönde yayılır. Ses dalgalarını göremediğimiz halde her yönden duyarak anlayabiliriz.Ses dalgaları bir enerjidir.ve her ortamda (boşluk hariç) yayılır. Su ve hava (sıvı ve gaz) ses dalgalarını katılarda olduğu gibi iletir. Fakat ses dalgalarının her ortamdaki yayılma hızları farklıdır. Sesin su içinde iletilmesinden su da yaşayan canlılar birbiriyle iletişim kurabiliyorlar

SES İETİCİLER NELERDİR? Seslerin iletilebildiği ortama iletici ortam denir . Tahta Demir İp Hava (gazlar) Su (sıvılar) iletici ortamlardır.

Ses, havada ve suda dalgalar halinde yayılır ve bu dalgalar herhangi bir cisme çarparsa geri döner. Eğer yeterli bilgi ve teknolojiye sahipseniz, dönen dalgalardan bu cisim hakkında çeşitli bilgiler edinebilirsiniz Dalga kaynağının sizden ne kadar uzakta olduğu, büyüklüğü ya da ne yöne, hangi hızla hareket ettiği gibi…