(Acele ve Mühimdir) Konya: 19.2.1931 Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fatih Camii.
Advertisements

MEVLANA MÜZESİ.
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
(Terracotta Army).
SELÇUKLU MİMARİSİ.
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
En eski ismi Kardu Gazarta, Persler Gazarta ve Bazibda, Abbasiler onların Şehir Yöneticisi Omar olduğundan Djasirat-ibn Umar (Cezire-i İbn-i.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
ILGININ TARİHİ Ilgın, Konya ilinin bir ilçesidir. Ilgın ilçesi Konya'ya 86 km mesafede olup yaklaşık nüfuslu bir ilçedir. İlçede şeker fabrikası.
BEDESTENLER Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun çarşılardır. Her bedesten de onu korumakla.
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
MEVLANA'NIN HAYATI.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
OSMANLI MİMARLIĞI.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
ESKİŞEHİR ŞAHESERLER PARKI
Genel HatlarIyla Hİndİstandakİ Türk SanatI
Ulu Cami - Kütahya.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
Emeviler Döneminde Mimari Bagül Hudeyberdiyeva Büşra Kaim Elif Ünal
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
İLK TÜRK BEYLİKLERİ ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE SİZLERİ SEVİYORUM MAHİR KOÇ. DOĞAL VARLIK Doğada insan eli değmeden oluşan ve gezilip görülebilecek özelliği olan unsurlara doğal.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
Türkiye' de Müzecilik ve Osman Hamdi Bey
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
KONYA TURU.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
Medreseler avlularına göre:
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
ŞEHİRLER VE TARİHİ ESERLER
HAZIRLAYANLAR KEREM Ş AH İ N 880  Tarihi eserler, geçmi ş uygarlıklardan bugüne kadar gelen din, bilim, dü ş ünce, sanat, edebiyat ve mimari gibi.
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Sunum transkripti:

(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz asır evvelki Türk medeniyetinin hakiki şaheserleri sayılacak kıymette bazı eserler vardır. Bunlardan bilhassa Karatay Medresesi, Alâeddin Camii, Sahip-Ata medrese, cami ve türbesi, Sırçalı Mescit ve ince Minare, derhal ve müstacelen tamire muhtaç bir haldedirler. Bu tamirin gecikmesi, bu abidelerin kamilen inkırazını mucip olacağından evvelâ asker işgalinde bulunanların tahliyesinin ve kâffesinin mütehassıs zevat nezareti ile tamirinin temin buyrulmasını rica ederim. “Gazi M. Kemal”

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda bulunan binlerce mezar taşı üzerindeki bezemelerin tarihe ışık tuttuğunu belirtilmektedir. Ayrıca burası Orta Çağ’da kültür ve ticaretin merkezi olan ve ‘mimarlar kenti’ olarak da tarihe ışık tutmuştur. Ahlat Müzesi 1970 yılında teşhire açılmıştır. Müzede daha çok yılları arasında Çifte Hamam, Zaviye ve Ulu Cami'de yapılmış kazılarda çıkarılan eserler, Selçuklu Dönemine ait figürlerle bezeli seramik buluntuları sergilenmektedir. Ahlat, kümbetleriyle de dikkat çeken bir beldedir. Dönemin büyükleri ve yöneticileri için yapılmış anıt mezar diyebileceğimiz kümbetler, mimarisi ve süslemeleri ile ilgi çeken yapılar. Ahlat'ta Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu ve Ak koyunlu dönemlerine ait 15 kümbet bulunuyor.

Sizce bu mezarlardaki yazılarda ne yazmakta ve ne gibi bilgiler elde edilmektedir? Burada şu tür bir etkinlik yapardım ben olsam.Söyle ki öğrencilerime (3-4 kişi) bir mezarlık seçtirip orda ünlü Selçuklu hükümdarlarının yattığını farz edin der ve mezarların üzerinde sizce ne yazardı, kafanızda kurgulayarak yazın derdim. Veya o işinin bir hikayesini yazın.

Selçuklu mezar taşlarının üzerlerinde barındırdıkları kitabeler, bezemeler, yazılar, şiirler burayı daha da önemli kılıyor. Çünkü bunlar inkar edilemez Türklük belgeleri niteliğindedir. Diğer taraftan mezar taşlarından buradaki halkın kimya, astronomi, matematik gibi ilimlerde de son derecede ileri olduğu anlaşılıyor. Bir diğer etkinliğim de söyle olurdu. Öğrencilerime müzede ve mezarlık alanda fotoğraflar çektirip,tabi bunlar hakkında gezerken bilgi sahibi olacaklar, dönüşte okulun panosuna astırıp diğer arkadaşlarının da bilgi sahibi olmasını ister veya da bir broşür yapmalarını söylerdim.

Selçuklu sikkeleri

Mezar Taşı

Bayındır bey kümbeti

Ahlat Kale Surları

KARATAY KERVANSARAYI

Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları için kervansaraylar yapılmıştır Kayseri-Malatya Karayolu üzerinde bulunan Karatay Hanı, klasik Selçuklu kervansaraylarından birtanesidir. Oldukça etkileyici ve abidevi bir görünüme sahip olan Karatay Kervansarayı, 1240 yılında, ünlü Selçuklu Veziri Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Kayseri-Sivas karayolu üzerinde ve Kayseri'ye 45 km. uzaklıktaki Sultan Hanı ile büyük benzerlik gösteren Karatay Kervansarayı'nın içinde bir mescit, bir hamam ve türbe yer almaktadır..

Kervansaray girişinde içeriye germeden önce bilgi veririm. Girişte havlu taç kapısında bir arapça yazı vardır burada ne yazdığını öğrencilerime sorabilirim. Fikirlerini söylemelerini isterdim. " O Allah’tır. Mülk, daim ve baki olan Allah’ındır. Büyük sultan, hanların hanı, ümmetlerin efendisi ve hak sahibi, alemdeki sultanların efendisi, dünya ve dinin yücesi, fetih babası Keyhüsrev oğlu Keykubad zamanında yapıldı."

Karatay han kervansarayında ise öğrencilerime bir drama çalışması yaptırırdım: Öğrencilerime farklı görevler vererek kervansaraydaki bir günlük hayatı canlandırmalarını isterdim. Örneğin bir kişi kervanları ile gelmiş bir kişi, orada çalışan işçiler, develer, vb. kişiliklere bürünerek ortaya bir günün akışı size göre nasıl olur yapın derdim.