Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ardesenmyo.wordpress.com.
Advertisements

YAZILIM (SOFTWARE).
Windows 7 ile Windows Ürünleri Arasındaki Farklar
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
İşletim Sistemlerine Genel Bakış
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Bilişim Teknolojilerine Giriş
55 CHAPTER SİSTEM YAZILIMI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 5-2 Sistem yazılımı Teknik detayları çözer Kullanıcı, uygulama.
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri..
İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. S.Serkan TAN.
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
Cemil ŞAHİN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Ders 3 Yazılım Çeşitleri.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR ve ETİK.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İŞLETİM SİSTEMİ.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
TELİF HAKLARI SUNUM ÖDEVİ
B ILIŞIM TEKNOLOJILERINDE ETIK SORUNLAR D ERS : BILIŞIM ETIĞI K ONU : FİKRİ MULKİYET VE ERİŞİM YALIN KILIÇ TÜREL Ekim-BOTE-4-ELAZIĞ.
Bilişim Teknolojileri Dersi
YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar?
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemi değildir?
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
YAZILIM.
YAZILIM.
HAZIRLAYAN: SONNUR TARHAN BÖTE 1
TELİF HAKKI.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
TELİF HAKKI.
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. YAZILIM Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
Bilgisayar (Computer) Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem.
Adı:ibrahim soyadı:nergizka no:
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BİM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
Barış Ceviz Yazılım Geliştiricisi Yazılım, Yazılımcı, Yazılım Dilleri.
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
TELİF HAKLARI.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
YAZILIM.
TELİF HAKKI.
İŞLETİM SİSTEMİ Adem ÇİMEN İşletim Sistemi Nedir
TELİF HAKKI.
GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
6.1.5.A1 Telif Hakkı ve Açık Erişim
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Sunum transkripti:

Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA www.ademcamlikaya.com Telif Hakları Creative Commons Yazılımların Telif Hakları Yazılım Korsanlığı Yazılım Türleri Yasal Hükümler Adem ÇAMLIKAYA www.ademcamlikaya.com

Telif Hakkı Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkı fikirlere değil, fikirler sonucu ortaya çıkan biçimler için alınabilir. Elde edilen haklar genellikle belirli bir süre için geçerlidir.

Telif Hakkı İhlali Eserin, telif hakkı sahibinin özel haklarını ihlal ederek ve izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılarak türetilmesi (türevlerinin oluşturulması) sonucu oluşan hak ihlalidir.

Creative Commons Creative Commons oluşumu, üretilen materyalin haklarının telif hakkına takılmadan kullanabileceğini ancak yine de buna karşılık materyal sahibinin izni alınarak veya bilgisinin verilerek bilgiyi yaymayı amaçlayan ücretsiz bir kamu lisansıdır. Creative Commons lisansı, ülkemizde etkinliğini henüz tam olarak gösterememiştir.

Yazılımı Lisansı Nedir? Neden Gereklidir? Yazılım lisansı, telif hakkı sahibinin (yazılım üreticisinin) haklarını koruyan bir belgedir. Her bir yazılım için lisans almak şarttır; bu üreticinin telif hakkını çiğnemediğinizi, emeğinin karşılığını verdiğinizi gösterir. Telif hakkı yasaları, insanların izin almaksızın yazılım kopyalayamayacağını açıkça beyan eder. Hiç kimse telif hakkı sahibinin izni olmadan, emeğini kopyalayıp dağıtamaz ve kullanamaz. Eğer, izinsiz olarak bir bilgisayar programını kopyalar veya yasal olmayan bir kopyasını bir başkasına tedarik ederseniz, kanunları çiğnemiş sayılırsınız.

Yazılım Korsanlığı Yazılım korsanlığı, lisans belgesi taşımayan, yasadışı yöntemlerle çoğaltılmış yazılımların ticaretini, dağıtımını yapmak ve bu yazılımları kullanmak anlamına gelir. 

Korsan yazılım kullanan kişi veya kurumlara uygulanacak yaptırımlar nelerdir? İşyerinin geçici süreyle kapatılması Her bir yazılım için ayrı ayrı talep edilebilecek yüksek miktarlarda tazminat 6 yıla kadar hapis ve 150.000 TL'ye kadar ağır para cezası, 6 aydan 3 yıla kadar meslek ve ticaretten men cezası Suça ilişkin mahkeme kararının yüksek tirajlı gazetelerde ilanı Lisanssız yazılımların, bilgisayarların ve teknik sistemlerin mühürlenmesi.

Orijinal yazılım kullanmanın faydaları nelerdir? Teknik destek alabilme Tam ve eksiksiz çalışan yazılım Kalite güvencesi Yasalara uygunluk Yazılımın yeni sürümlerine uygun fiyatlarla geçebilme.

Korsan yazılım kullanmanın riskleri nelerdir? Yeni versiyonlara geçilmez Kalite ve güvenilirlik açısından zayıftır Fonksiyonlar eksik ve hatalı çalışır Yasal olarak sıkıntı yaşanır Teknik destek yoktur

Yazılım Türleri Freeware (Ücretsiz Yazılım):Bu yazılımlar tamamen ücretsizdir. Lisans sahibi yazılımcıdır ve tamamen orjinal içerik ile dağıtılır. Bu tip programlarda sınırlamalar yoktur. Shareware (Paylaşılabilir Yazılımlar): Yalnız belirli bir süre (15 gün, 1 ay, 2 ay gibi) deneme amaçlı olarak kullanılabilir. Sürekli kullanım hakkı için ücretini ödemek gerekir.

Yazılım Türleri İşletim Sistemi (Operating System): Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MİB, ana bellek vb. kaynakları yönetir. Disk İşletim Sistemi DOS (Disk Operating System): Windows (3.1, 95, 98, 2000,XP)Windows NT,MAC OS,UNIX, LINUX … Yararlı Programlar: İşletim Sistemi ile verilen format, sıkıştırma, hesap makinesi gibi programlara verilen isimdir. Aygıt sürücüleri (Device Driver): Çevre birimlerinin çalışması için bilgisayara yüklenen programlar.

Yazılım Türleri Uygulama Programları : Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere üretilmiş yazılımlardır. Örneğin, okul yönetim sistemi programları, muhasebe programı, bilgisayar oyunları, programlama dilleri derleyicileri Elektronik posta yazma, grafik hazırlama, masaüstü yayıncılık, çalışma planı hazırlama, iş akışı çizimi, web sayfası oluşturma programları da uygulama yazılımlarına örnektir. Ticari yazılımlar: Muhasebe, tahmin yapma, proje yönetimi gibi genellikle sektörlere hitap edep ücretli programlardır

Yazılım Türleri Eğlence yazılımları: Oyun, ekran koruyucu v.b programlardır. Eğitim ve Başvuru Yazılımları: Bilgisayar Destekli Eğitim yazılımları, benzetim (simulasyon) yazılımları, elektronik ansiklopedi, atlas. Çokluortam (Multimedia) Yazılımları: Bilgisayar tabanlı medya ile bütünleşik olarak hazırlanırlar. Ses, video, animasyon, resim gibi materyalleri açmak, işlemek için kullanılırlar.

Yasal Hükümler Yasal hükümler, kullanmakta olduğumuz hizmetle alakalı kesinleşmiş bilgilerin verildiği, hizmetle alakalı telif haklarının belirtildiği, hizmet kullanımı ve hizmet kullanımdan doğabilecek sonuçlarla ilgili bilgilerin verildiği yasal zemine dayalı kararlardır.

SUNUM SONA ERDİ TEŞEKKÜRLER