ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Advertisements

TÜRKİYE’NİN MADENLERİ VE ENERJİ KAYNAKLARI
MADENLER.
Hazırlayan: Selvinaz Keten Numara: 1127 Sınıf:11-B
MADENLERİMİZ.
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
SANAYİNİN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
TOPRAK ANA.
SOSYAL BİLGİLER ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
Türkiye’de Madenler ve Enerji Kaynakları
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Doğu Anadolu Bölgesi.
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
TÜRKİYENİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Ülkemizin Kaynakları Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
TÜRKİYE’DE MADENLER ve ENERJİ KAYNAKLARI
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI
EGE BÖLGESİ.
TÜRKİYE’DE MADENLER.
Elektrik Enerjisi Üretimi
EGE BÖLGESİ Coğrafi Konumu
SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
SİBEL UCAR Doğu Anadolu Bölgesi.
No Konu Ürettiklerimiz
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ASFALTİT VE BİTÜMLÜ ŞİSTLER
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
TÜRKİYE MADEN POTANSİYELİ
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
TÜRKİYE’DE MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI
ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Aslı ÇELİK /
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
Doğalgaz Petrol ve Kömür
Maden Nedir? Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere  Maden denir. Bir yerdeki madenlerin tahmin.
TÜRKİYE’NİN MADENLERİ VE ENERJİ KAYNAKLARI
Osmanlı Devleti'nde Madencilik Sude Yörük 7/F Sosyal Bilgiler / Güneş Yürekli.
ADI: MADENLERİMİZ DERS: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM,DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI KAZANIMLAR:Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
MADENCİLİK Türkiye'de madencilik sektöründe meydana gelen değişimlere baktığımızda; ♦Devletin madenciliğe öncülük etmesi amacıyla 1935'te Maden Tetkik.
MADENLERİMİZ SUNU SLAYT.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak
BELLİ BAŞLI MADENLERİN
MADENLER  Maden, diğer adıyla cevher yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen addır. Her maden.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KİMYA PROJE ÖDEVİ
BOR MİNERALİ AD:ŞEVAL SOYAD :BAZ SINIF :11/A NO :509.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM DERS: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM,DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI KAZANIMLAR:Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetleri ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini tartışır.

1. Demir: Demir-çelik sanayinin temel ham maddesidir 1.Demir: Demir-çelik sanayinin temel ham maddesidir. Yurdumuzun birçok yerinde demir yatakları vardır. Ancak bunların önemli bir kısmı işletilmeye elverişli değildir. En önemli demir yatakları; Sivas-Malatya arasındaki Divriği, Hekimhan ve Hasan Çelebi çevresindedir. Diğer önemli yataklar; Kayseri, Adana ve Kahraman Maraş arasındadır. Bu madenleri işleyen başlıca kuruluşlar; Karabük, Ereğli ve İskenderun’daki demir-çelik fabrikalarıdır.

2. Bakır: Elektrik, elektronik sanayinin önemli ham maddesidir 2.Bakır: Elektrik, elektronik sanayinin önemli ham maddesidir. Yurdumuzun pek çok yerinde bulunmakla beraber işletilen önemli bakır yatakları, Murgul ile Küre’dedir.

3. Krom: Demir –çelik sanayisinin önemli ham maddesidir 3.Krom: Demir –çelik sanayisinin önemli ham maddesidir. Çeliğin sertleşmesinde ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılır. Türkiye, krom yatakları bakımından dünyanın başta gelen ülkelerinden biridir. Yurdumuzda krom yatakları oldukça yaygındır. En önemli krom yatakları; Fethiye – Marmaris, Bursa – Eskişehir arası ile Guleman – Elazığ çevresidir.

4. Bor: Bor mineralleri, çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır 4.Bor: Bor mineralleri, çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle jet ve roket yakıtı, cam elyaf, sabun, deterjan,kumaş boyaları yapımı vb. alanlarda bor mineralleri bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. En önemli bor yatakları, Ege ve Marmara bölgelerindedir.

Enerji kaynakları Taş kömürü(maden kömürü) : Yurdumuzda tüketilen enerji kaynakları arasında taş kömürünü önemli bir yeri vardır. Ayrıca demir – çelik ve kimya sanayilerinin önemli ham maddesidir. Başlıca taş kömürü yataklarımız; Zonguldak ve çevresindedir. Burası Türkiye’nin tek maden kömürü havzasıdır. Bir milyon tonu aşan rezervi vardır.

Linyit: Oluşumu taş kömüründen daha yeni, kalorisi daha düşük olan linyitin enerji tüketimi payı gittikçe artmaktadır. Linyit; Sanayide, ısınmada ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılır. Yurdumuzun birçok yerinde linyit yatakları vardır. Başlıcaları; Tunçbilek,Değirmisaz (Kütahya), Soma (Manisa), Çeltek (Amasya), Elbistan (Kahraman Maraş),Beypazarı (Ankara) ve Dodurga (Çorum)’dadır. Üretilen linyit ülkemizin ihtiyacını karşılamaktadır.

Petrol rafinerilerimiz ise, İzmit, Mersin (Ataş), İzmir, Batman ve Kırıkkale’dedir. Petrol: Günümüzde önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayinin de ham maddesidir. Yurdumuzdaki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yataklarımız daha çok Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde Batman, Siirt ve Diyarbakır’dadır. Adıyaman, Şanlı Urfa ve Mardin’de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, ihtiyacımızın çok az bir kısmını (1/7)karşılamaktadır. Geri kalan kısmını dışardan karşılamaktayız.