ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

Bu Sunu Aydın BOZAN tarafından hazırlanmıştır.
1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
4. SINIF SOSYAL BİLGİLER.
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI
ATATÜRK'ün HAYATI
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
İstiklal Marşımızın Yazarı
Mustafa Kemal ATATÜRK.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
HAZIRLAYANLAR SULTAN BİLİR NURSEL ÇINAR ESRA YAĞAN M. CAN KAZAN
Hikmetli bilgi, tecrübe ile desteklenmiş ve uygulanabilir özellikler taşıyan ilimdir. Hikmet, ilim ile sanatın birleşmesidir. Elmalılı Muhammed Hamdi.
Hazırlayan: Kenan Nemli 6/B 247
ÖZNUR KARAELOĞLU.
Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri
İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI KONULU BİLGİ YARIŞMASI
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Küresel Turizm Merkezi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenmekte olan “İstanbul’da Turizm Merkezlerinin.
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
ANILARLA ATATÜRK.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU KESTEL / BURSA
ÖDÜL YÖNERGESİ. Kaymakamlığımız himayesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ödül Yönergesi üç farklı alanda verilmektedir. 1.Yönetici.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
PEYAMİ SAFA.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
Atatürk’ün Hayatı 1881’de Selanik’te doğdu.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
Ekim 1985 günü Anvers yakınlarındaki Mol kasabasında Sivaslı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Kafkasya kökenli olan Hadise'nin annesi Sivas'ın.
EĞİTİM PERFORMANS DEĞERLENDİRME PROJESİ SUNUMU
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
Mevlana Celaleddin-i Rumi
ATATÜRK’Ü TANIYALIM Ayten IŞILDAĞ.
Romanlar da kendi içlerinden çıkacak adayları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görmek istiyor. Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Efkan.
Kemal sunal’ ın hayatı 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Sanat hayatı, “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başladı.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
AHMET VEFİK PAŞA
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL’UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ
ÖLÜMÜNÜN 79. YILINDA. Mehmet Akif Ersoy 1873 yılının Aralık ayında İstanbul’un Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde doğmuş ve 27 Aralık 1936 Pazar günü,
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
KAŞGARLI MAHMUT. DOĞUMU Kaşgarlı Mahmud, 1008 yılında Kaşgar’da dünyaya geldi. Hamirler diye çağrıldığını, bunun Oğuzların Emir (Arapça: أمير ) yerine''Hemir''
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
İÇİNDEKİLER Doğumu&Hayatı Eserleri Ölümü Evliya Çelebi 2.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR
GÖLCÜK ADNAN MENDERES ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015
Cemal Artüz İmam Hatip Ortaokulu
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
Aziz Sancar. AZİZ SANCAR’IN HAYATI Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.Çiftçilikle.
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
RESİM Her gün, Enginlerden engin, Yücelerden yüce
Hanife ÇAKIR Uzman Öğretmen
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
ATATÜRK’ÜN HAYATI Atatürk, 1881( bin sekiz yüz seksen bir ) yılında Selanik’te, üç katlı, pembe boyalı bir evde dünyaya geldi.
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
Sunum transkripti:

ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR Hayatı Eserleri Elmalı’da Muhammed Hamdi Yazır

Hayatı Doğumu Öğrenim Hayatı Kişisel Özellikleri Mesleki Yönü Ölümü

Doğumu 1878 yılında Antalya’nın Elmalı ilçesinde doğdu. Babası aslen Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yazır köyünden Numan Efendi’dir. Annesi ise Elmalı hocalarından Sarlarlı Mehmet Efendi’nin kızı Fatma Hanım’dır.

Küçük Ayasofya Medresesi(İstanbul) Öğrenim Hayatı İlk ve orta öğreniminin yanı sıra hafızlığını da Elmalı’da tamamladı. 1895 yılında eğitimine devam etmek için dayısı ile birlikte İstanbul’a giderek Küçük Ayasofya Medresesi’ne yerleşti. Küçük Ayasofya Medresesi(İstanbul)

Öğrenim Hayatı Okuldaki öğretmeni Kayserili Mahmut Hamdi Efendi ile aynı ismi taşıdığından hocası “Büyük Hamdi”,kendisi de “Küçük Hamdi” olarak anılmaya başladı. 1934 yılında Soyadı Kanunu’nun çıkmasıyla babasının köyünün ismi olan “Yazır” soyadını aldı.

Hat sanatında eserler yazacak kadar başarılıydı. Kişisel Özellikleri Hat sanatında eserler yazacak kadar başarılıydı.

Kişisel Özellikleri Biyoloji,tıp,fizik,matematik, kimya ve özellikle felsefe alanında çok kitap okurdu. Az uyurdu,zamanını ilmi çalışmalar yaparak geçirirdi. Şiir yazmayı çok severdi. Üst düzeyde bir zekaya ve hafızaya sahipti.

Kişisel Özellikleri Çok kararlı ve azimli bir kişiliğe sahipti. Kafasına koyduğu şeyleri planlar ve en kısa sürede tamamlamanın yollarını arardı.Bazı geceler “Küçük Hamdi” yi yatağında göremeyen annesi, onu alt kattaki odasında mum ışığında hafızlık çalışırken bulurdu. (Paksüt,1993:3)

Antalya Milletvekilliği Belgesi Mesleki Yönü Antalya Milletvekilliği Belgesi Devlet yönetiminde bakanlık,milletvekilliği,öğretmenlik gibi bir çok önemli görevlerde bulundu.

Mesleki Yönü Meclis-i Mebusan takdim töreninde kendisi için söylenen “İlmiye sınıfının nasiye-i paki,medar-ı iftiharıdır.” sözü ile herkesin Muhammed Hamdi Yazır’ın başarılarıyla gurur duyduğu övgüsü yapılmıştır. (Ersöz,1993:170-171)

Ölümü 4 çocuk babası Muhammed Hamdi Yazır’ın kalp rahatsızlığı vardı.Erenköy’de damadının evinde 27 Mayıs 1942 tarihinde vefat etti.

Ölümü “İstanbul’da ölürsem oğlumun yanını,Erenköy’de ölürsem babamın yanını isterim.” dediği için mezarı babasının da mezarının bulunduğu Sahrayı Cedit Mezarlığı’ndadır.

Mahmud Bedrettin YAZIR Ölümü Mahmud Bedrettin YAZIR Mezar taşındaki Tahir OLGUN’a ait dörtlük,kardeşi Hattat Mahmud Bedrettin YAZIR tarafından yazdırıldı.1952’de vefat eden Mahmud Bedrettin YAZIR’ın da mezarı da Sahrayı Cedit Mezarlığı’ndadır.

Eserleri 1.Hak Dini Kur’an Dili 2.İrşadü’l-Ahlaf fi Ahkami’l-Evkaf 3.Sefer Basri 4.Hz.Muhammed’in(Sav) Dini Ayrıca tercümeleri,makaleleri ve yayınlanmamış eserleri de bulunmaktadır.

1.Hak Dini Kur’an Dili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkçe bir tefsir hazırlanması kararı alındı. Tefsiri yazma görevi de Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR’a verildi. Tefsir çalışmaları sırasında 1934 yılında kalp krizi geçirerek çalışmalarına 1 yıl ara verdi.Bitiremeden ölürsem düşüncesi ile sağlığına kavuşunca çalışmalarını daha da hızlandırdı. 12 yıl(1926-1938) süren bir çalışma sonucu “Türkçe ilk tefsir” olarak meşhur olan “Hak Dini Kur’an Dili” adlı eserini tamamladı.

Hak Dini Kur’an Dili “Hak Dini Kur’an Dili” adlı eseri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 9 cilt olarak bastırıldı.

İrşadü’l-Ahlaf fi Ahkami’l-Evkaf Hz.Muhammed’in(Sav) Dini Vakıfçı ve sosyal bilimci yönlerini yeni nesillere tanıtan Mülkiye Mektebi’nde okuttuğu dersleri de kapsayan 1911 yılında basılan eseridir. Sefer Basri Tefsir adlı eserinin 8. ve 9. Ciltlerinin başına konulan eseridir.Oğlu Muhtar YAZIR tarafından 1960 yılında bastırıldı. Hz.Muhammed’in(Sav) Dini Dini sorulara verdiği cevapları içeren eseridir.

Elmalı’da Muhammed Hamdi Yazır 2014 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Yılı Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi

2014 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Yılı Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ ın manevi şahsiyetini tüm yönleri ile tanıtmak amacıyla 2014 Muhammed Hamdi YAZIR Yılı olarak belirlendi.

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi “Şehr-i Elmalı” projesi kapsamında BAKA (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı) ’nın da desteğiyle 3 Ağustos 2013 tarihinde açıldı.

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi hazırlanırken torunu Mehmet Hamdi YAZIR ve ailesi de katkılarda bulundu.

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi’nde bulunan Muhammed Hamdi Yazır’ın kişisel eşyaları

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi’nde bulunan Muhammed Hamdi Yazır’ın kişisel eşyaları

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi’nde bulunan Muhammed Hamdi Yazır’ın kişisel eşyaları

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi’nde bulunan Muhammed Hamdi Yazır’ın kişisel eşyaları

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi Muhammed Hamdi Yazır’ın hayatı ve kişiliği hakkında bilgileri içeren Elmalı Kaymakamlığı desteği ile kitaplar bastırıldı.

“Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi”ni Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ı daha yakından tanımak için: http://elmalilimuhammedhamdiyazir.com/ web sitesini veya “Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi”ni ziyaret edebilirsiniz.