Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?"— Sunum transkripti:

1 GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
LİSANSLAMA NEDİR ? GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR? ONUR CASUN

2 LİSANSLAMA NEDİR? Lisanslama teriminin Microsoft tarafından yapılmış tanımı şu şekildedir : “Lisans ve bağlı sözleşmeler, telif hakları altında üretilen bir ürünün üretici firma/kişi açısından nasıl kullanacağını tanımladığı bir sözleşmedir. Bunun kapsamı, lisans sözleşmesinde veya üretici firmanın ek uyarıları ile belirtilir.”

3 YAZILIM KORSANLIĞI NEDİR?
Lisans sözleşmesindeki maddelere uymayıp yazılımı kaçak olarak kullanmaya, kopyalamaya ve dağıtmaya devam eden kullanıcıların yaptığı eyleme “Yazılım Korsanlığı” denir. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek herhangi bir hukuki işlemde, korsan yazılım kullanan şahıs ve kurumların genelde savunma şansı yoktur. Ve çok büyük cezalarla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Çünkü yazılım, lisans anlaşması maddelerince korunmakta ve maddelerinde hangi durumlarda cezai işlem uygulanacağı belirtilmektedir. Siz de yazılımı yüklerken bu anlaşmayı kabul ettiğiniz için temize çıkabilmeniz çok zordur.

4 Lisanslama Çeşitleri OEM Lisanslama (Original Equipment Manufacturer)
OPEN Lisanslama Kutu Lisanslama - FPP (Full Packaged Product)

5 OEM Lisanslama OEM Lisansı bilgisayar ile birlikte gelir. Satılamaz veya kopyalanamaz ayrıca başka bir bilgisayarda kullanılamaz. OEM Lisanslı ile gelen bilgisayarlarda farklı bir program ya da sürüm kullanılamaz. ( Win XP OEM Lisanslı bir Bilgisayarda Win 7 kullanılamaz)

6 OPEN Lisanslama Microsoft’un genelde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için oluşturduğu bir lisans programıdır. Bilgisayar sayısı 5 ve daha fazla olan firmalar için uygundur. Kurum tarafından satın alınabileceği gibi şahıslar tarafından da satın alınabilir. Kısacası, en az 5 Microsoft lisansı ile “Open Lisans” programına katılabiliriz. “Open Lisans”lar kuruma yada kişiye ait lisanslardır. Satın alım sonrasında kurum yada kişi adına düzenlenmiş bir Lisans belgeniz olur. Ve yine özel bir Open Lisan anlaşma belgeniz olur. Bu anlaşmada lisansları nasıl kullanmanız gerektiği, hangi amaçla kaç kopya oluşturulabileceği, nerelerde kullanılabileceği gibi tarafınızdan kabul edilmiş bilgiler vardır. Bilgisayarlar üzerine yapıştırmanız gereken orijinallik etiketleri yoktur. Ve bu lisanslar genelde her makine için etkinleştirme gerektirmez. Bir kez etkinleşmesi yeterlidir. Diğer tüm makineleri lisans anlaşmanızdaki sayı kadar etkinleştirmeden kurabiliriz. Özet olarak; bu lisansları kurumunuz içinde istediğiniz bilgisayarlarda, ancak satın aldığınız sayı kadar kullanabilirsiniz.

7 Kutu Lisanslama (Full Packaged Product)
Donanımdan bağımsız olarak istenilen bilgisayara kurulabilir ancak aynı anda birden fazla bilgisayara kurulamaz. Tek lisans olarak satın alınabilir. OEM ürünlerden farklı olarak bilgisayara ait bir lisans değildir. Yani kutulu ürünü farklı bir bilgisayarda eskisini kaldırmak şartıyla tekrar kullanabiliriz. Open lisans gibi ürünü satın alan kişiye ait bir lisanstır. Ürün sözleşmesinde belirtildiği şekilde devredilebilir yada tekrar satılabilir. Kutulu ürünler içerisinde de bir adet orijinallik sertifikası ve bir adet son kullanıcı lisans sözleşmesi bulunur. Ayrıca kurulum CD’si ve kitapçıkta bulunur. Bu orijinallik etiketinin bilgisayar üzerine yapıştırılması gerekmez. Çünkü bilgisayara ait bir lisans tipi değildir. Lisansın geçerli olabilmesi için Ürünün kutusu ve orijinal CD’si, son kullanıcı lisans sözleşmesi ve ürün faturasının bir kopyasının saklanmış olması gerekir.

8 GPU LİSANSLAMA AVANTAJLARI
Donanım güvende ve garanti altında olur. GPU kaynaklı bir hata oluştuğunda garanti süresi devam ettiği süre içerisinde kullanıcıların bütün hakkı kendisinde saklıdır. Ekran kartı güncellemelerini eksiksiz bir biçimde indirebilir. GPU daima güncel tutulur. Yazılım ile ilgili tüm başlıklar(resim,video,metin,animasyon vb.) ve telif hakları , beraberinde gelen yazılı malzemeler ve yazılımın tüm kopyaları dağıtıcı şirketin veya tedarikçilerinin mülkiyetindedir. Yazılım telif hakları kanunları ve uluslararası anlaşma hükümlerince korunmaktadır. Linux işletim sistemi üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan yazılım, herhangi bir şekilde değiştirilmediği sürece (sıkıştırılmış dosyaları açma haricinde), kopyalanabilir ve dağıtılabilir. 

9 GPU LİSANSLAMA DEZAVANTAJLARI
Müşteri yazılımın bir kopyasını tek bir bilgisayar üzerine yükleyebilir ve o bilgisayar üzerinde kullanabilir ve yazılımın yedek kopyasını almak haricinde hiçbir şekilde yazılımı kopyalayamaz. Yazılım lisansı farklı bilgisayarlara paylaştırılamaz veya farklı bilgisayarlar üzerinde eş zamanlı olarak kullanılamaz. Ters Mühendislik Yapılamaz. Müşteri yazılıma ters mühendislik işlemi, geri derleme yapamaz veya yazılımın kaynak kodunu oluşturamaz ve diğer hiçbir şekilde kaynak kodu elde etmeye teşebbüs edemez. Bileşenler Ayrılmaz. yazılım tek bir ürün olarak lisanslanır. Bileşenleri birden fazla bilgisayarda kullanılmak üzere ayrılamaz veya herhangi bir şekilde diğer parçalardan ayrı olarak kullanılamaz. Müşteri yazılımı bir başkasına kiralayamaz. GPU Lisanslama pahalı bir işlemdir ancak büyük üretici firmalar tarafından kullanılır.(Nvidia, AMD(ATI))

10 GPL Lisansı Birçok yerde duymuş olduğumuz GPL lisansının tam anlamı GNU GPL ve açılımı “General Public License” anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı genel kamu lisansıdır. Bu lisans ilk defa açık kaynak kodlu üreticilerin kodlarının kapalı kaynağa dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış bir lisans türüdür. GPL lisansı kullanım şartlarının değiştirilmeden istediğiniz şekilde kullanmanıza izin verir. GPL lisanslı bir ürün ile neler yapabilirsiniz? Değiştirebilir Kopyalayabilir Yeniden dağıtabilir Satabilir! (Açık kaynak olmak şartıyla) Kullanabilir Lisans şartlarını değiştirmediğiniz süre boyunca istediğinizi yapabilirsiniz.

11 KAYNAKLAR https://www.microsoft.com/en-us/licensing/default.aspx
modelleri.html


"GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları