Nejm TOP STORIES OF 2014 Dr. Ali Kaan Ataman Dr. Ömer Çanacık

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Acil Olguya İlk Yaklaşım
Advertisements

Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
BÖBREK NAKLİ DR. ÜLKEM YAKUPOĞLU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
KİBAS -Olgu tartışmaları-
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar
Müjdat YENİCESU Doç. Dz. Tbp. Alb. GATA Nefroloji BD Ankara
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
HCC’de Güncel Yaklaşımlar: KEMOEMBOLİZASYON
SEPSİS Dr. Işıl KÖSE.
Tuzla Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
 TRAVMA HASTALARI ACİL SERVİSE BAŞVURULARIN BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURUR  BU HASTALARA BÜYÜK BİR ÖZEN GEREKTİRİR.  FİZİK MUAYENE CİDDİ BATIN TRAVMALARINDA.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
Uzm. Dr. Serhat HÜSEYİN Arş. Gör. Dr. M. Murat CANTÜRK.
GATF Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMADA GİRİŞİM YERİNE PROFİLAKTİK RADYOTERAPİ DAİMA GEREKLİ Mİ ? Şebnem PARSPOUR1 , Muzaffer METİNTAŞ1 , Güntülü AK1 Hüseyin YILDIRIM1.
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Cerrahide yandaş hastalıklar
Akut MI hastasına yaklaşım
Travmalı hasatalara yaklaşım
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
Sepsiste Tedavi.
Uzm.Dr. Esin KORKUT Doç.Dr. Yusuf AKCAN
ACİL BATIN RADYOLOJİSİ
Kolorektal Kanser Cerrahi Tedavi
26 Kullanım yönetimi. Niçin kullanım yönetimi AraştırmacılarTemel Bulgular Van Dyke (1963)Genel hastanelerde uzun süre yatan hastaların % 40’ının hastane.
 A Walking Programme and a Supervised Exercise Class versus Usual Pysiotherapy for Chronic Low Back Pain: (The supervised walking in comparison to fitness.
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
Karın travmalarına yaklaşım
Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim dalı
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2011;96
NIMV etkinliğinin değerlendirilmesi ve sonlandırılması
14 MART TIP BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Sepsis Tanı ve Tedavisi
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
BASINÇ YARASI PREVALANSI
Olgu sunumu Ali MERT CTF Enfeksiyon Hastalıkları ve
Op. Dr. Mustafa KÜRKLÜOĞLU
Retrograd Otolog Prime Yönteminin Kan Ve Kan Ürünlerinin Kullanımı Ve Hemogram Değerlerine Etkisinin Değerlendirilmesi Yeliz Koçoğlu Marmara Üniversitesi.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
Gastroenteroloji Klinikopatolojik Konferans Dr. Derda Gökçe.
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Haifa Mtaweh, Pediatr Crit Care Med 2014 Mar;15(3):242-9.
Kan Transfüzyonunda yenilikler
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
DOKTOR EKRANINDA GELİŞTİRMELER – 1
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Uzm.Dr. Esin KORKUT Doç.Dr. Yusuf AKCAN
Sunum transkripti:

Nejm TOP STORIES OF 2014 Dr. Ali Kaan Ataman Dr. Ömer Çanacık Doç. Dr. Sedat YANTURALI

Kardiyak arrest sonrası teropatik hipotermi Ne biliyorduk? Kardiyak arrest sonrası terapotik hipotermi öneriliyor ancak hedef vücud sıcaklığı net değil. Nasıl bir çalışma? 939 hasta(Yarısının vücud sıvklığı 33 derecede diğer Yarısı 36 derecede tutulmuş ve takip edilmiş. Çalışma sonucu ne? Aralarında fark yok. Bize ne kattı? Terapotik hipotermi yapılan hastada 33 derece ve 36 derecede izlenen hastalarının prognozunda farklılık görülmedi.

Acil Serviste Maliyet Azaltımı Ne biliyorduk? Acil serviste hastaya yararı olmamasına rağmen bazen gereksiz testler istenmekte(Görüntüleme+Laboratuar) (Örn.LDH) Nasıl bir çalışma? Acil serviste 64 test oylanmış. Bu testler çeşitli oylamalar ve uzman görüşleri ile neredeyse her hastaya faydalı olabilecek top 5 listesi şeklinde elenmiş. Çalışma sonucu ne? Oluşturulan bu top 5 listesi ile acil serviste kimi rahatsızlıklar veya semptomlar ile başvuranlara standar test panelleri hazırlanmış. Böylece acil serviste gereksiz istemlerin önüne geçilmiş. Bize ne kattı? Biz de kendi top 5 listemizi yaparak acil serviste gereksiz test yapmayı engelleyebiliriz. Ki zaten buna yönelik bir çalışmamız sistemimizde var.

Septik şok yönetimi Ne biliyorduk? 6 saatlik early goal directed therapy(EGDT) (iv sıvı resüstasyonu,vazopressörler,inotroplar,kan transfüzyonları) hasta prognozunu olumlu etkiliyor Nasıl bir çalışma? 31 acil servis departmanında toplam 1341 hasta 439 hasta EGDT protokolü uygulayarak 446 hasta standart terapi ile( santral venöz katater,inotrop,kan transfüzyonunu belli bir protokole bağlı olmadan kullanarak) Çalışma sonucu ne? Aralarında fark yok.(90 günlük-1 yıllık mortalitelerinde yada organ desteği açısından) Bize ne kattı? Protokol bazlı septik şok resüstasyonu,standart tedavi yaklaşımına hastanın 90 günlük-1 yıllık sağ kalımında veya organ desteği açısından farklılık yaratmıyor.

Travmatik yara yönetimi Ne biliyorduk? Travmatik yaralar yara oluşumundan ne kadar erken sürede kapatılırsa o kadar az enfeksiyon riski vardır.DM,yarnın 5cm’den büyük olması,alt ekstremite yaraları ve kirli yaralar enfeksiyon için daha riskli yaralardır. Nasıl bir çalışma? Hasta (Aralarında belirli yüzdelerde DM olan, 5 cm üzeri,alt ekstremite yarası olan,kirli yaraları olanlar mevcut) Çeşitli zamanlarda kapatılan kapatılan yaraların 30 günlük enfeksiyon takibi yapılmış. Çalışma sonucu ne? DM,yara kirliliği,5 cmden buyuk yaralar,alt ekstremite yaraları enfeksşyon içindaha riskli yaralardır. Ancak yaranın kapatılma zamanı ile 30 günlük yara enfeksiyonu gelişme riskinde farklılık yoktur. Bize ne kattı? DM,yara kirliliği,5 cmden buyuk yaralar,alt ekstremite yaraları enfeksiyon İçin daha riskli yaralardır. Ancak yaranın kapatılma zamanı ile 30 günlük yara enfeksiyonu gelişme riskinde farklılık yoktur

Apandisit tanısında BT kullanımı Ne biliyorduk? Apandisit tanısında sadece iv kontrast? İv+oral kontrast? Nasıl bir çalışma? 8089 BT ile tanı konmuş apandisit hastası Bu hastaların bir kısmına sadece iv kontrast diğerlerine oral+iv kontrast verilmiş. Çalışma sonucu ne? Aralarında fark yok. Bize ne kattı? Apandisit tanısında sadece iv kontrastlı BT tanı için yeterlidir. Ki biz zaten öyle yapıyoruz.:))

Ve ÖMER…

Prehospital Noninvasive Positive-Pressure Ventilation Saves Lives Hastane öncesi NIMV yapılmadığını biliyoruz Peki NIMV yapılsaydı mortalite azalır mıydı? Ciddi solunum yetmezliği olanlara NIMV hastane öncesi uygulanmış Randomize kontrollü 632 kişi çalışmaya alınmış Hastane öncesi NIMV uygulaması anlamlı şekilde faydalı bulunmuş

Two Studies Offer More Support for Nonoperative Management of Uncomplicated Appendicitis Komplike olmayan akut apadisitlerin de operasyona alındığını bilmekteyiz. Peki bu hastalar opere edilmeseydi mortalite artar mıydı? 1997-2008 yılları arasında 231,678 hasta ile 3,236 ameliyatsız yönetim incelenmiş Opere edilen ve edilmeyen arası fark bulunamamış

ARISE Confirms ProCESS: Usual Care Is as Effective as EGDT in Septic Shock Sepsiste EGDT uygulamaktayız Standart tedavi verseydik mortalite değişir miydi? 51 merkez 1600 Hasta 796 EGDT ilk 6 saat 1964 ml iv sıvı %66,6 vazopressör %13.6 ERT Dobutamine %15.4 804 usual-care 1713 cc iv sıvı %57 vazopressör %7 ERT Dobutamine %2.6 90 günlük mortalite, yaşama zamanı, organ yetmezliği , hastane kalma süresi randomize edilmiş ve %18.8 %18.6 olarak anlamlı fark bulunmamış

If Patients with Renal Colic Need Imaging, Use Ultrasound First Nefrolityazis şüphesi olan hastalarda ilk görüntüleme yöntemi için USG yada BT arasında uzlaşı yok. 2759 hasta ile yapılmış. 908 point of care usg 893 USG 958 CT USG ile BT arasında hastanın ağrı skorundaki değişiklik, hastaneye geri dönüş, yatış arasında fark bulunamamış USG de radyasyon avantajı göz önüne alınırsa ilk tercih edilmeli.

Who Does Not Need Repeat Imaging for Traumatic Intracranial Hemorrhage? Tartışmadan hatırlayın… Tekrarlanan BT için herhangi bir consensus yok Epidural, SDH, AC kullanan, AP kullanan hastalar hariç Kontrol BT ile hastanın muayene ile takibi arasında anlamlı fark bulunamamıştır.