Multipl Myelom.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OSTEOARTRİT Dünyada bilinen en yaygın eklem hastalığıdır.
Advertisements

Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
PLAZMA HÜCRE HASTALIKLARI
KAN YAPIMI (Hematopoez)
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
VASKÜLİT BENZERİ DURUMLAR
MULTİSİSTEM HASTALIKLARI İLE İLİŞKİLİ GLOMERÜLONEFRİTLER SİSTEMİK HASTALIKLARDA BÖBREK SEKONDER GLOMERÜLOPATİLER.
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
HAİRY CELL LÖSEMİ Dr.Ramazan Gökdemir.
İMMÜNOLOJİ (BAĞIŞIKLIK BİLİMİ)
LÖSEMİ,LENFOMA,MİYELOM HAKKINDA GENEL BİLGİLER
İNTRAUTERİN ENFEKSİYONLAR
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
Dr. Ahsen zeyrek İŞÇİ AralIK 2014
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Transplantasyon İmmunolojisi
ANEMİ RENAL Kurt Reisman, 1950, eritropoezi uyaran hormonal bir faktör varlığına dikkat çekiyor. Allan Erslev,1953, anemik tavşan serumunda eritropoezi.
ITP (İMMUN TROMBOSİTOPENİK PURPURA) (PRİMER İMMUN TROMBOSİTOPENİ)
HİPERTROİDİ klinik bulguları
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
CERRAHİ STRES.
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
  YARA İYİLEŞMESİ.
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
MAGNEZYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
HİPERTİROİDİZM Tirotoksikoz;
OLGU SUNUMU Dr. ESRA AYDIN KARAKAYA.
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
Sepsis Tanı ve Tedavisi
AİBÜ Düzce TF İç Hastalıkları ABD
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
OSTEOMİYELİT –OSTEONEKROZ Dt.İrem Kırlı Dt.Alen Palancıoğlu
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU NEDİR?
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Sağlık Slaytları İndir
BAĞIŞIKLIK.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
Kas ve Kemik hastalıklarının Genetiği
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
Multiple Myeloma ve Plasma Hücresi Hastalıkları
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
ANTİJEN, İMMUN SİSTEMİN YAPISI VE İMMUNGLOBULİNLER
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
GBM112-TEMEL GENETİK KROMOZOM SAYISI MUTASYONUNUN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR Yrd Doç Dr Necmi BEŞER.
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
İmmünogenetik I Dr. Nüket Yürür Kutlay.
REAKTİVASYON TÜBERKÜLOZU KLİNİK BELİRTİSİZ ENFEKSİYON SONLANIR
KIRIK İYİLEŞMESİ.
Dr. Ali Alkan Osmaniye Devlet Hastanesi, Tıbbi Onkoloji
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
PROTEİN ELEKTROFOREZİ TANIDA NEDEN ÖNEMLİDİR. Prof. Dr
Maksiller Sinüs Hastalıkları
LÖSEMI BELIRTILERI CİLT ALTINDA KANAMALAR ATEŞ BURUN KANAMALARI BACAKLARDA KEMİK AĞRILARI İŞTAHSIZLIK ZAYIFLAMA KANSIZLIK.
İMMÜN YETMEZLİKLER-2 Prof.Dr. Göksal Keskin
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Sunum transkripti:

Multipl Myelom

En yaygın olarak görülen plazma hücre diskrazisi olan multipl myelom kemik iliğinde neoplastik plazma hücrelerinin klonal proliferasyonu ile karakterize bir tümördür. Genellikle tüm iskelet sisteminde multifocal litik lezyonlar görülür. En sık etkilenen kemikler sırasıyla: vertebral kemikler-, kaburga kemikleri, kafatası kemikleri, pelvis, femur, klavikula ve skapula

Erkeklerde ve 50-80 yaş arası daha sık görülür

Patofizyolojisi Fokal lezyonlar genellikle medüller kavitede başlar, spongioz kemiği eriterek kortikal kemiğe ulaşır. Fibroblastlar ve makrofajlar tarafından salgılanan IL- 6 neoplastik plazma hücrelerinin proliferasyonunu uyarır. Kemik rezorpsiyonu IL-6, TNF ve IL-1β kaynaklanır. Bu sitokinler aynı zamanda başka bir sitokin olan RANK-ligandının salgılanmasını uyarır. RANKL, osteoklastların diferansasiyonu ve aktivasyonunu uyaran bir sitokindir.

Patofizyoloji Diğer B-hücre tümörlerinde olduğu gibi multipl myelomun da genetiğinde kromozom 14’ün IgH lokusunda meydana gelen translokasyonlar rol oynamaktadır. En fazla salgılanan M komponenti (monoklonal antikor) IgG’dir - %60. IgA - %20-25 %15-20 vakada plazma hücreleri κ ve λ hafif zincirlerini salgılarlar. Nadiren IgM, IgD ve IgE salgılanır.

Risk Faktörleri Yaş >60. Pestisitler Radyasyon Benzen

Klinik Özellikler Kemikler – ağrı, patolojik kırıklar, litik lezyonlar, artmış kemik rezorpsiyonu Anemi – bitkinlik, zayıflık Kilo kaybı Rekürrent enfeksiyonlar – Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ve Escherichia coli Renal yetmezlik – bakteriyel enfeksiyonlar, hiperkalsemi ve tübüllerde birikmiş olan Bence-Jones proteinlerinden kaynaklanır.

Klinik Özellikler Hiperkalsemi – konfüzyon, constipasyon, poliüri, polidipsi Amiloidoz – vakaların %5-10’da gelişir. Kanama – trombositopeni sonucu gelişir. Hiperviskozite sendromu – myeloma proteinlerinin aşırı üretimi ve kümelenmesi sonucu oluşur. Ekstramedüller plazmasitom – plazma hücrelerinin yumuşak dokuyu infiltre etmesi sonucu oluşur.

Histopathology – malignant neoplastic cells with plasmacytoid Pattern.

Radyolojik Özellikler Multipl myelomun klasik radyografik bulgusu multipl, küçük, iyi sınırlandırılmış, zımbayla delinmiş gibi litik lezyonların bulunmasıdır. Ayrıca kemiklerde diffüz demineralizasyon alanları da görülebilmektedir.

What is the cause for renal failure in MM? (Plain Radiograph): Lateral skull x-ray showing typical multiple small punched out lesions of multiple myeloma.

Lateral radiograph of the skull Lateral radiograph of the skull. This image demonstrates numerous lytic lesions, which are typical for the appearance of widespread myeloma.

Lateral radiograph of the lumbar spine Lateral radiograph of the lumbar spine. This image shows deformity of the L4 vertebral body that resulted from a plasmacytoma.

Radiograph of the right femur Radiograph of the right femur. This image demonstrates the typical appearance of a single myeloma lesion as a well-circumscribed lucency in the intertrochanteric region. Smaller lesions are seen at the greater trochanter.

Clinical aspect – we observe increased volume in the mandibular symphysis region.

Panoramic radiograph – radiolucent lesions in the symphysis, body and mandibular limb.

3D computed tomography - extensive osteolytic lesions with destruction of the bone cortical in the mandibular symphysis.

MM’un hangi sahfaları vardır?

MM tedavisi?

destekleyici tedavi kemoterapi otolog veya allojenik kök hücre transplantasyonu

MGUS Monoclonal Gammapathy of Undetermined Significance. (Nedeni Belirsiz Monoklonal Gamopati) İleri yaşlarda görülür. Asemptomatiktir. Serumda M proteinleri düşük düzeydedir (<3gr/dL) Myeloma belirtisi görülmez. Monoklonal antikorların %70’ni IgG’ler oluşturur.

MGUS MGUS’tan myelom, lenfoplasmasitik lenfoma ve amiloidoz gelişme riski vardır (1%). Herhangi bir tedavi gerektirmez. Hastalar takip altına alınmalıdır.

Robbins Basic Pathology 8ed, Kumar V, Abul K Robbins Basic Pathology 8ed, Kumar V, Abul K. Abbas, Fausto N, Richard N. Mitchel, Saunders 2007 Radiologic and Pathologic Characteristics of Benign and Malignant Lesions of the Mandible, Brian L. Dunfee, Osamu S, Robert P, Anita G, RadioGraphics 2006; 26:1751–1768 Multiple Myeloma with primary manifestation in the mandible: A case report, A Segundo, Marcelo F, Romualdo F, Maria S, José L, Eduardo K, Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2008 Apr1;13(4):E232-4 http://emedicine.medscape.com/article/204369- overview http://emedicine.medscape.com/article/391742- overview#a19