Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES Hazırlayan; Hüma Nur Kocaarslan Hazırlayan; Kenan Nemli

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES Hazırlayan; Hüma Nur Kocaarslan Hazırlayan; Kenan Nemli"— Sunum transkripti:

1 SES Hazırlayan; Hüma Nur Kocaarslan Hazırlayan; Kenan Nemli
Hazırlayan; İpek Karabekir Hazırlayan; Ferhat Çiçek Hazırlayan; Aleyna Reyhan Sancak Hazırlayan; Aybike Kahyaoğlu

2 Ses Ses maddelerin titreşmesi ile meydana gelir.
Titreşerek ses oluşturan maddelere ses kaynağı denir.

3 Ses Sesin yayılması suyun yayılmasına benzer.
Su dalgalarını görebildiğimiz halde ses dalgalarını göremeyiz. Ses dalgalarını ancak etkileriyle anlayabiliriz. Ses her yöne dalgalar halinde yayılır. Bu sayede aynı ortamda bulunan canlıların tamamı sesi duyabilir. Ses hava ve demir gibi maddesel ortamlarda dalgalar halinde yayılan bir enerji şeklidir.

4 Ses Ses dalgalarının oluşması için maddesel (katı, sıvı, gaz) ortam lazımdır. Boşluk, içinde herhangi bir yer olmayan yerdir. Madde olmayan yerde ses dalgası oluşmaz.

5 Ses Sesin yayılmaz hızı ortamın cinsine bağlı olarak değişir.
Örneğin sesin sudaki yayılma hızı havadakinden büyüktür. Demirdeki yayılma hızı ise sudakinden büyüktür. Kaynaktan uzaklaşan sesin enerjisi gittikçe azalır ve daha az şiddetle duyulur. Bir müzik aletinden uzaklaştıkça sesi daha az şiddetle duyarız.

6 Ses Sesin Yansıması; Ses kaynağından çıkan ses dalgalarının bir engele çarpıp yön değiştirme olayına yansıma denir. Eğer yüzey düz ve pürüzsüzse ses aynı doğrultuda yansır. Eğer pürüzlü ise ses farklı doğrultularda yayılır.

7 Ses Yankı; Ses dalgalarının sert bir yüzeye çarpıp tekrar kaynağına dönmesine yankı denir. Yankı olayının havada algılanabilmesi için ses kaynağı ile engel arasında en az 17 metre uzaklık olması gerekir. Bundan daha küçük mesafelerde ise kaynaktan yayılan ses ile oluşan yankıyı birbirinden ayırt edemeyiz.

8 Ses Sesin Soğurulması ve Yalıtımı;
Sesin bir madde ile karşılaşarak şiddetinin azalması durumuna soğrulma denir. Maddeler sesi farklı oranlarda soğurur. Ses yalıtımında ve yankı oluşumunu engellemede kullanılan malzemeler sesi çok iyi soğurmaktadır. Pürüzlü gözenekli yüzeylerde yansıyan sesler birbirine karıştığı için yankı oluşmaz ve ses daha kolay soğrulur.

9 Aspendos Tiyatrosu Yapılmasının üzerinden yaklaşık 2000 yıl geçmesine rağmen çok iyi şekilde korunarak günümüze gelmiş antik tiyatrodur. Mimarı Aspendos'lu Zenondur. Antalya'nın Belkıs köyündedir ve Romalılar döneminde yapılmıştır. Aspendos'un tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 5. yüzyılda oldukça zengin bir kent olan Aspendos bunu çevredeki zengin roma kalıntılarıyla da göstermiştir.

10 Aspendos Tiyatrosu Aspendos kenti iki tepe üzerine kurulmuş daha sonraları ise genişleyerek yayılmış bir kenttir. Aspendos Surları onarım görerek günümüze gelmiştir. Kent merkezini büyük tepe ve tiyatro tepesi oluşturmaktadır. Büyük Tepeye çıkılınca Akrapol ile karşılaşılır. Akrapol'un ortasında pazar yeri bulunmaktadır. Eski adı Agora'dır.

11 Aspendos Tiyatrosu Pazar Yeri'nin kenar kısmında bazilika onun kuzeyinde Nymphain çeşmesi çeşmenin arkasında ise Odeon bulunmaktadır. Bu yapılardan daha önemli olan yapı ise şüphesiz Aspendos Tiyatrosu'dur. yılları arasında yapılmıştır. Günümüze kadar gelmiş roma tiyatrolarından en sağlam olanıdır.

12 Ses Bir hoparlörden ses yayılırken hoparlördeki kağıt koni ileri geri titreşir. Bu koni dışa doğru hareket ettiğinde önündeki hava moleküllerini iterek sıkıştırır. İçe doğru hareket ettiğinde önündeki hava moleküllerinin arasını açar. Bu şekilde sürekli sıkışan ve ayrılan hava molekülleri ses dalgalarını oluşturur.

13 Ses Yalıtımı Ses yalıtımı yaşanan ortamı istenmeyen seslerden yalıtarak, gürültünün zararlı etkilerinden korunmak, gürültülü alanlardan çevreye yayılan sesi azaltmak ve sinema, kayıt stüdyosu gibi mekanlarda uygun kullanım koşulları oluşturmak amacı ile yapılan uygulamalardır.

14 BİZDE DENEDİK !

15 Bulunduğu Ortama Göre Ses Şiddeti !
Az önce de belirttiğimiz gibi ses bulunduğu ortama göre ses şiddeti değişir. Biz bunu ispatlamak için grup arkadaşlarımızla birlikte birleşik denedik aynı zamanda fotoğrafta çektik. Ses kaynağı olarak telefon kullandık. Ortamlar olarak da; Kumaşlı – kağıtlı ve straforlu ortam seçtik. Şimdi bunları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

16 Resimler;

17 Fotoğraftakiler gibi ses aygıtını yerleştirdikten sonra kapağı kapattık.
Hangi ses aygıtının engellerden geçip en çok ses verdiğini anlamak için sıra sıra sesleri dinledik. Sıralama şöyleydi;

18 Büyükten Küçüğe; 1- Kağıtla kaplı olan ses aygıtı 2- Straforla kaplı olan ses aygıtı 3- Kumaşla kaplı olan ses aygıtı

19

20 Görevler; Ses = Kenan Nemli Sesin Yansıması = İpek Karabekir
Yankı = Aleyna Sancak Sesin Soğrulması ve Yalıtımı = Aybike Kahyaoğlu Aspendos Tiyatrosu = Hüma Nur Kocaarslan Deney (Çalışma) = Hep Beraber

21 TEŞEKKÜRLER 


"SES Hazırlayan; Hüma Nur Kocaarslan Hazırlayan; Kenan Nemli" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları