Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maksiller Sinüs Hastalıkları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maksiller Sinüs Hastalıkları"— Sunum transkripti:

1 Maksiller Sinüs Hastalıkları
Prof. Dr. Kıvanç Kamburoĝlu, DDS, MSc, PhD, Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliĝi Fakültesi, Aĝız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı

2 Gelişimsel Anomaliler

3 Choanal Atresia

4 Choanal Atresia Nazal kavitenin nazofarenks ile baĝlantısı yoktur.
%80-90 vakada kemik köprüsü var. Yaklaşık 7000 doĝumda 1 görülür. 2/3 erkeklerde. 2/3 unilateral. %20-50 diĝer anomaliler var.

5 Nazal Septum Deviasyonu

6 Concha Bullosa Orta türbinlerin ethmoid hücreleri ile pnömatizasyonu.
Çoĝunlukla asemptomatik. %34 kronik sinüzit ile birlikte. %55 unilateral; %45 bilateral.

7 Enfeksiyonlar & Enflamasyonlar

8 Sinüzit

9 Akut Sinüzit En sık karşılaşılan sıkıntılı durumlardandır.
Akut viral veya bakteriyel enfeksiyon. Fasiyal aĝrı, hassasiyet, nazal tıkanıklık. Radyolojide hava-sıvı seviyeleri ve mukozal kalınlaşma. MR T2 hiperintens; T1 hipointens; enflame mukoza intensiteyi arttırır.

10 Kronik Sinüzit Akut fazdan sonra enfeksiyon devam eder.
Bozulmuş sinüs drenajı hazırlayıcı faktördür. Sinüs eksudası, mukozal kalınlaşma ve enflamasyon. Mukozal kalınlaşma; sinüs duvarı sklerozu. Distrofik kalsifikasyon olasılıĝı vardır. MR T2 hiperintens.

11 Aspergillus Sinüziti Antibiyotik veya irigasyon ile iyileşmeyen kronik fungal sinüzit. Sinüs aĝrısı, hassasiyet, nazal direnaj. Radyolojide unilateral paranazal sinüs opasifikasyonu (%50 vakada kalsifikasyon). MR T2 hiperintens; mycetoma nedeniyle santral hipointensite.

12 Retansiyon Fenomeni ve Mukosel

13 Retansiyon Fenomeni Maksiller sinüste en sık görülen kitle.
Görülme sıklıĝı yaklaşık %10. Müköz bez kanallarının tıkanması. Genel olarak asemptomatik. Radyolojide düzgün yuvarlak yumuşak doku kitlesi (genellikle başlangıcı maksiller sinüs tabanı). Tedavi gereksinimi yok.

14 Mukosel Sinüs ostium obstruksiyonu nedeniyle ortaya çıkan genişlemiş, sıvı dolu sinüs. 2/3 frontal sinüste. Predispozan olarak polipler ve mukozal kalınlaşma. Fasiyal aĝrı, baş aĝrısı, nazal tıkanıklık. Radyolojide havasız, opak expanded genişlemiş, sinüs. Progresiv büyüme sinüs duvarlarında erozyona neden olur.

15 Nazal Polipler

16 Nazal Polipler

17 Wegener’s Granulomatosis

18 Wegener’s Granülomatozis
Granülomatöz enflamasyon, nekrotizan vaskülitis ve glomerülitis ile karakterize immünolojik bir hastalık. Nazal katılım %91; sinüslerde görülme %95. Sitotoksik ve immünosupresif terapi ile prognoz çok iyi. Radyolojide nazal septum, türibinler ve medial antral duvar destrüksiyonu ile birlikte reaktif skleroz ve mukozal kalınlaşma.

19 Kemiĝin Paget Hastalıĝı
(Osteitis Deformans)

20 Kemiĝin Paget Hastalıĝı
İleri yaşlarda görülen idiyopatik durum. İnsidans yaklaşık olarak %1. Erken evrede yama tarzında osteoporoz; sonrasında ise daha generalize osteoporoz, en son evrede ise atılmış pamuk opasitesi ile birlikte genişlemiş kemikler izlenir. Hipersementozis, lamina dura kaybı ve eksternal kök rezorpsiyonu ise dental bulgulardır .


"Maksiller Sinüs Hastalıkları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları