Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADENCİLİK Türkiye'de madencilik sektöründe meydana gelen değişimlere baktığımızda; ♦Devletin madenciliğe öncülük etmesi amacıyla 1935'te Maden Tetkik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADENCİLİK Türkiye'de madencilik sektöründe meydana gelen değişimlere baktığımızda; ♦Devletin madenciliğe öncülük etmesi amacıyla 1935'te Maden Tetkik."— Sunum transkripti:

1 MADENCİLİK Türkiye'de madencilik sektöründe meydana gelen değişimlere baktığımızda; ♦Devletin madenciliğe öncülük etmesi amacıyla 1935'te Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA), ♦1954'te devlet adına petrol arama, üretim ve arıtma görevi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ♦1957'de Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), ♦ 1963'te madencilikle ilgili politika oluşturmak, uygulamaları denetlemek ve yönlendirmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulmuştur.

2 Bakır Demir Linyit Çinko Bor Krom Civa Manganez
Ülkemizde bulunan başlıca madenlerimiz; Bakır Demir Linyit Çinko Krom Bor Manganez Civa

3 Demir : ♦ Demir, metal sanayisinin hammaddesidir. Ülkemizin her bölgesinde demir madeni bulunmasına rağmen, metal oranı en yüksek olanlar işletilmektedir. Divriği ve Kangal (Sivas), Hekimhan ve Hasançelebi (Malatya), Eymir ve Edremit (Balıkesir), Kayseri, Niğde, Adana, Kahramanmaraş ve Hatay'dan çıkartılır. Çıkartılan demir madeni; Karabük, Ereği (Karadeniz), İskenderun, Kırıkkale, Sivas ve İzmir'deki demir - çelik fabrikalarında iş­letilmektedir. Yılda yaklaşık 5 milyon ton üretim yapılırken, 4,5 milyon ton ithal (dışalım) gerçekleştirilmektedir

4 Bor: ♦ Bor; plastik, elyaf, cam, fotoğrafçılık, porselen, çimento, ilaç, boya, jet ve uçak yakıtı, enerji üretiminde kullanılır Başlıca bor yataklarımız; Seyitgazi (Eski-şehir), Bigadiç ve Susurluk (Balıkesir), Emet (Kütahya), M. Kemal Paşa (Bursa) yörelerindedir. Bandırma (Balıkesir) ve Kirka (Eskişehir) yörelerindeki fabrikalarda işlenir.

5 Krom: Çeliğin sertleşmesini, kırılma ve darbelere karşı direnç kazanmasını sağlar.
♦ Gemi, uçak ve top sanayisi ile ilgili destek sisteminde kullanılır. ♦ En önemli krom yatakları; Guleman (Elazığ), Fethiye ve Köyceğiz (Muğla), Acıpayam ve Buldan (Denizli), Orhaneli (Bursa) dir. ♦ Elazığ ve Antalya'daki ferro - krom tesislerinde işletilir. 500 bin ton olan üretimimizin yaklaşık yarısı ihraç edilir.

6 Bakır: ♦Geçmişten beri kullanılan bakır madeni, günümüzde dünyada en çok kullanılan ikinci metaldir. ♦Elektrik ve ısı iletkenliği fazla olduğu için bakırın % 80'i elektrik - elektronik sanayinde kullanılır. ♦Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu), Maden (Elazığ), Çayeli (Rize)'den çıkartılır. ♦ Elde edilen bakır madeni, Samsun, Murgul ve Ergani'deki tesislerde işlenir.

7 Boksit: ♦ Boksit madeni işlenince alüminyum metali elde edilir. ♦ Elektrik - elektronik sanayinde, konserve ve ambalaj sanayinde, inşaat ve otomobil sektöründe kullanılır. ♦ Boksit yataklarımız; Seydişehir (Konya), Akseki (Antalya), Saimbeyli (Adana), Milas (Muğla)da'dır. ♦Boksit, Seydişehir'deki alüminyum tesislerinde işlenir. ♦Dünya boksit rezervi 25 milyar ton civarındadır. Türkiye'de 97 milyon ton olan boksit rezervinin, 46 milyon tonu işletilebilir durumdadır.

8 TÜRKİYE'DE TURİZM : İnsanların gezip, görmek, eğlenmek, dinlenmek, doğa güzelliklerinden yararlanmak amacıyla yaptığı gezilere turizm denir. ♦İç turizm: Ülkemiz insanlarının ülke sınırları içinde yaptığı gezilerdir. ♦Dış turizm: Turizm etkinliğinin ülkeler arasında yapılmasıdır.

9 Turizmin ülkemize sağladığı yararlar:
♦Döviz girişini artırır. ♦Bacasız sanayidir. ♦Ekonomiyi güçlendirir. ♦ Birlik beraberlik duygusunu güçlendirir. ♦Uluslararası dayanışma ve yakınlaşmayı sağlar. ♦El sanatlarını geliştirir. ♦Hizmet sektörüne canlılık kazandırır. Ticareti canlandırır. ♦Ulaşım ve haberleşme olanaklarını arttırır. Milli gelire katkı sağlar Yabancı turistlerin ülkemizde bıraktığı paraya döviz adı verilir. Turizmin gelişmesi için; •Ulaşımın ve haberleşmenin gelişmiş olması, •Nitelikli insanların bu sektörde çalışması, •Temiz ve kaliteli konaklama tesislerin yapılması, •insanların bu konuda bilinçlendirilmesi, •Doğal güzelliklerin koruması, •Yatak sayısı ve turizm tesislerinin yeterli olması gerekir.

10 Deniz Turizmi : Ülkemizin iklim özellikleri deniz turizmi için iyi bir potansiyel oluşturur. Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz mevsimi uzun ve güneşlidir. Ayrıca deniz suyunun sıcaklığı fazladır. Karadeniz kıyılarında bu özellikler olmadığı için deniz turizmi fazla gelişmemiştir.

11 DoĞal Güzellikler : Karadeniz Bölgesi : Çoruh Nehri (Rafting),
Uzungöl (Trabzon), Yedigöller, Abant (Bolu), Ayder ve Anzer Yaylaları Marmara Bölgesi Bursa ve Yalova kaplıcaları, Kuş Gölü. Ege Bölgesi Bozdağlar, Pamukkale traverterleri, Çamaltı Tuzlası, Kuş Cenneti.

12 Peribacaları (Ürgüp, Göreme), Ihlara Vadisi.
İç Anadolu Bölgesi : Peribacaları (Ürgüp, Göreme), Ihlara Vadisi. Akdeniz Bölgesi İnsuyu (Burdur), Damlataş (Alanya), Karain (Antalya) Cennet ve Cehennem Mağaraları, Manavgat, Kurşunlu Şelaleleri, Saklıkent Kanyonu

13 Dini Değerler Ülkemiz farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı ve farklı dinlerin bir arada yaşandığı bir ülke olduğu için dini turizm değerleri fazladır Marmara Bölgesi İstanbul'da Süleymaniye ve Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Bursa Ulu Camii, Edirne Selimiye Camii İç Anadolu Bölgesi Mevlana Türbesi, Ürgüp – Göreme Kaya kiliseleri.

14 Ege Bölgesi Meryem Ana Mezarı Akdeniz Bölgesi : Ashab-ı Keyf ve Yedi Uyuyanlar Mağarası, Hatay Sen Piyer Kilisesi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi : Erzurum Çifte Minare, Şanlıurfa Balıklı Göl, Mardin ve Diyarbakır'daki kiliseler.

15 Kış Turizmi: Yüksek dağlar üzerindeki kar yağışı ülkemizde kış turizminin gelişmesine neden olmuştur.

16 Tarihi Eserler: Ülkemizin bulunduğu alanda geçmiş dönemde farklı medeniyetler kurulmuştur. Tarihi zenginliğimiz fazladır. İç Anadolu Bölgesi: Kayseri (Kültepe), Konya (Selçuklu Eserleri) ayrıca Anıtkabir ve Atatürk Müzesi Ankara'da en çok ziyaret edilen yerlerdendir. Ege Bölgesi: Efes, Bergama (izmir), Didim, Milet (Aydın), Şart (Manisa). Akdeniz Bölgesi : Aspendos, Side ve Perge (Antalya), Hacılar (Burdur), Kız Kalesi (Mersin), Mozaik Müzesi (Hatay). Doğu Anadolu Bölgesi: İshakpaşa Sarayı (Doğu Beyazıt -Ağrı), Ani Harabeleri (Kars), Harput (Elazığ), Erzurum'daki tarihi eserler.

17 Güneydoğu Anadolu Bölgesi :
Nemrut Dağı (Adıyaman), Mardin ve Diyarbakır'da taş evler. Karadeniz: Alacahöyük (Çorum), Safranbolu Evleri (Karabük). Kültürel Özellikler: Zengin folklorumuz (yöresel halk oyunları, el sanatları, Türk yemekleri) turistlerden tarafından beğenilmektedir. Ayrıca ülkemizdeki müzelerde turizm açısından önemlidir. Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa Arkeoloji Müzeleri, Hatay'da Mozaik Müzesi, Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, istanbul Deniz Müzesi, Bergama ve Efes Müzesi en önde gelenleridir.

18 TÜRKİYE'DE ORMANCILIK Çeşitli özellikteki ve farklı büyüklükteki ağaçların oluşturduğu topluluğa orman denir. Ormanlar ülkemiz için önemli bir doğal zenginlik ve hammadde kaynağıdır. Ülkemizin iklim ve yer şekillerine bağlı olarak büyük bölümünün ormanlarla kaplı olması gerekirken yıllarca ormanların tahribi orman varlığının azalmasına neden olmuştur

19 Türkiye’de Ormanların dağılışı Haritası
Ormanların Faydaları •Erozyonu önler. •Yakacak ve hammadde kaynağıdır. •Bazı hayvan türlerini barındırır. •Canlılar için gerekli oksijeni üretir. •Ulusal savunma ve güvenlik bakımından stratejik öneme sahiptir. •Kuraklık, don, yüksek sıcaklık, şiddetli rüzgar gibi iklim olaylarının insan üzerindeki etkisini azaltır. •Yeraltı suları ve akarsuların rejimi üzerinde düzenleyici etki oluşturur. •Atmosferdeki nem dengesinin korunması ve havanın temizlenmesinde etkilidir. •İnsanlara çeşitli iş imkanları sağlar. •Hava kirliliği ve gürültüyü önler. •İnsanlar için dinlenme ve eğlenme alanlarıdır. Türkiye’de Ormanların dağılışı Haritası


"MADENCİLİK Türkiye'de madencilik sektöründe meydana gelen değişimlere baktığımızda; ♦Devletin madenciliğe öncülük etmesi amacıyla 1935'te Maden Tetkik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları