DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞİTME ŞEKİLLERİ a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta kulaktan kemikçik zinciri vasıtası.
Advertisements

.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
ISININ YAYILMA YOLLARI
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
İşitme.
KULAK
DUYU ORGANLARI.
İŞİTME ŞEKİLLERİ a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta kulaktan kemikçik zinciri vasıtası.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
HAL DEĞİŞİMLERİ.
ISI VE SICAKLIK.
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
Maddenin ısı ile yayılma yolu
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
SES.
Prof. Dr. Cem Şeref Bediz DEUTF Fizyoloji Anabilim Dalı
SES Ses Dalgaları.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - İşitme Sistemi -.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
KORONA OLAYI VE Y.G ŞEBEKE TESİSLERİNDEKİ ELEMANLARIN SEMBOLLERİ
ISININ YAYILMA YOLLARI
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
DUYU ORGANLARI
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
MİS GİBİ KOKTU.
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
MADDE VE ISI.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
IŞIK VE SES.
KOKLEANIN İŞLEVSEL ANATOMİSİ
İŞİTME VE KONUŞMA BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
İNSAN İÇİN KULAĞIN ÖNEMİ
Isının Yayılma Yolları
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
İşitme engelliler.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
DUYU ORGANLARIMIZ.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
ORTA KULAK VE PATOLOJİLERİ*
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
SES.
GAZLARIN KİNETİK TEORİSİ. Kinetik Teori Gaz taneciklerinin davranışlarını açıklamak için geliştirilen teoriye kinetik teori denir. Kinetik teoriye göre:
KULAK ANATOMİSİ VE İŞİTME FİZYOLOJİSİ
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
Ultrases.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
Sıcaklık ve İletkenlik
İŞİTME YETERSİZLİĞİNE SAHİP ÇOCUKLAR
Hazırlayan: Ayşenur KARAASLAN.  Ses, bir enerji kayna ğ ından yayılan titre ş imlerin etkisi sonucu gaz, sıvı ve katı ortamlarda moleküllerin sıkı.
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
İŞİTME VE DENGE FİZYOLOJİSİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
KULAK ANATOMİSİ I-) Dış Kulak(Auris Externa)
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
Sunum transkripti:

DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT İŞİTME FİZYOLOJİSİ DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT

Dış ortamdan toplanan ses enerjisinin kulağın çeşitli bölümlerinde iletilip değişikliğe uğradıktan sonra sinirsel uyarı halinde beyine gönderilip burada ses halinde algılanmasına işitme denir. İşitmenin meydana gelebilmesi için 1. ses kaynağı 2.ses dalgalarını ileten bir ortam 3.bunları algılayan receptör organ kulak

1- SES KAYNAĞI Ses, bir enerji kaynağından yayılan hava, gaz, sıvı ve katı ortamlarda moleküllerin sıkışıp gevşemesi ile ortaya çıkan enerjidir. Bu sıkışma ve gevşeme, her ortamda yayılarak ses dalgalarını oluşturur. Saniyedeki titreşim sayısı o sesin frekansını, ses dalgalarının amplitüdü ise o sesin şiddetini oluşturur.

Normal kulaklarda, 1000 Hz'de kulağı uyarabilen en düşük ses şiddeti O dB olarak kabul edilmiştir. Sağlıklı bir kulak 0-120 dB şiddetteki sesleri duyabilir. En rahat ses şiddeti ise; 50-70 dB'dir. 75-90 dB'in üzerindeki ses şiddeti, kulak için rahatsız edici ve zararlıdır.

2- Ses dalgalarını ileten bir ortam Ses dalgalarının hızı; katı>sıvı>gaz Deniz seviyesinde 20 derecelik bir sıcaklıktaki bir hava tabakasında sesin hızı 344 m/sn’dir. Sıvı ortamlarda ise havaya göre ses dört kez hızlı olarak yayılır. Sesin kemikteki yayılma hızı 3013 m/sn olarak saptanmıştır.

3.Receptör organ ‘KULAK’ a)İletim bölümü (kondüksiyon) b)Dönüşüm bölümü (transdüksiyon)

Kondüksiyon İşitmenin olabilmesi için ilk olarak ses dalgalarının atmosferden korti organına iletilmesi gereklidir. Dış ortamdan gelen ses dalgalarının karşılaştığı ilk organ aurikuladır. Aurikula sesleri toplamaya ve dış kulak yoluna iletmeye yarar.(süzme amplifiye etme) 6 dB lik artış

Orta Kulağın iletime etkisi Havadan suya geçen ses enerjisi ortalama 30 dB kadar kayıp vermektedir. 20oC hava ortamından 37oC deniz suyuna çarpan ses dalgalarının 30 dB kadar kısmının geriye yansıdığı araştırmalarla belirlenmiştir. Sesin orta kulaktan iç kulağa transferinde de aynı ortamların bulunduğu, aynı enerji kaybının meydana geldiği bilinmektedir.

a) Kemikçikler sisteminin yükseltici etkisi (Ossiküler lever): umbo ile inkusun kısa kolu arasındaki etkisi ile mümkündür. Kemikçik sisteminin yükseltici etkisi 1.3/1 olarak hesaplanmıştır. Malleus, kolundaki enerjiyi inkus koluna 1.3 kat büyüterek aktarır.

b) Kulak zarı ile stapes yüzeyleri arasındaki alan farkı: Orta kulaktaki mekanizmaların en önemlisidir. Membranın titreşen bölümü ile stapes tabanı arasındaki oran 1/15 ile 1/20 civarındadır . Bu sebeple gelen enerji 20 kat artarak iç kulağa iletilmiş olur.

Faz farkının iletime etkisi Mekanik ses dalgalarının, orta kulak iletim elemanlarından geçip, iç kulak sıvılarında bir dalga hareketi meydana getirebilmeleri için oval ve yuvarlak pencereler birbirine karşıt fazda titreşebilmelidir. Sıvılar, gazlar gibi sıkıştırılamayacağına göre, iç kulaktaki sıvı ortamını çevreleyen sert kemik dokusunun, iki esnek penceresinden birisi olan oval pencereden içeriye ses dalgaları pompalanınca, yuvarlak pencereden dışarıya kabararak atılmalıdır. Buna faz farkı denir.

Faz Farkı

c) Enerji kaybını karşılama konusunda diğer bir görüş ise Helmholtn'un “Konik Kaldıraç Hipotezi”dir. Sirküler ve radyal liflerden oluşan kulak zarı üzerine çarpan sesler, umbo'da toplanıp, 30 dB'lik bir değişime uğrarlar.

Orta kulak kasları M. tensor timpani

M.stapedius:

2- Dönüşüm bölümü (Transdüksiyon) : Korti organı, işitme siniri ve onun santral bağlantılarını içerir. Koklear Fizyoloji: Kokleanın iki önemli görevi vardır; 1- Akustik enerjinin korti organındaki titrek tüylü hücrelerine kadar taşınması.

İşitme Teorileri Kokleadaki ses dalgalarının yayılımı ve transdüksiyonu net olmamakla beraber çeşitli teoriler ile açıklanmaktadır; 1-Bekesy'nin ilerleyen dalga teorisi 2-Helmholtz'un yer teorisi 3-Wever'in Volley (yaylım) teorisi

Bekesy'nin ilerleyen dalga teorisi

2)Korti organındaki titrek tüylü hücrelerine gelen mekanik iletim dalgasının kimyasal veya elektriksel gerilimlere dönüştürülüp, koklear sinire iletilmesi. Bu dönüşüm, sesin perdesi, tını, faz ayırımı, şiddeti gibi fiziksel özelliklerinin kaybolmayacağı bir biçimde olur ve ses enerjisindeki bu özellikler, oluşacak elektriksel gerilimlerle şifrelenerek, santral sinir sistemine gönderilirler.