TARİH ÖĞRETMENİ OLGAY ŞEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
KAZANIMLAR 1.Lozan Barış Antlaşması'nın Türk dış politikasının gelişimine yaptığı etkileri değerlendirir. 2.Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel.
KAZANIMLAR 3. Atatürk'ün Hatay'ı ülkemize katmak konusunda yaptıklarını ve bu uğurda gösterdiği özveriyi fark eder.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
GENELGELER VE KONGRELER
“YURTTA SULH CİHANDA SULH”
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞ POLİTİKASI
MİLLİ DIŞ POLİTİKA Atatürk dönemindeki dış politikamızın temel esasları;milli gücümüze dayanmak ve bağımsızlığımızı korumak olmuştur. Milli egemenliğimize.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DIŞ SİYASET
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
TATÜRK DÖNEMİ ve DIŞ POLİTİKA
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Birinci Dünya Savaşı.
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DÜNYA BARIŞI
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Lozan’dan Möntrö’ye Türk Boğazları
Çalışma soruları 8. video
Çalışma Soruları 9.ders. Balkan Antantı bölge ülkelerinin, herhangi bir saldırı ile karşılaştığında, aralarında güç birliği sağlamak, barışa katkı yapmak.
Lozan ve Montrö Anlaşmalarına Göre Boğazların Durumu
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 9. hafta
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
KAZANIMLAR 1.Lozan Barış Antlaşması'nın Türk dış politikasının gelişimine yaptığı etkileri değerlendirir. 2.Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
DIŞ POLİTİKA ve ATATÜRK İLKELERİ
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI VE ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ TEST SUNU
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
ATATÜRK DÖNEMİ DIŞ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

TARİH ÖĞRETMENİ OLGAY ŞEN

ATATÜRK DÖNEMİ DIŞ POLİTİKA

İLKELERİMİZ Bağımsızlığı korumak. Yurtta sulh cihanda sulh. Uluslararası eşitlik. Bağımsızlığa saygı. Akla ve bilime dayanma. Gerçekçi olma.

SINAV SORULARI 2002-I Atatürk, "Harp zorunlu ve yaşamsal olmalı... Millet yaşamı tehlikeye uğramadıkça, harp cinayettir." demiştir. Atatürk bu sözüyle, l.   Sivil savunma örgütlerinin yaygınlaştırılması II. Barışın korunması III. Milletin, kendisini savunma hakkının olması durumlarından hangilerinin önemini vurgulamaktadır? A) Yalnız l B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II VE III

SINAV SORULARI 2008-I Atatürk, “Bizi yok etmek gibi bir görüş karşısında varlığımızı silahla korumak ve savunmak pek tabiidir. Bundan daha haklı ve tabii bir hareket olamaz.” demiştir. Atatürk’ün bu sözü, I. bölgesel ittifakları destekleme, II. ülke bütünlüğünü koruma, III. bağımsızlığı ilke edinme durumlarının hangilerinden ödün verilmemesi gerektiğini gösterir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

Misak-ı Milliden taviz verildi. Türk-Irak sınırı kesin olarak çizildi. LOZANDA Kİ SORUNLAR MUSUL SORUNU İngiltere Şeyh Sait İsyanını çıkarttı. Ankara Antlaşması imzalandı. (5 haziran 1926) Musul; Irak’a bırakıldı. 25 yıl süre ile petrol gelirlerinin %10’u Türkiye’ye verilecek. (Peşin para karşılığı bu haktan vazgeçtik) ÖNEMİ Misak-ı Milliden taviz verildi. Türk-Irak sınırı kesin olarak çizildi.

SINAV SORULARI 1997-II İngiltere Musul ve Kerkük'ü elinden çıkarmamak için aşağıdakilerden hangisini desteklemiştir? A) Şeyh Sait Ayaklanmasını B) Terakki Perver Cumhuriyet Partisi'nin kurulmasını C) İstiklal Mahkemelerinin kapatılmasını D) Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne çağrılmasını E) Sadabat Paktı'nın kurulmasını

SINAV SORULARI 1991-II Lozan barış görüşmelerinde ele alınan aşağıdaki sorunlardan hangisi 1926'da Ankara Antlaşması'yla çözümlenmiştir? A) Savaş tazminatı B) Türkiye Yunanistan sınırı C) Devlet borçları D) Türk ve Rum ahalinin değiş tokuşu E) Türkiye Irak sınırı

YABANCI OKULLAR SORUNU İç mesele olduğu için görüşmeyi reddettik. (Bağımsız devlet anlayışı) Tevhid-i tedrisat kanunu ile yabancı okullar M.E.B’e bağlandı. (Bağımsızlık) Lozandan sonra dış politikadaki ilk siyasi başarı. FRANSA

SINAV SORULARI 1985-II Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, Türk Hükümeti aşağıdakilerden hangisini, bir iç sorun saydığı için yabancı devletlerle görüşmeyi reddetmiştir? A) Türkiye'de yabancı okulların yönetimi B) Musul'un geleceği C) Türk ve Rum nüfusunun mübadelesi D) Hatay'ın geleceği E) Boğazların denetimi

Lozan’da Osmanlıdan ayrılan devletlere bölüştürülmüştü. OSMANLI BORÇLARI Lozan’da Osmanlıdan ayrılan devletlere bölüştürülmüştü. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı nedeniyle ödeyemedik. 1933’te anlaştık. 1954’te son borç ödendi.

NÜFUS DEĞİŞİMİ (ETABLİ) (1930) İstanbul’daki Rumlar ile Batı Trakya’daki Türkler hariç diğer Türkler ve Rumlar yer değiştirecek. Karşılıklı restleşme oldu. Yunan Başbakanı Venizelos Türkiye’ye gelerek antlaşma imzaladı. (Bu dostluk Balkan Antantı’na kadar devam etti)

MİLLETLER CEMİYETİNE GİRİŞ (1932) Barışçı olduğumuzu göstermek. Yurtta sulh cihanda sulh. Saygınlığımızı arttırmak. Müttefik bulmak. UYARI İngiltere ile Musul Sorunu olduğu için geç girdik.

SINAV SORULARI 1983-I Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın işleyişine bakıldığında bu teşkilattaki bazı uygulamaların “devletlerin eşitliği” ilkesine uyduğu, bazılarınınsa uymadığı görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu ilkeye uygun bir uygulamadır? A) Bazı devletlere daimi delegelik hakkı verilmesi B) Beş büyük devlete veto hakkının tanınması C) Çatışma olan yerlerin bazılarına barış gücü gönderilmesi D) Genel Kurul'da her üye devlete bir oy hakkı tanınması E) Karşılaşılan sorunların bazılarını çözmek için Adalet Divanı'nın toplanması

BALKAN ANTANTI 9 ŞUBAT 1934 BATI SINIRI ALMANYA İTALYA YUGOSLAVYA ROMANYA İTALYA BATI SINIRI YUNANİSTAN TÜRKİYE

İtalya ve Almanya’nın saldırgan tutumu. BALKAN ANTANTI (9 ŞUBAT 1934) SEBEBİ İtalya ve Almanya’nın saldırgan tutumu. Yunanistan ile Nüfus Mübadelesi sonucu dostluğun gelişmesi. TÜRKİYE YUNANİSTAN ROMANYA YUGOSLAVYA KATILAN DEVLETLER

SINAV SORULARI 1988-II 1930 yılından sonra Türkiye’nin Yunanistan’la geliştirdiği dostluk ilişkileri aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır? A) Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin yapılmasına B) Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne üye olmasına C) Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine alınmasına D) Sadabat Paktı'nın kurulmasına E) Balkan Antantı’nın kurulmasına

BALKAN ANTANTI ÖNEMİ Batı sınırımız güvenlik altına alındı. Barışçı olduğumuzu gösterdik. UYARI Bulgaristan katılmadı çünkü; I. Dünya Savaşında kaybettiği yerleri geri almak istiyordu. Antantın imzalanması komşular arasında ki sorunların çözüldüğü anlamına gelmez.

SINAV SORULARI 1992-II Balkan Antantı, aşağıdaki gelişmelerin hangisiyle fiilen sona ermiştir? A) İkinci Dünya Savaşı B) Sovyetler Birliği'nin kurulması C) Hatay sorununun çözülmesi D) Sadabat Paktı'nın kurulması E) Milletler Cemiyeti'nin kurulması

SINAV SORULARI 1989-II Aşağıdaki devletlerden hangisinin izlediği dış politikanın güvensizlik yaratması Balkan Antantı'nın kurulmasının nedenlerinden biri olmuştur? A)Yugoslavya B) Romanya C) İtalya D) Yunanistan E) Türkiye

1936’DA DÜNYANIN GENEL DURUMU Almanya; Fransız toprağı olan Ren’e asker soktu. İtalya, Habeşistan’a saldırıp Milletler Cemiyetinden ayrıldı. Japonya, Mançurya’ya saldırdı. Rusya silahlanmaya başladı. Milletler Cemiyeti çalışamaz hale geldi. TÜRKİYE’NİN TUTUMU Lozan’ı imzalayan devletlere nota gönderdik. Gelin görüşelim yoksa boğazlar komisyonunu kaldırıyoruz.

SINAV SORULARI 1984-II Avrupa'da savaş belirtilerinin artması ve Akdeniz'de güvenliğin bozulması karşısında, Türkiye'nin 1936 yılında aldığı önlem aşağıdakilerden hangisi olmuştur? A) Boğazlar statüsünü ilgili devletlerle yeniden düzenlemek B) Sovyetlerle saldırmazlık anlaşması yapmak C) Milletler Cemiyeti'ne üye olmak D) Balkan Antantı'nı (İttifakını) kurmak E) Sadabat Paktı'na üye olmak  

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ (20 TEMMUZ 1936) Boğazlar komisyonu kaldırılacak. Boğazların yönetimi Türkiye’ye bırakıldı. (Egemenliğimiz ve saygınlığımız arttı) Boğazlarda asker bulundurabileceğiz. Ticaret gemileri rahatça geçebilecek. Savaş zamanı boğazlar kapatılacak. Savaş gemilerinin geçişi belirli şartlara bağlı olacak. Antlaşma 20 yıl geçerli olacak.(Bu süre günümüze kadar uzatılmıştır)

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ ÖNEMİ Egemenliğimiz güçlendi. Saygınlığımız arttı. Lozan’da çözemediğimiz sorun lehimize çözüldü. Rusya ile ilişkiler bozuldu. Misak-ı Milli’ye uygun.

SINAV SORULARI 200I-I Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin, I. Boğazlar Komisyonu’nun kaldırılması ve görevinin Türk tarafına geçmesi II. Yabancı savaş gemilerinin Boğazlardan geçişinin sınırlandırılarak, Türkiye’nin denetimine bırakılması III. Yabancı devletlere ait ticaret gemilerinin her iki yönde Boğazlardan geçişlerinin serbest olması Hükümlerinden hangileri, Türkiye’nin dünya devletleri arasındaki saygınlığının daha da arttığını gösterir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III E) I,II ve III D) I ve II

SADABAT PAKTI 18 TEMMUZ 1937 DOĞU SINIRI TÜRKİYE DOĞU SINIRI İRAN AFGANİSTAN IRAK

SADABAT PAKTI (18 TEMMUZ 1937) İtalya ve Almanya’nın saldırgan tutumu. SEBEBİ İtalya ve Almanya’nın saldırgan tutumu. (Ortadoğu Petrolleri) ÖNEMİ Doğu sınırımız güvenlik altına alındı Barışçıyız. UYARI Hatay Sorunu nedeniyle Suriye katılmadı. Antantın imzalanması komşular arasındaki sorunların çözüldüğü anlamına gelmez.

SINAV SORULARI 1996-I Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1932'de Milletler Cemiyeti'ne, 1934'te Balkan Paktı'na, 1937'de Sadabat Paktı'na üye olmuştur. Bu bilgilere dayanarak, I. Türkiye'nin dış ülkeler arasında saygınlığı artmıştır. II. Türkiye'de iç güvenliği tehdit eden sorunlar vardır. III. Türkiye dünya barışına katkıda bulunmuştur. IV. Türkiye dış güvenliğini sağlamada çok zorlanmıştır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir? A) I ve II C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV   B) I ve III

Aşağıdakilerden hangisi, bu girişimlerin amacı değildir? SINAV SORULARI 1986-I Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, 1925–1937 yılları arasında Balkan Antantı'na ve Sadabat Paktı'na öncülük etmişlerdir. Aşağıdakilerden hangisi, bu girişimlerin amacı değildir? A) Sınırların güvenliğini sağlamak B) Yurtta barış, dünyada barış ilkesine uymak C) Komşu devletlerin dostluğunu kazanmak D) Devletlerarası güç birliği kurmak E) Komşu devletlerarasındaki anlaşmazlıklara çözüm bulmak

HATAY’IN ANAVATANA KATILMASI (1939) 1936’da Fransa, Alman tehlikesi nedeniyle Suriye’den çekildi ve Suriye, Hatay’ın kendisine ait olduğunu iddia etti. Milletler Cemiyetine başvurduk. Milletler Cemiyeti kararı Hatay halkına bıraktı. Hatay Cumhuriyeti kuruldu. 1939’da Hatay halkı kendi isteğiyle Türkiye’ye katıldı. M. KEMAL Kırk asırlık Türk yurdu düşman eline bırakılamaz. Hatay bir gün mutlaka anavatana katılacaktır.

HATAY’IN ANAVATANA KATILMASI ÖNEMİ Misak-ı Milli büyük oranda gerçekleşti. Anavatana katılan son toprak Hatay’dır. Suriye sınırı kesin olarak çizildi.

SINAV SORULARI 1981-II Hatay'ın Anavatana katılmasında aşağıdakilerden hangisi doğrudan etkili olmamıştır? A) Nüfusunun çoğunluğunu Türklerin oluşturması B) Fransa'nın bu iş için savaşı göze almaması C) Türk dış politikasının başarısı D) Hatay'ın o sırada bağımsız bir devlet olması E) İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması

SINAV SORULARI 1988-II Aşağıdakilerden hangisiyle ilgili sorunların çözümü diğerlerinden sonra gerçekleştirilmiştir? A) Hatay B) Boğazlar C) Doğu sınırı D) Ege Adaları E) Yabancı okullar

SINAV SORULARI 1983-II Aşağıdaki dönemlerin hangisinde Misakı Milli ilkelerine uygun antlaşmalar yapılmıştır? A) 1936 – 1939 B) 1933 – 1935 C) 1930 – 1932 D) 1927 – 1929 E) 1924 -- 1926

SINAV SORULARI 1996-II Milletler Cemiyeti adına, bir ülkenin başka bir devlet tarafından yönetilmesine ne ad verilir? A) Ortak yönetim B) Oligarşik devlet C) Özerk yönetim D) Federal sistem E) Mandater sistem