2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Advertisements

ISI YALITIMI.
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
FAYDALI BİLGİLER TERMİK KONFOR VE HAVA DAĞITIM ELEMANLARI
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
NEM VE YAĞIŞ şubat.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
MENOPOZ VE BESLENME.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
ENERJİ METABOLİZMASI.
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
Canlılar Neden Beslenir?
Prof. Dr. Gülay KOÇOĞLU Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
MADDE VE ISI.
Protein Metabolizması
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
SPORCU BESLENMESİ.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA).
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Sunum transkripti:

2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.

Fiziksel Aktivite Düzeyinin Sınıflaması İnsanlar yaşam biçimlerine göre; 1. Hafif, 2. Orta 3. Ağır aktiviteli olmak üzere 3 basamakta toplanabilir.

1.Hafif aktiviteli yaşam biçimi olanlar: Genellikle masa başında çalışanlar ve çalışma dışı zamanlarda hafif işlerle uğraşanlardır. Bunların fiziksel aktivite faktörü (FAF) 1.4-1.69 arasında değişir.

2.Orta aktiviteli yaşam biçimi olanlar: Genellikle ayakta el ve kol hareketleriyle çalışanlar ya da günlük yaşantılarında biraz daha beden hareketi gerektiren işlerle uğraşanlardır. Bunların FAF 1.70-1.99 arasında değişir 2.Orta aktiviteli yaşam biçimi olanlar:

3.Ağır aktiviteli yaşam biçimi olanlar: FAF 2.0-2.4 arasında değişir.Bu tür işleri uzun süre yapmak imkansızdır.

3. Besine Metabolik Yanıt Yemek yeme, besinlerin sindirimi, besin öğelerinin emilmesi, taşınması, oksidasyon ve depolanması da enerji harcamasını gerektirir. Enerji harcamasındaki artış; karbonhidrat ve yağ alımından sonra % 6, protein alımından sonra ise % 30 civarındadır. Karışık dengeli bir diyet alımına karşı enerji harcamasındaki artış 24 saatte BMH’ın % 10'u kadardır

Vücut Isısının Denetimi Vücut çalışmasının yan ürünü olarak ısı oluşur. Metabolizma sonucu oluşan ısı, vücut yüzeyinden kaybolursa normal vücut ısısını sağlamak için daha çok enerji kaynağının alınması gerekir. Isı kaybı olmadığı zamanlarda ise vücut ısısını normalde tutmak için fazla enerji kaynağı gerekmez.

Organizmanın canlılığı metabolizmanın sürekliliğine bağlıdır Organizmanın canlılığı metabolizmanın sürekliliğine bağlıdır. Organizma yaşamak için çalışmasını sürdürdüğüne göre çalışma süresince yan ürün olarak ısı oluşur. Oluşan ısı normal durumda iletim ve buharlaşma ile vücuttan kaybolur. Isı kaybının % 80 kadarı deri yolu ile kalanı ise solunumla olur. Normal durumlarda vücutta oluşan ısı ile kaybolan ısı dengededir.

Bazal metabolizma ve fiziksel çalışmaların artması ile de ısı oluşumu artar. Vücuttaki ısı kaybının arttığı durumlar: 1.Vücut yüzeyinin genişliği ısı kaybını arttırır. Bebeklerin vücut yüzeyi yetişkinlerden farklıdır. Çünkü bebeklerde yağ dokusunun oranı düşüktür. Yine ince uzun tiplerin vücut yüzeyi geniştir. Bebek ile ince zayıf kimselerde ısı kaybı fazla olur. Bu kaybı karşılamak için daha çok besin metabolize olur.

2. Deri altı yağ miktarının fazlalığı ısı kaybını önler, aksi arttırır 2.Deri altı yağ miktarının fazlalığı ısı kaybını önler, aksi arttırır. Bu nedenle zayıf bireylerin ısıyı denetlemek için daha fazla enerji kaynağına gereksinmeleri vardır.

3. Yalıtma araç ve gereçlerinin durumu da ısı kaybını etkiler 3.Yalıtma araç ve gereçlerinin durumu da ısı kaybını etkiler. Giysi ve konut sıcaklığı yetersiz olduğu zaman kaybolan ısı için daha çok besin metabolize olmak zorundadır

4. İklim koşulları da ısı kaybında etkilidir 4.İklim koşulları da ısı kaybında etkilidir. Soğuk ve kuru havalar, rüzgâr, buharlaşma ısı kaybını artırır. Nemli hava ise ısı kaybına yol açmaz. Normal iklim koşullarında yaşayan yetişkinler için vücut ısısını normalde tutmak için fazladan enerji harcamak gerekmez. Bebekler, çocuklar ve yaşlılarla, soğuk yerlerde yetersiz giyim ve konut koşulları içinde yaşayanların vücut ısısını normalde tutmak için daha çok enerji almaları gerekebilir.

Sebatullah YAKUT