TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? H.Caner ÖZDEMİR Makine Yüksek Mühendisi TMMOB-MMO Enerji Komisyonu Üyesi 09.06.2009/INGAS/İSTANBUL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
Advertisements

Enerji Kaynakları ve Türkiye
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
KÜRESEL ISINMA VE DOĞALGAZ KULLANIMI
Elektrik Piyasası Kanunu
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Barış Sanlı 18 Mayıs 2009 – DEK Gençlik Çalıştayı
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
SON EKONOMİK GELİŞMELER
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI RAKAMLARLA TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Aralık 2009.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
Hayrettin GÜNGÖR TBB Genel Sekreteri
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİNİN FİZİKSEL YAPISI
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
“Kısmi İthal İkamesi Politikası: Enerji Alanı Örneği” Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Osman AYDOĞUŞ Ege Üniversitesi İktisat Bölümü.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
10/06/2009 Türkiye’deki Doğalgaz Sektörünün Mevcut Durumu ve Gelişimi (Current Situation and Development Prospects of the Natural Gas Sector in Turkey)
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Turizm Sektörü Raporu 24 Aralık 2014.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Türkiye Bölgesinde ve Avrupa’da Enerji ve Enerji Politikaları
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Diferansiyel Denklemler
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI VE ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASININ ROLÜ
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? H.Caner ÖZDEMİR Makine Yüksek Mühendisi TMMOB-MMO Enerji Komisyonu Üyesi /INGAS/İSTANBUL

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " Dünya ölçeğinde fosil enerji kaynağı olan ancak diğer fosil yakıtlara kıyasla daha yüksek yanma verimi, atmosfere daha az salınımı, katı atıksız olması gibi birçok nedenle doğalgaza talep de hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Bu talep artışı, Türkiye’de, daha plansız bir biçimde gelişmiş olup; diğer ülkelere göre dışa daha çok bağımlı bir enerji sektörü oluşmasına sebep vermiş bulunmaktadır.

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " SORUNLAR VE ÖNERİLER; 1-) Türkiye’de doğalgazın elektrik üretimi için doğalgaz kullanımı 2007’de %55, 2008’de ise %53.9’dur. ( bin tep’e ulaşan 2007 Yılı Birincil Enerji Arzı içinde bin tep’lik arz ile doğal gazın payı %31.55 ile birinci sırada yer almıştır. Yerli üretimin son derece sınırlı olduğu doğal gaz alt sektöründe, tüketimin % 98’i ithalatla karşılanmaktadır. ) Tüketiminin yaklaşık % 15’i oranında gaz ithal eden ABD’de elektrik üretiminde (2007) doğal gazın payı % 21.5, AB (27 ülke)’de ise %24’dür.

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " EPDK ’ya yapılan doğalgaz santralı lisans başvuruları: (Kaynak: tarihli TEBA Bülteni) Toplam sayı: 426, Öngörülen kapasite: MW Başvuru aşaması: 14 proje(kurulu güç MW), İnceleme ve değerlendirme aşaması: 22 proje (kurulu gücü MW), Başvurusu uygun bulunan: 217 proje (kurulu gücü MW), Lisans verilen: 173 proje (kurulu gücü MW). Türkiye’deki MW ’lik toplam kurulu elektrik santralı gücü içerisinde, lisans verilmiş olan doğalgaz santrallerinin oranı %21.27’dir. Şu andaki başvurusu uygun bulunan projelerle birlikte bu oran %26.81’e ulaşacaktır.

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " 2-) ETKB ’nin yapısı ve görevlerinde değişiklikler: Türkiye Enerji Strateji Belgesi oluşturulmalı... Türkiye Enerji Strateji Belgesi oluşturulmalı... “ULUSAL ENERJİ STRATEJİ MERKEZİ” - Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları dikkate alınarak enerji yatırımlarına yön verecek enerji arz talep projeksiyonları hazırlamak, - Arz güvenliğini ve sürdürülebilir enerji politikalarının hayata geçirilmesi için enerji vergilerinin ve enerji yatırımlarına yapılacak teşviklerin açık bir şekilde belirlemek, - Kamu ve lisans alan özel sektör yatırımlarının gerçekleştirilmesi için gerekli takip ve yaptırımları uygulamak, - Bu amaçlarla diğer Bakanlıklarla gerekli koordinasyonun sağlanması ve SANAYİ ENVANTERİ ’nin hazırlanması.... EPDK, hem lisans vermekte, hem de kural koyucu, denetleyici ve yargılayıcı bir durumda bulunmaktadır. İdari ve mali denetleme alanında yoğunlaşması daha uygun olacaktır.

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " -) TPAO ’nun tamamı ve BOTAŞ ’ın bazı birimlerini bünyesine alacak 3-) TPAO ’nun tamamı ve BOTAŞ ’ın bazı birimlerini bünyesine alacak Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Kurumu oluşturulmalıdır. -Yurtiçi ve dışında petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri, -Nakliyat amaçlı petrol ve doğalgaz boru hatları tesis ve işletme faaliyetleri, -Petrol rafinerileri kurma ve işletme faaliyetleri, -Petrol ve doğalgaz uygulamaları için mühendislik ve müşavirlik faaliyetleri, -Petrol ve doğalgaz teknolojileri AR-GE faaliyetleri, -Petrol depolama tesisleri kurma ve işletme faaliyetleri... BOTAŞ ’ın perakende amaçlı doğalgaz iletim ve dağıtım şebekeleri, LNG terminalleri ile yer altı depolama tesisleri, kamu elinde kalacak bir şekilde, ayrı bir bünyede yapılandırılmalı.(Kamu Hizmeti + Evrensel Hizmet) Doğalgaz ticaret, ithalat, ihracat, toptan satış hizmetleri rekabete açık bir hale getirilmeli... Doğalgaz tüketicilerine hizmet verecek perakendecilik hizmetleri bir an önce başlatılmalı...

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " 4-) BOTAŞ ’ın mevcut doğalgaz sözleşmelerinin özel kuruluşlara devri yönündeki ısrarlı dayatmalara son verilmelidir sonrası arz açığı oluşması ihtimali göze alınarak, uygulanan doğalgaz ithalat yasağı son bulmalı; BOTAŞ ’a da, diğer talepte bulunan diğer kuruluşlarla birlikte yeni doğalgaz alım sözleşmesi yapma ve ithalat hakkı verilmelidir. Doğalgazın transit ticareti ile ilgili yasal düzenlemeler tamamlanmalı ve doğalgaz ihracatı mümkün olmalıdır. Mevcut doğal gaz alım sözleşmeleri “takrir-i müzakere” konusu yapılmalı, anlaşmalarda fiyat iyileştirmeleri hedeflenmeli, alınmayan gazın bedelinin ödenmesine cevaz veren, gazın üçüncü ülkelere satılmasını önleyen hükümler iptal edilmelidir. Türkiye 2007 yılında 36,45 milyar metreküp, 2008 yılında ise milyar metreküp doğalgaz ithal etmiştir yılında ithal edilen gazın % 63,5’i Rusya Federasyonu’ndan, % 17’si İran’dan, % 11,9’u Cezayir’den (LNG), % 4’ü Nijerya’dan ve % 3,6’sı Azerbaycan’dan ithal edilmiştir. Az sayıda ülkeye aşırı bağımlılık, ekonomik açıdan olduğu kadar, ulusal güvenlik açısından da sağlıklı bir durum değildir.

"TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? " Toplumsal yaşamın merkezinde yer alan ve kamusal bir hizmet olan doğalgaza yönelik ihtiyacın belirlenmesi, karşılanması, iletilmesi, kısacası planlama yapılması kaçınılmaz bir zorunluluktur.. Unutulmamalıdır ki doğalgaza ucuz, kesintisiz, sürekli ve güvenli bir biçimde erişmek temel bir insan