Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr"— Sunum transkripti:

1 KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr
KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr. Esin CANEL Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya ABD

2 Kimya Mühendisliği öğrencilerine 2
Kimya Mühendisliği öğrencilerine 2. Sınıfta haftada 3 saat olarak verilen KİM 221 Analitik Kimya Dersi aşağıdaki kaynaklar kullanılarak uygulanmıştır.  DERS KAYNAKLARI 1. Analitik Kimya, Skoog-West-Holler Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Hamza Yılmaz 2. Analitik Kimya, Soruların cevapları ve Problemlerin Çözümleri Skoog-West-Holler (Yardımcı Kitap) Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU, Prof. Dr. Ali Osman SOLAK (Bilim Yayıncılık)  3. Fundamental of Analytical Chemistry, Skoog-West-Holler, Seventh Edition, 1996 Douglas A. Skoog, Donalt M. West, F. James Holler. (Saunders College Publishing)

3 KİM 221 Analitik Kimya dersi Analitik Kimya, Skoog-West-Holler (Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Hamza Yılmaz- Bilim Yayıncılık) çeviri kitabından bire bir anlatılmaktadır. Her konu sonundaki problemlerin bazılarının çözümleri Analitik Kimya, Soruların cevapları ve Problemlerin Çözümleri Skoog-West-Holler (Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU, Prof. Dr. Ali Osman SOLAK-Bilim Yayıncılık) kitabında mevcuttur. Dersi İngilizce kaynaktan takip etmek isteyen öğrenciler orijinal kitap olan Fundamental of Analytical Chemistry, Skoog- West-Holler, Seventh Edition, 1996 Douglas A. Skoog, Donalt M. West, F. James Holler. (Saunders College Publishing) ’dan takip edebilirler.

4 Dönem notunun belirlenmesi: Derslere % 70 devam edilmesi gerekir.
1 Arasınav 1 Final Derslere % 70 devam edilmesi gerekir.

5 Giriş (Analitik Kimya Nedir?
HAFTA Giriş (Analitik Kimya Nedir? Analitik Kimyada Kimyasallar Gereçleri ve temel işlemler) Analitik Kimya Nedir? Analitik Kimyanın Rolü Nicel Analiz Yöntemleri Tipik Bir Nicel Analiz Kimyasal Analiz Neye Yarar Analitik Kimyanın Gereçleri

6 Kalitatif analiz (Nitel analiz), Kantitatif analiz (Nicel analiz),
Analitik Kimya, ayırma, teşhis ve bir madde numunesindeki bileşenlerin bağıl miktarlarının tayini ile ilgilidir. Kalitatif analiz (Nitel analiz), Kantitatif analiz (Nicel analiz), Kalitatif Analiz (Nitel analiz), numunedeki türlerin kimyasal olarak belirlenmesi ile uğraşır. Kantitatif Analiz (Nicel analiz), bir veya daha fazla türün veya analitin bağıl miktarını sayısal olarak belirler. Bir numunenin tayin edilecek bileşenlerine, çoğu zaman analit denir.

7 Kalitatif Analiz (Nitel analiz), numunedeki türlerin kimyasal olarak belirlenmesi ile uğraşır. Kantitatif Analiz (Nicel analiz), bir veya daha fazla türün veya analitin bağıl miktarını sayısal olarak belirler. Bir numunenin tayin edilecek bileşenlerine, çoğu zaman analit denir.

8 ANALİTİK KİMYANIN BİLİMDEKİ ROLÜ
Analitik kimya, endüstrinin, tıbbın ve fen bilimlerinin her alanında kullanılır ve bilimin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

9 Analitik Kimya Kimya Biyoloji Fizik Jeoloji Mühendislik Tıp
Çevre Bilimleri Malzeme bilgisi Ziraat Sosyal Bilimler

10 Birçok kimyacı ve biyokimyacı, laboratuvardaki zamanlarının büyük bir kısmını, onları ilgilendiren sistemler hakkında kantitatif (nicel) bilgi kazandırmak için harcarlar. Analitik kimya, böyle araştırıcıların bilimsel amaçları için önemli bir araçtır.

11 KANTİTATİF (NİCEL) ANALİZ METOTLARININ SINIFLANDIRILMASI
Tipik bir kantitatif (nicel) analizin sonucunu iki ölçümden hesaplarız. Analiz edilen numunenin kütlesi ve hacmidir (direk ölçüm), Numunedeki analit miktarıyla orantılı bazı büyüklüklerin ölçümü (indirek ölçüm) olup normal olarak analizi tamamlar.

12 Kimyacılar analitik metotları bu son ölçüme göre sınıflandırırlar.
Gravimetrik metotta analitin veya onunla kimyasal olarak ilişkili bir bileşiğin kütlesi tayin edilir. Volumetrik metotta, analit ile tamamen reaksiyona girecek yeterli reaktif içeren bir çözeltinin hacmi ölçülür. Elektroanalitik metotlar, potansiyel, akım, direnç ve elektrik miktarı gibi bazı elektriksel özelliklerin ölçümünü kapsar. Spektroskopik metotlar, analit atomları veya molekülleri ile elektromanyetik ışıma arasındaki etkileşimin ölçülmesine veya analit tarafından bazı ışımaların üretilmesine dayanır.

13 Diğer metotlar Kütle/yük oranı(kütle spektrometrisi)
Radyoaktif bozunma hızı Reaksiyon ısısı Reaksiyon hızı Termal iletkenlik Optikçe aktiflik Kırma indisi; gibi bazı özelliklerin ölçülmesini kapsar.

14 TİPİK BİR KANTİTATİF (NİCEL) ANALİZİN BASAMAKLARI

15         Metot Seçimi Temsili numune alma
Laboratuvar numunesinin hazırlanması Tekrar numunenin alınması Numunelerin çözülmesi Bozucu etkilerin giderilmesi Analitin özelliğinin ölçülmesi Sonuçların hesaplanması Sonuçların güvenilirliğinin belirlenmesi

16 Laboratuvar malzemeleri

17

18 Gravimetrik metotlar

19


"KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları