Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. ATOM VE ELEKTROLİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. ATOM VE ELEKTROLİZ."— Sunum transkripti:

1 1. ATOM VE ELEKTROLİZ

2 ELEKTROLİZ OLAYININ TANIMI
İçerisinde anyon ve katyonların bulunduğu bir karışımdan elektrik akımı uygulamak suretiyle iyonların nötrlenmesidir.

3 ELEKTROLİZ OLAYINDA BAŞLICA NİTEL KURALLAR
Anyonlar anotta, katyonlar katotta açığa çıkar. Ortamda birden fazla katyon varsa katotta indirgenme yarı pil potansiyeli büyük olan önce indirgenir. Ortamda birden fazla anyon varsa yükseltgenme yarı pil potansiyeli büyük olan anotta önce yükseltgenir.

4 ELEKTROLİZ OLAYINDA FARADAY PRENSİPLERİ
1. Elektroliz devresinden geçen akım miktarı ile katot ve anotta toplanan ya da çözünen madde miktarı doğru orantılıdır. 2. Bir elektroliz devresinden 1 Faradaylık akım geçirilirse anot ya da katotta 1 eşdeğer gram madde toplanır ya da çözünür. 1 Faraday = 1 mol elektron = coulomb (kulon)

5 Q = It Q : Elektrik yükü (coulomb) I : Akım şiddeti (amper) t : Zaman (saniye) 3. Seri bağlı elektroliz kaplarından aynı akım geçtiğinde birinin katodunda ya da anodunda toplanan ya da çözünen madde miktarı bilinirse diğer kapların katot ya da anotlarında toplanan ya da çözünen madde miktarları hesaplanabilir.

6 ELEKTROLİZLE METAL KAPLAMA VE BAŞLICA UYGULANDIĞI YERLER
Kendiliğinden gerçekleşmeyen kimyasal reaksiyonlarda kaplama işleminin elektrolizle olması şarttır. Demirin krom ve çinko ile kaplanması, bakırın nikel ile kaplanması buna örnektir. Yanlış uygulamalardır.

7 Kendiliğinden gerçekleşen kimyasal reaksiyonlarda kaplamanın daha kalın olması için elektroliz yöntemi kullanılabilir. Demirin nikel ile kaplanması buna örnektir. Krom kaplamaya kromaj, nikel kaplamaya nikelaj denir.

8 ENDÜSTRİDE ELEKTROLİZ
2Al2O3 → 4Al + 3O2 2ZnSO4 + 2H2O → 2Zn + O2+ 2H2SO4 2NaCl + 2H2O → 2NaOH + H2 + Cl2 2NaCl → 2Na + Cl2


"1. ATOM VE ELEKTROLİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları