Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR KEREM Ş AH İ N 880  Tarihi eserler, geçmi ş uygarlıklardan bugüne kadar gelen din, bilim, dü ş ünce, sanat, edebiyat ve mimari gibi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR KEREM Ş AH İ N 880  Tarihi eserler, geçmi ş uygarlıklardan bugüne kadar gelen din, bilim, dü ş ünce, sanat, edebiyat ve mimari gibi."— Sunum transkripti:

1

2 HAZIRLAYANLAR KEREM Ş AH İ N 880

3

4  Tarihi eserler, geçmi ş uygarlıklardan bugüne kadar gelen din, bilim, dü ş ünce, sanat, edebiyat ve mimari gibi alanlarda ortaya konan eserlerdir. Tarihi eserler koruma altındadırlar. Zarar görmemeleri için korunurlar. Tarihi eserler insanlı ğ ın ortak mirası oldu ğ undan ziyaretçilere açık tutulur.

5 KAYSER İ KALES İ : Kayseri Kalesi'ne ait ilk bilgiye MS. 3 yüzyılda İ mparator Gordianus dönemindeki sikkelerde rastlanmaktadır. Romalılar'dan ba ş layarak Bizanslılar, Dani ş mentliler, Selçuklular, Dulkadiro ğ ulları, Karamano ğ ulları ve Osmanlılar Kayseri Kalesi'nin iç ve dı ş surlarını tamir ve tadil etmi ş lerdir. Dı ş surların az bir bölümü ve iç surların önemli bir bölümü günümüze ula ş mı ş tır.

6  HUNAT CAM İİ : M.1238 yılında Selçuklu hükümdarı I.Alaaddin Keykubat’ın karısı Mahperi Hatun tarafından yaptırılan külliyenin bir kısmıdır.Caminin ortasındaki kubbesi ve minaresi sonradan in ş a edilmi ş tir.Do ğ u ve batıdaki taç kapıları Selçuklu ta ş i ş çili ğ inin en güzel örneklerindendir.Ah ş ap mimberi orjinaldir.Sa ğ lam kesme ta ş i ş çili ğ i ve kaleyi andıran duvarlarıyla dikkati çeker.”Hunand”ismi halk arasında “Hunat” diye telafuz edilmektedir.Ön kapı kemerinin yukarısına yerle ş tirilen üç satırlık memer kitabesinin Türkçes’si ş öyledir; “Bu mübarek camiin in ş asını Keykubat o ğ lu, Yüce Sultan din ve dünyanın koruyucusu,fetihler sahibi,Keyhüsrev devrinde, ş evval 635(Mayıs1238)yılında, büyük alim,kanaatkar,dünya ve dinin yüz akı,hayırlar fatihi Melike,o ğ luna emretti.

7  Ulu Câmi: On ikinci asır Selçuklu eserlerindendir. 1135’te yapılan eser 1,5 m topra ğ a gömülüdür. Melih Mehmed Gâzi tarafından yaptırılmı ş tır. Çe ş itli zamanlarda tâmir gören eser ilk orjinal yapı özelli ğ ini kaybetmi ş tir. Yanında türbe ve medrese vardır. En eski Türk eserlerinden ve Anadolu’daki ilk Türk câmilerinden olup, minâresi Türkiye’nin en uzun minârelerindendir. On sekizinci asrın sonlarında Reîsülküttâb Râ ş it Efendi yanına bir kütüphâne yaptırmı ş tır. Çok de ğ erli yazma eserleri vardır.

8 Selçuklu veziri, Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından, 1267 yılında yaptırılan Sahabiye Medresesi, dı ş arıya do ğ ru yükselen Taç Kapı ile dikkat çekmektedir. Bahse konu Taç Kapı, Anadolu Selçuklu ta ş i ş lemecili ğ inin en önemli eserleri arasında gösterilmektedir.

9  Kültepe  Kültepe Kayseri’nin 21 km kuzeydo ğ usunda bulunan, Karaev olarak da bilinen Karahöyük köyünün yakınındaki eski bir yerle ş im yeri. Kültepe, yerlilerin oturdu ğ u ve Kani ş olarak bilinen höyükten, di ğ eri a ş a ğ ı ş ehir veya Asurlu tüccarların yerle ş ti ğ i Karum alanından meydana gelmi ş tir. Höyü ğ ün çapı 500 m, ova seviyesinden yüksekli ğ i 20 metredir. Tepeyi dört yanından a ş a ğ ı ş ehir, Karum çevirmi ş tir.Karum üç yönünde düz ova ş eklinde görülmekle beraber do ğ u yönü ova seviyesinden 1.5, 2.5 metrelik bir yüksekli ğ e sahiptir. Çapı 2 kilometreyi bulan Karum ve Kani ş kuvvetli birer sur ile çevrilidir.

10  Tarihi mekan, geçmi ş te ya ş amı ş insan topluluklarının kalıntılarının bulundu ğ u, önceki dönemde ya ş amı ş insalardan kalan yapı ve alanlara verilen addır.

11  Kayseri Atatürk Evi  Kayseri-Melikgazi'de Cumhuriyet Mahallesi içerisinde bulunan İ mamzade Ra ş it A ğ a Kona ğ ı, günümüzde Atatürk Evi ve Müzesi olarak düzenlenip hizmete açılmı ş tır. İ mamzade Ra ş it A ğ a Kona ğ ı, 19. yüzyılda in ş a edilmi ş olup, döneminin günümüzdeki sayılı mimari eserlerinden biridir. 1978 yılında Kültür Bakanlı ğ ı tarafından kamula ş tırılan konak, restorasyon çalı ş malarının ardından Atatürk Evi olarak düzenlenmi ş tir. KayseriMelikgazi

12  Kayseri’deki Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden olan Döner Kümbet, kitabesine göre Prenses Ş ah Cihan Hatun adına yaptırılmı ş tır. Kümbet kare bir kaide üzerine on iki kö ş eli bir gövdesi olup, tamamen kesme ta ş tan, mukarnas korni ş ler üzerine konik külahla, içten ise silindirik mekan üzerine kubbe ile örtülüdür. Halk arasında Döner Kümbet olarak bilinen Ş ah Cihan Hatun Kümbeti, Talas caddesi üzerinde ve Seyyid Burhanettin Mezarlı ğ ı’nın kar ş ısındadır. Kümbetin kitabesinde yapılı ş ı hakkında bir tarih belirtilmemektedir. Albert Gabriel Kayseri Abideleri adlı eserinde türbeyi Ni ğ de ve Ahlat’taki benzer kümbetler ile kar ş ıla ş tırarak in ş a tarihinin 1275 yılı civarında olabilece ğ ini söylemektedir.

13 Do ğ al güzellik, katkı maddesi olmadan kendi halinde olan güzelli ğ e denir. Kendili ğ inden büyümesi ve geli ş mesi sonucunda ortaya çıkan güzelliktir.

14  Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en yüksekten dökülen birinci takım ş elalesi olan Kapuzba ş ı Ş elaleleri, bunaltan yaz sıca ğ ında yerli ve yabancı turistler için adeta do ğ al klima görevi görüyor.

15  Erciyes Da ğ ı Erciyes Da ğ ı, Kayseri ş ehir merkezinden 25 km uzaklıkta, karlı zirvesi ve ihti ş amlı duru ş uyla tarih boyunca insano ğ lunu etkileyen ve kutsal bir merkez olarak kabul edilen heybetli bir da ğ....

16  Develi Ovası’nın en alçak kesimlerinde yer alanKayseri‘nin do ğ al güzelliklerinden biri. İ ç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Ye ş ilhisar ilçelerinin olu ş turdu ğ u üçgen içerisinde bulunan Sultan Sazlı ğ ı, kuzeyi Erciyes, Develi, Akpınar ve Çiçekliyurt Da ğ ları, güneyi Toros silsilesine ba ğ lı Alada ğ lar ve Elmalı Da ğ ları batıda Kartalkaya ve İ ncil Da ğ ları ile çevrili.Kayseri İ ç Anadolu Bölgesi

17  Talas ilçesinin yamaçlarına kuruldu ğ u Ali Da ğ ı, ülkemizdeki belli ba ş lı yamaç para ş ütü merkezlerinden biridir. Ali Da ğ ı, Kayseri il merkezine 15 dakika uzaklıktadır. Zirve çıkı ş kolaylı ğ ı, mesafe yarı ş ları için iyi termik ve hava akımları sunan Ali Da ğ ı, sporcuları 130 kilometre uçabilmelerine olanak sa ğ lamaktadır. 5400 metre yüksekli ğ e kadar uçu ş yapılabilinen Ali Da ğ ı, yamaç para ş ütü konusunda Uluslar arası bir merkez niteli ğ i ta ş ımaktadır. 600 ile 750 metre irtifa farkına sahip, birisi güney, di ğ eri kuzey rüzgarlarına uygun iki kalkı ş pisti bulunmaktadı r.

18  Zamantı Irma ğ ı Seyhan Nehri ve havzasını besleyen iki büyük koldan biridir.  Kayseri'nin Pınarba ş ı ilçesin de bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzun yayla' da yer alan Ş erefiye mahallesinden do ğ ar. KayseriPınarba ş ıUzun yayla Ş erefiye

19  Tarihi Nesne Nedir. İ nsanlı ğ ı çok eski zamanlarından günümüze de ğ il kalmı ş bizim için önemi olan eserleridir. Bunlar mimari yapı olabilecekleri gibi basit çanak çömlek olmanın yanı sıra sanat eserleride olabilirler. Tarihi Nesne Örnekleri : Van Kedisi, Anıt Kabir, Dolmabahçe Sarayı, Çin Kedisi Vb. gibi ş eylerdir

20

21

22

23

24


"HAZIRLAYANLAR KEREM Ş AH İ N 880  Tarihi eserler, geçmi ş uygarlıklardan bugüne kadar gelen din, bilim, dü ş ünce, sanat, edebiyat ve mimari gibi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları