ANODİK KORUMA 12.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİNİN KOROZYON KONTROLÜNDEKİ ÖNEMİ
DIŞ AKIMLA KORUMA
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
KOROZYON VE TEMEL İLKELERİ.
KOROZYON ve KATODİK KORUMA
Deney No: 13 Elektrolitik Kaplama
91 İÇ KORUMA. 92 Su depoları, sıcak su hazırlayıcıları, ısı değiştiriciler, borular, gemi balast ve benzeri yapıların içerdikleri sıvı ile korozyonunu.
KOROZYONDAN KORUNMA TEMEL İLKELERİ
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
DÖKÜM PRENSİPLERİ ve TEKNİKLERİ DOÇ. DR. MUZAFFER ZEREN
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
KOROZYON OLUŞUMU VE REAKSİYONLARI
GALVANİK (KURBAN) ANOTLARLA KORUMA
Korozyon 1.
İNORGANİK KAPLAMALAR.
1. ATOM VE ELEKTROLİZ.
1 METALİK KAPLAMALARLA KORUMANIN GELECEĞİ. 2 Metallerin, metalik kaplamalarla korozyondan korunması önemini yitirme yerine gittikçe daha yaygın hale gelmektedir.
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
1 1 Vezirçiftliği Mahallesi ES Oto Karşısı Yan Yol Cad. No: 144 BAŞİSKELE KOCAELİ Tel. Faks : Vezir çiftliği Mahallesi ES Oto Karşısı Yan.
YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ALUMİNYUM KAPLAMALAR.
GRİ (LAMEL GRAFİTLİ) DÖKME DEMİRLER
 Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki.
TOPRAKLAMA ►Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemine.
1 ORTAMIN SALDIRGANLIĞINI GİDERİCİ ÖNLEMLER. 2 Korozyon hızını azaltmanın etken yollarından biri ortama ait etmenleri kontrol etmektir. Bunlar ortamın.
KATODİK KORUMA 18.
Elektro-Kimyasal İşleme
Sistem İzleme.
ÇİNKO KAPLAMALAR.
KADMİYUM KAPLAMALAR.
standart EMF serisi Giderek daha asal (katodik)
KOROZYONDAN KORUNMA.
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
SICAK PÜSKÜRTME YÖNTEMİ
ORTEZ.
Elemetler Ve Bileşikler
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
KOROZYONUN ÇEŞİTLERİ Rasiha Nefise MUTLU.
ELEKTROLİZ.
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Elektrokimyasal Piller
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
ELEKTROKİMYA.
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
Endüstriyel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Evsel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Nehrin Doğal Debisi (m 3 /gün) Toplam Debi (m 3 /gün) Gaziantep OSB90000.
Bölüm 1 Yapısal Tasarım Çeliğin Malzeme Özellikleri Profiller
DEMİRDIŞI METALLER.
GEMİDEKİ KOROZLANMAYA KARŞI BAKIM VE TUTUMLAR
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
POTANSİYOMETRİ.
KOROZYON KİMYASI VE ÖNEMİ
KONU 2 (2. Hafta) ORGANİK elektroKİMYA
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
Yakıt pilinde katalizör
MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI YAPI TEKNOLOJİSİ DERSİ FİNAL TESLİMİ BURCU KÜBRA AYDOĞAN ÖĞR.GÖR. BUKET GİRESUN.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
POLARİZASYON EĞRİLERİ
KOROZYON.
T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Korozyon ve Katodik Koruma
ELEKTROKİMYA.
POTANSİYEL-pH DİYAGRAMLARI
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Korozyon ve Katodik Koruma İnş.Müh. Seyit ERDEN Met. Müh. M. Caner DEĞERTEKİN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ANODİK KORUMA 12

ANODİK KORUMA Metal ve alaşımların teknik ve ekonomik bakımdan önem taşıyan büyük bir bölümü pasifleşme özelliğine sahiptir. Korozyona uğramakta olan bir metalin pasif tutuma geçmesi sonucu korozyon hızında büyük bir azalma görülür 12

ANODİK KORUMA Anodik koruma bu ilkeye dayalı olarak gerçekleştirilir. Korozyona uğrayan metal anot olarak polarize edilerek potansiyeli koruma alanı (pasif alan) içine kaydırılır . 12

ANODİK KORUMA Böylece başlatılan pasif tutumun sürdürülmesi için metal potansiyelinin bu alan içinde sabit tutulması gerekir. Koruma için gerekli bu koşullar potansiyostatık devre ile sağlanır. 12

ANODİK KORUMA Şekil 110b bir asit tankına uygulanan iç koruma yöntemini göstermektedir. Koruma devresi potansiyostat, korunacak yapı ve ortam için korunan metalin potansiyelini sürekli olarak izlemek gerekir. 12

ANODİK KORUMA Ölçümler için uygun bir mukayese elektordundan (Örneğin doygun kalomel elektrodu) yararlanılır. 12

ANODİK KORUMA Koruma potansiyelinden sapmalar geri besleme yöntemi (feed back control) ile elektrik akımına dönüştürülür. Böylece korunan metal uygun yönde polarize edilerek sapmalar anında sıfıra indirgenir ve potansiyel öngörülen değerde sabit tutulur. 12

ANODİK KORUMA Katodik koruma yöntemi ile kıyaslayarak anodik koruma yönteminin yarar ve sakıncalarını şöyle özetlenebilir: (a) Anodik kontrol aktif pasif dönüşümü gösteren metallere uygulanabilir. Krom, nikel titanyum, demir paslanmaz çelikler, nikel ve titan alaşımları bunun başlıca örnekleridir. Bakır ve bakır alaşımları, çinko, magnezyum ve kadmiyum anodik korumanın uygulanamadığı metallerdir. 12

ANODİK KORUMA Buna karşılık katodik koruma bütün metal ve alaşımlara uygulanabilir. Potansiyel dağılımı anodik korumada katodik korumaya oranla daha homojendir. Bu nedenle yardımcı elektrotların şekli, yeri ve konumu anodik korumada daha az önem taşır 12

ANODİK KORUMA (c) Potansiyostat gibi pahalı bir yöntemi kullanma zorunluğu anodik korumanın ilk yatırım masraflarını yükseltir. (d) Anodik koruma çok etken asit ortamlarda bile başarı ile kullanılır. En yaygın uygulama alanı sülfürik asittir. Ancak zayıf asitler (Örneğin fosforik asit) ve bazik ortamlarda da kullanım bulur. Asit ortamlarda uygulanan korumalarda katot malzemesi platin, platinle kaplanmış tantal ve kurşundan yararlanılır. Bazik ortamlarda ise nikel ve demir en çok kullanılan katot malzemeleridir. 12

Tablo 9. Anodik korumanın akım gereksinimine ait veriler 12

. 12 Şekil 111. Endüstriyel alanda zemin korozyonu test istasyonu