Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANEMİ RENAL Kurt Reisman, 1950, eritropoezi uyaran hormonal bir faktör varlığına dikkat çekiyor. Allan Erslev,1953, anemik tavşan serumunda eritropoezi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANEMİ RENAL Kurt Reisman, 1950, eritropoezi uyaran hormonal bir faktör varlığına dikkat çekiyor. Allan Erslev,1953, anemik tavşan serumunda eritropoezi."— Sunum transkripti:

1 ANEMİ RENAL Kurt Reisman, 1950, eritropoezi uyaran hormonal bir faktör varlığına dikkat çekiyor. Allan Erslev,1953, anemik tavşan serumunda eritropoezi uyaran bir faktör olduğunu gösteriyor (ESF). Leon Jacobson ve ark., 1957, ESF/erythropoietin üretiminde böbreğin rolünü gösteriyor (ratlarda hipoksi>eritropoez, bilateral nefrektomi) >1960, kronik hemodiyalizin yaygınlaşması, hemodiyaliz anemiyi düzeltmiyor. Kan transfüzyonları ve komplikasyonları. İnsan eritropoietin geninin izolasyonu 1983, üretim ve kullanım (son 15 yıl)

2 ANEMİ RENAL PATOFİZYOLOJİ KBH anemisi normokrom, normositerdir. KBH anemisi/ABY anemisi. Üremik supresyon. Epoetin KBH anemisini düzeltmede son derecede etkilidir. Epo geni 7. kromozom üzerinde, 193 AA li bir glikopeptidi kodlar. Epo büyük oranda böbreklerde fibroblast benzeri interstisyel hücrelerce üretilir, az miktarda da karaciğerde üretimi vardır. Salınan Epo 165 AA li, 4 adet karbonhidrat yan zinciri içeren 30400 Da ağırlığında bir glikoproteindir. Normal serum Epo düzeyi 6-30 mU/ml olup KBH da Epo normal sınırlar içerisinde bulunur ancak anemi ve hipoksiye karşı Epo cevabı bozulmuştur (normal konakta bu cevap >, = 100-200 mU/ml)

3 ANEMİ RENAL, KLİNİK BELİRTİLER (Epo tx ile düzelen KBH belirti ve bulguları Yaşam kalitesi CO da azalma LVH ve dilatasyonda azalma Maksimal ekzersiz kapasitesi Kognitif fonksiyon Uyku paternleri Beslenme Eğer varsa angina ↓ Seksüel fonksiyon Adetlerin yeniden başlaması İmmun yanıt Trombosit fonksiyonlarında iyileşme Yaşam kalitesi CO da azalma LVH de azalma Maksimal ekzersiz kapasitesi Kognitif fonksiyon Uyku paternleri Beslenme Hb= 10-12 g/dlHb= 12-14 g/dl

4 ANEMİ RENAL AYIRICI TANISI Hangi renal fonksiyon düzeyinde anemi gelişir? (GFR<35 ml/dk)


"ANEMİ RENAL Kurt Reisman, 1950, eritropoezi uyaran hormonal bir faktör varlığına dikkat çekiyor. Allan Erslev,1953, anemik tavşan serumunda eritropoezi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları