Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)"— Sunum transkripti:

1 DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER) Çevremizde gördüğümüz bütün varlıkların bir adı vardır.Varlıklar,adlarını söyleyerek belirtiriz. Canlı,cansız tüm varlıkları ve kavramları karşılıya sözcüklere ad(isim) diyoruz. Elma,armut,ağaç,toprak,taş,insan

2 VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLANDIRMA Özel Adlar: Aşağıdaki yazıyı okuyalım,yazıda geçen kırmızı yazılmış sözcüklere dikkat edelim:

3 Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdu.Babasının adı Ali Rıza Efendi,
annesinin adı Zübeyde Hanım’dır. Atatürk’ün ilk adı Mustafa’dır. Daha sonra matematik öğretmeni kendisine Kemal adını vermiştir. Böylece adı Mustafa Kemal olmuştur. Atatürk, soyadıdır. Atatürk, 1938 yılında İstanbul ‘da Dolmabahçe Sarayı’nda ölmüştür. Anıt mezarı Ankara’dadır.

4 Yukarıdaki yazıda geçen Atatürk,Selanik,Ali Rıza,Zübeyde,Mustafa,İstanbul,
Mustafa Kemal,Ankara adları özel adlardır. Taşıdığı özellikler yönünden dünyada bir eşi daha olmayan varlıklara verilen adlara özel ad diyoruz. Kişi ad, soyadları ve hayvanlara verilen adlar,özel adlardır. Selin, Ali’yi gezdiriyor. Şehir,bölge,il,kasaba,köy, adları özel adlardır. Teyzemler,Bartın’ın Amasra ilçesinde oturuyorlar.

5 Türkiye,Asya,Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirlerine en çok yaklaştığı yerdedir. Semt,cadde,mahalle adları özel adlardır. Batıkent’in Kardelen Mahallesin ’ de, Gürbüz Sokağı’nda oturuyoruz. Gezegen,yıldız adları özel adlardır. Güneş, Dünya’mızı ısıtır. Ay,Dünya’mızın uydusudur.

6 Dergi,gazete,kitap adları özel adlardır.
Bilim Teknik dergisi almak istiyorum. Değirmen’in Şarkısı adlı kitabı okundun mu ? Kurum,kuruluş adları özel adlardır. Kadıköy Halk Kütüphanesi Dağ,ova,deniz,göl,akarsu adları özel adlardır. Toros Dağları,Van gölü,Ege Denizi,Kızılırmak Özel Adların Yazılışı Özel adların ilk harfleri büyük yazılır. Ankara Türkiye’nin başkentidir.

7 Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır.
Cengiz’in babası Trabzon’dan dönmüş. Özel adlara getirilen yapım ekleri ile (–ler, lar) eki kesme işareti ile ayrılmaz. Selinler ayvalıktaymış. Babam İngilizce öğreniyor. Bu oyun Ilgınsız oynanmıyor. ETKİNLİK 1

8 Aşağıdaki şiirde geçen adları bulunuz.
KİTAPLAR Bak ne güzel bir kitap, Kitabımı severim, İçi resimle dolu Okurum gündüz gece. Çalışmak çalışmaktır, Hem bilgi Öğrenirim Adam olmamın yolu Hem masal Hem bilmece ETKİNLİK 2 Aşağıdaki özel adların ne adı olduğunu yazınız.

9 Kızılırmak ………………………………………
Toroslar ……………………………………….. Asya ………………………………………….. Akdeniz ……………………………………….. Aşağıdaki özel adları birer cümlede kulanınız. Çomar …………………………………………… Bursa ……………………………………………. Kemal …………………………………………… Türküye …………………………………………. Karadeniz ……………………………………….. İstanbul Bogazı …………………………………….

10 Kaynakca Etkinliklerle Türkçe Ögreniyorum İlkögretim 4 Morpa yayınları


"DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları