T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
CUMHURİYET’E NASIL KAVUŞTUK?
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
Özboyacı İlköğretim Okulu
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
TBMM’NİN AÇILIŞI ve SAKARYA SAVAŞI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
GENCLER! CUMHURİYETİ BİZ KURDUK,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
CUMHURİYET BAYRAMI.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
ATATÜRK İLKELERİ.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
CUMHURİYET FAZİLETTİR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
ATATÜRK ve İLKELERİ Cumhuriyetçilik:
6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
SALTANATIN KALDIRILMASI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
Türkiye'de çok partili sisteme geçişi tartışınız
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Çalışma soruları 3. hafta
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
Milli Birlik, Vatan Sevgisi Ve Cumhuriyetin Önemi.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yapılan İnkılaplar
ATATÜRK’ÜN HAYATI
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK’ÜN HAYATI Atatürk, 1881( bin sekiz yüz seksen bir ) yılında Selanik’te, üç katlı, pembe boyalı bir evde dünyaya geldi.
Sunum transkripti:

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Cumhuriyet: Halkın doğrudan doğruya ya da seçtiği temsilciler aracılığıyla egemenliği elinde tuttuğu yönetim biçimidir. Demokrasi: Yurttaşların geniş sivil ve siyasal haklara sahip olduğu siyasal liderliklerin serbest ve adil seçimler sonucu hukuk kuralları ışığında belirlendiği siyasal sistemdir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI

Cumhuriyet’e Geçişi Kolaylaştıran Gelişmeler Amasya Genelgesi Temsil Heyeti TBMM’ nin Açılması 1921 Anayasası Saltanatın Kaldırılması T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Ulusun geleceğini yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır. Tüm ülkeyi temsil eden kurul, Sivas Kongresi’ nde kuruldu. Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir. Egemenliğin kaynağı halktır. Tek kişilik egemenlikten halk egemenliğine geçişi kolaylaştırdı.

Cumhuriyet’ in İlanını Hazırlayan Sebepler T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Cumhuriyet’ in İlanını Hazırlayan Sebepler Yeni Türk Devleti’ nin rejiminin belli olmaması, Saltanat kaldırıldıktan sonra devlet başkanlığı sorununun ortaya çıkması, 27 Ekim’de istifa eden hükümetin mevcut sistemle kurulamaması ,

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI 29 Ekim 1923 günü TBMM Genel Kurulu’na tasarı önerge olarak sunuldu. Önerge: «Türkiye Cumhuriyeti’ nin hükümet şekli cumhuriyettir. Türkiye Devleti TBMM tarafından idare olunur.»

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Rejimin adı konuldu. Devletin adı belirlendi. Devlet Başkanı sorunu çözüldü. Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçildi.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Başbakan İsmet İnönü Meclis Başkanı Fethi Okyar

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Devlet-vatandaş ilişkilerini en iyi düzenleyen, Milletin devlet yönetiminde söz sahibi olabildiği, Vatandaşların hak ve özgürlüklerini en iyi biçimde yansıtan yönetim şeklidir.

! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Mustafa Kemal, demokrasinin gereklerine ve ulusal egemenliğe inanan bir liderdi. Mustafa Kemal, Türkiye’ de modern bir devlet ve çağdaş bir toplum oluşturacak rejimin « Cumhuriyet» olduğu inancındaydı. Çünkü « Cumhuriyet», millet egemenliğine dayanan, eşitlikçi ve sistem olarak demokrasiyi benimseyen bir rejimdi. Mustafa Kemal, Milli Mücadele’ nin başlangıcından itibaren rejimin değişeceğini ve ulusal egemenliğin sağlanması gerektiğini vurguluyordu. 9 Eylül 1922’ de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı.

! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI 27 Ekim 1923 günü Fethi Bey Hükümeti istifa etti. 28 Ekim 1923’ te Mustafa Kemal ve arkadaşları Çankaya Köşkü’nde toplantı yaptı. 29 Ekim 1923 tarihinde devletin adı ve şekli belirlendi. Yani Cumhuriyet ilan edildi. 9 Eylül 1922’ de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı.