Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kan Transfüzyonunda yenilikler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kan Transfüzyonunda yenilikler"— Sunum transkripti:

1 Kan Transfüzyonunda yenilikler

2 1667 Yılından beri milyonlarca kişiye uygulandı.
Uzun yıllar rehberlerde transfüzyon için eşik hct/hgb 30/10 olarak kullanıldı. Aneminin hızlı tedavisinde ve kan kaybının yerine konmasında tüm yanetkilere rağmen en iyi tedavisi kırmızı kan transfüzyonudur.

3 Nedir bu yanetkiler..? Cros mach hatası Patojen geçişi
Transfüzyon ilişkili yüklenme Kanın depo sürecindeki problemler Transfüzyon ilişkili akut AC hasarı(trali) Transfüzyon ilişkili immun sistem patolojisi(TRİM) Enfeksiyon

4 Overtransfüzyon risklerindeki artışın sonucu olarak 1990 da kanadada random çalışma yapıldı ve düşük tutulan hgb değerinin de yüksek olan kadar güvenli ve efektif olduğu gösterildi. Diğer çalışmalar da bunu destekledi ve bu bilgiler dünyadaki klinisyenlerde transfüzyon eşiğini düşmesini ve tartışılmaya açımasını sağladı.

5 Kardiyak cerrahi sonrası transfüzyon çalışmasında
Kardiyak cerrahi sonrası transfüzyon çalışmasında. Hct 24 alt sınır , genel kabul gören 30 alt sınırla karşılaştırıldığında kan transfüzyonunun bu hastalar için klinik komplikasyon ve ölüm için bağımsız bir risk faktörü olduğunu gösterdi

6 Carson at all. Kardiyak hastalığı olan 2016 kalça çıkığı op olan hastada kısıtlı kantransfüzyonu(hct 24) yapılan hastalarla hct 30 üzeri tutulmasıyla anlamlı fark saptanmadı.

7 Villenueve ve ark. nın bir çalışmasında akut üst gis kanamalı hastalarda hct 30 üzeri tutulan grupta ileride tekrar kanamaya yol açacak portal tansiyon yüksekliği görüldü. Son yıllardaki bu çalışmalarla kısıtlı transfüyon uygulamanın daha güvenli ve efektif olduğu görülmekte.

8 Son yıllarda anemisi olsa dahi kritik hastalarda kan transfüzyonu mortalite ve morbiditeyi artıran hastaları düşmanı haline gelmiştir.

9 Diğer yandan OHA hastalarında preop ES desteği akut göğüs send. Gibi ciddi komplikasyonları azalttığı gösterilmiş . Sinir sistemi cerrahisi çalışmasında (noidoch ve ark) SAK hastalarında yüksek hgb hedefinin kortikal infarkt olasılığını azalttığı gösterilmiş. Sepsis çalışmasında(SOAP) sepsis hastalarında kan transfüzyonu yapılan hastalarda yapılmayanlara göre 30 günlük survinin daha fazla olduğu görüldü.

10 Sakr ve ark. Öz. Yaşlı, sepsisli, Ciddi kardiyak dışı cerrahi yapılacak hastalarda kan transfüzyonunun hastane ölüm riskini azalttığını gösterdi. Benzer olarak park ve ark. Yaptığı çalşmada 1054 toplum kaynaklı pnömoniye bağlı sepsisli olguda kan transfüzyonunun hastane mortalitesini azalttığıyla ilişkilendirdi.

11 Bütün bu veriler ışığında son yıllarda kısıtlı transfüzyon daha çok kabul görmektedir.

12 Doğru transfüzyon kısıtlaması gerçekten güvenli ve efektif mi?
Veya transfüzyon eşiğini düşük tutmak transfüzyon risklerine karşın güvenli mi? Ki bu riskler artık günümüzde kan bankalarının uygun stratejileriyle minimize edilmiş ve daha güvenli.

13 Şu an elimizdeki verilerle kritik hastalarda kan transfüzyonu politikamızı değerlendirmek için veri var fakat daha çok çalışmaya gereksinim var. Her hasta her bünye farklıdır. Aneminin getirdiği risk ve kan transfüzyonunun getirdiği risk iyi tartılmalı ve hataya ve klinik verilerine göre karar verilmelidir


"Kan Transfüzyonunda yenilikler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları