ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HPLC ‘nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN
Advertisements

GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ
AFİNİTE KROMATOGRAFİSi
ENZİM SAFLAŞTIRILMASI VE NİTELENDİRİLMESİ
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
HATA Sistematik Rastgele Kişisel Aletsel Yöntem
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
FARMASÖTİK KİMYA 1 (3 + 0) (4.5)
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
Analitik Kimya 1960 yılından beri fakültemiz eğitim programında yer almaktadır. Başlangıçta, bölümde sadece bir öğretim üyesi varken şu anda beş profesör,
JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)
KROMATOGRAFİ.
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
HAZIRLAYAN: MESUT ŞENTABURLAR.
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Kromatografi nin dayandığı temel olaylar Adsorpsiyon Dağılma
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
BİYODİZEL ÜRETİM PROSESLERİ
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
KİMYASAL SAVAŞ AJANLARININ ANALİZİNDE KROMATOGRAFİK YÖNTEMLER
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
TOPRAK YIKAMA YÖNTEMİNDE EDTA VE FeCl3’ÜN
BİYOKİMYA I (2. DERS).
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
KARIŞIMLARI ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYIRMA
1. Giriş.
DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ÖDEVİN KONU BAŞLIĞI Öğrenci ismi Danışman ismi Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Etiler, Ankara, TÜRKİYE Konu Başlığı ŞEKİL-1’DE MOLEKÜL FORMÜLÜ.
KROMATOGRAFİ Ezgi ÖZTÜRK
İLAÇ ANALİZ TEKNİKLERİ
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
İLAÇ ANALİZ TEKNİKLERİ
Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları
Kromatografik Ayırmalar
GAZ KROMATOGRAFİSİ.
Kimya Teknolojisi Alanı
Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
PROTEİNLERİN TANIMLANMASI
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK)
KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr
Kütle spektrometrisi (MS)
HPLC Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
ELEMENTEL ANALİZ.
KONU 1 (1.Hafta) İLERİ ORGANİK KİMYA
KROMATOGRAFİK ANALİZ YÖNTEMLERİ
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Kromatografi Diğer ayırma yöntemlerinin tam yeterli olamadığı durumlarda, tercihen kullanılan bir ayırma yöntemidir. Özellikle fiziksel ve kimyasal nitelikleri.
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
Endüstri mühendisliği.
KYM342 ENTRUMENTAL ANALİZ
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
Kromatografi.
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
GİRİŞ EDS; Enerji Dispersiv Spektrum , SEM, TEM’e eklenmek suretiyle, elementlerin enerjilerinden faydalanarak kantitatif kimyasal analiz yapmakta kullanılır.
Sistem uygunluk testleri ile bütün parçalar ve deneysel parametreler
Sunum transkripti:

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HPLC ‘nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI ALİ BULUT METEHAN EMİN YILMAZ ÜMÜS ZORLU

İÇİNDEKİLER HPLC’nin TANIMI HPLC’nin TERCİH AMACI HPLC’nin UYGULAMALARI HPLC’nin ÇALIŞMA PRENSİBİ HPLC’nin KULLANIM ALANLARI HPLC’nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDEKİ KULLANIMI ÖRNEKLER

HPLC’nin TANIMI * Kimyasal ayırma, saflaştırma, tayin etme amacıyla en yaygın kullanılan nitel ve nicel analiz cihazıdır. Numunedeki maddelerin, tayin edilecek moleküllerin çözeltilerinin özel dolgulu kolonlardan geçirilerek, yüksek basınç altında birbirlerinden ayrılmalarını ve bunların dedektörde miktarlarının ölçülmesini sağlayan cihazdır.

HPLC’yi NEDEN TERCİH EDERİZ HPLC kolonu, rejenerasyon olmaksızın pek çok kez kullanılabilir. Böyle kolonlarda gerçekleştirilen ayırma, eski yöntemlerle elde edilenden çok daha çeşitlidir. Bu teknik kullanıcının becerisine daha az bağımlıdır ve tekrarlanabilirlik daha yüksektir. Nicel analiz amaçları için de kullanılabilir. Analiz süresi çok kısadır. Duyarlık çok yüksektir, 10 µg lık bir örnek bile, floresans veya elektron yakalama dedektörleri kullanılarak tayin edilebilir.

HPLC UYGULAMALARI PREPARATİF HPLC; bileşiklerin izolasyonu ve saflaştırılması için kullanılır. KİMYASAL AYIRMALAR; bir kolon ve hareketli fazda bileşiklerin farklı güç hızlarına göre ayrılması temeline dayanır. SAFLAŞTIRMA; hedef bileşiğin diğer bileşikler veya kontaminantlardan ayrılması ve ekstraksiyonudur. Her bir bileşik belirli kromatografik koşullar altında karakteristik bir pike sahiptir. Ayrılması istenen bileşenin ihtiyaçlarına göre araştırıcının koşulları optimize etmesi gerekmektedir.

HPLC günümüzde kimya, biyokimya, biyoteknoloji, farmakoloji, tıp kimyası, bitki kimyası, tarım ve kimya mühendisliğini içeren alanlarda ayırma ve analiz için vazgeçilmez bir araç olarak kabul edilmektedir. Bilhassa diğer kromatografik tekniklere uygun olmayan bileşiklerin ayrılması ve analizi için uygundur.

Kısaca HPLC Uygulama Analizi İlerleyişi: HAL Cihaza verilecek numunenin sıvı şeklinde verilmesi gerekir. Katı örnekler, hem sabit faza hem de hareketli faza uygun bir sıvı içerisinde çözülerek cihaza verilir. MİKTAR 1 ile 100 μL arası enjeksiyon yapılır (genelde 5-10 μL); Miktar, algılayıcının (dedektör) analite olan hassasiyetine ve dinamik aralığa bağlı olarak değiştirilebilir. HAZIRLANMASI Örnek hazırlama şu evreleri içerebilir: Seyreltme, ön deriştirme, filtrasyon, ekstraksiyon, ultrafiltrasyon, ya da türevlendirme.

HPLC nin ÇALIŞMA PRENSİBİ

ANALİZ SÜRESİ Analiz süresi 5 dakika ile 2 saat arası değişmektedir (genellikle 10-25 dk). Örnek hazırlama süresi ise örnekten örneğe değişkenlik gösterir. Bazı örneklerin hazırlaması analizinden daha fazla zaman sürer.

HPLC’nin KULLANIM ALANLARI İLAÇ GIDA OTOMOTİV PETROKİMYA KİMYA ÇEVRE

UYGULAMA ALANI KARIŞIMLAR İlaçlar Antibiyotikler, sedafitler, steroitler, analjezikler Biyokimyasallar Aminoasitler,k.hidratlar,proteinler,lipitler Gıda Maddeleri Suni tatlandırıcılar, antioksidanlar, alfatoksinler Endüstriyel Kimyasallar Çok halkalı aromatikler, boyalar, yüzey aktif maddeler Kirleticiler Pestisitler, herbisitler, fenoller Uyuşturucular Uyuşturucu ilaçlar, zehirler, narkotikler Klinik Tıp Safra asitleri, ilaç metabolitleri, üre ekstrakları

İLAÇ  İlaç uygulamaları AR-GE ve kalite kontrol aşamalarında yapılan safsızlık analizleri, ağır metal, etken madde, organik solvent ve kalıntı solvent miktar tayini, temizlik validasyonu, çözünürlük çalışmaları, stabilite testleri, stereoizomer gibi testleri kapsamaktadır.

BALDA ANTİBİYOTİK KALINTISI SORUNU Ülkemizde üretilen ballarda antibiyotik kalıntısı durumunun incelenmesi hedeflenmiştir. 2006 yılının ilk altı ayı içerisinde 22 farklı yöreden direkt arıcılardan toplanan numuneler üzerinde tetrasiklin, streptomisin ve sulfa grubu antibiyotiklerin kalıntıları araştırılmıştır.Analizler, ELISA ve yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak arıcıların %10- 15’inin yasal olmamasına karşın halen, yavru çürüklüğü hastalığına karşı bu antibiyotikleri içeren ilaçlar kullandığı tespit edilmiştir.

YUMURTALARDAKİ KLORAMFENİKOL ve FURAZOLİDON İLAÇ KALINTILARININ ARAŞTIRILMASI Hplc yöntemiyle kloramfenikol ve furazolidon ilaç kalıntıları araştırıldı.Analiz edilen yumurta numunelerinin hiçbirisinde kloramfenikol bulunmazken %34’ün de furazolidon kalıntısı tespit edildi.Belirlenen furazolidon kalıntılarının insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğinin kanısına varıldı.