AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
OKTAY TUNCER hayatımızda noktalama işaretleri....
Yaşar kemal. Yaşar kemal biyogrofisi 1923 [nüfus kaydında 1926] Göğceli [Gökçedam] köyü, Osmaniye, Adana Romancı. Asıl adı Kemal Sadık GÖKÇELİ. Nigâr.
HAREM ÖMER SEYFETTİN KİTABIN YAZARI: Ömer Seyfettin
NEŞET GÜNAL.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
SELİM İLERİ.
AŞK VE GURUR.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
ŞİİRDE TEMA.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
Öykü ( Hikaye ).
MAVİSEL YENER.
HAZIRLAYAN YILMAZ ESMER
Yaşar Kemal Hayatı Eserleri Hayatı Eserleri. Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
 YAZAR: ORHAN KEMAL  YAYINA HAZIRLAYAN: TEK İ N YAYINEV İ  YAYIN TAR İ H İ : 2003  BASKI: YAYLACIK MATBASI, İ STANBUL.
PEYAMİ SAFA.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Cümlede Anlam.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
JOHN STEINBECK. 1968’DE NEW YORK’TA YAŞAMINI YİTİRDİ 1962 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ VE 1940 PULİTZER ÖDÜLÜ SAHİBİ GERÇEKÇİ ROMAN ÖYKÜ YAZARI.
RESİMLİ DÜNYA MASALLARI
SİNBAD KAYNAK BİLGİSİ Derleyen: Ekrem Aytar
NAZAN BEKİROĞLU HAYATI VE ESERLERİ
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
BENİ ANNEM YAVRULADI TÜR “Beni Annem Yavruladı” basılı (matbu) bir kitaptır. 2.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
YAVUZ BAHADIROĞLU (1945-….) Yazar, Tarihçi, Gazeteci, Radyo Programcısı.
YAZIM KURALLARI.
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağçlı. 1890’da İstanbul’da doğdu. 13 Ekim 1973’te İzmir’de yaşamını yitirdi. Yazılarında, çok sevdiği Bodrum’un antik çağlardaki.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
SINIF DÜZEYİ:1.SINIF ÜNİTE ADI:CUMHURİYET BAYRAMI VE ATATÜRK
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
Babası bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır. 8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü'nde yaşamış, sonrasında ailesi ile birlikte.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
Gülayşe Koçak ‘‘Dünyanın en başarılı yazarlarının bile defalarca reddedildiğini bilmeliyiz. Reddedilmeyi göze almazsak, yazamayız.’’
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
İBRAHİM ŞİNASİ.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
 Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet.
HALİDE EDİP ADIVAR.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
Sohbet (Söyleşi).
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında da etkileyici anlatımı ile kültürel mirası, kahramanların ruh hallerini,çevrenin pastoral özelliklerini okuyucuya yaşatır.

AĞRI DAĞI EFSANESİ YAŞAR KEMAL KAYNAK BİLGİSİ YAZARI: Yaşar Kemal RESİMLEYEM: Abidin Dino KAPAK TASARIMI: Tülay Ulukılıç KAPAK FOTOĞRAFI: Ara Güler YAYIN TARİHİ- YILI: İstanbul- 2002 YAYINLAYAN: ADAM YAYINEVİ

BİÇİM ÖZELLİKLERİ BOYUT: 20 cm KAĞIT CİNSİ: Saman kağıdı HARFLER: harfler küçük puntolarla yazılmıştır. YAZIM VE NOKTALAMA: yazım ve noktalamaya özen gösterilmiş, çok azda olsa yazım hataları vardır. RESİMLER: Resimler azda olsa anlatılanları açıklamakta.

İÇERİK ÖZELLİKLERİ TEMASI: Aşk KONU: Ağrı Dağı'nda bulunan dağ köylerinden birinde yaşayan Ahmet ve o dönemde oranın yöneticisi olan Mahmut Han'ın kızı Gülbahar arasındaki aşkı ve bu sevdalıların kavuşmak için yaptıkları, İnsanların geleneklerine bağlılığını, hiçbir gücün aşk karşısında duramayacağını ve aşkın her engeli aşabileçeğini anlatır.

kahramanlar Eserin belli başlı kahramanları; Ahmet, Sofi, Mahmut Han ve Gülbahar’ dır AHMET: Sarışın. Mavi gözlü sarı sakallı cesur bir insan. İnandıkları değerler için her şeyini verebilir. Geleneklerine bağlılığıyla eserde ön plana çıkıyor. MAHMUT HAN: Beyazıt paşası. Zalim inatçı ve korkak biri. Başa çıkılmaz, hep kendi dediğini yapan kibirli bir insan.

…… GÜLBAHAR: Mahmut Han’ın kızı Orta boylu, açık tenli güzel bir kız. Babasını çok sevdiğine karşın ondan çok korkuyor. Çok zeki ve duygusal. İyi yürekli cesur bir kız… SOFİ: Uzun, ak sakallı, akıllı ve yaşlı bir adam. Ahmet’in ustası. Ahmet’in sürekli akıl danıştığı iyi bir dost. Çok iyi kaval çalan biri

Bunların dışında Ahmet’e sürekli yardım eden onun yanında bulunan Ağrı halkı var. Bunlardan bazıları ( Demirci Hüso, Kervan şeyhi…) Saraydaki insanlar: Memo ( zindancı başı, gülbahar ile Ahmet’e çok yardım ediyor), Yusuf ( Gülbahar’ın kardeşi babasından çok korkuyor.)

YER VE ZAMAN YÖNÜNDEN ESERİN İNÇELENMESİ Olayların büyük bölümü Ağrı dağı çevresinde, Küp Gölü kenarında ve sarayda geçiyor. Göle kuyu deniyor. Gölün dört tarafı kırmızı, keskin kayalarla çevrili. Yer yer çimenler var. Çiçeklerin renkleri alabildiğine parlak . Çobanlar sürülerini bu bölgeye getirip otlatıyor ve bir yandan ağrı dağı türküsünü çalıyorlar. Zaman kavramından bahsedilmeyen eserde kimi zaman “ bahar, sonbahar” gibi ifadeler kullanılıyor. Onun dışında belli bir zaman yok.

DİL VE ANLATIM İNCELEMESİ Dil anlaşılır bir nitelikte, kolayca anlaşılıyor, sade bir dil var. Dil akıcı, efsanevi bir şekilde anlatılmış. Anlatım 2. kişi ağzından yapılıyor. Kimi zaman 3. kişi ağzından da yapılan anlatımlar var. Anlatımdaki akıcılık sağlanmıştır.

Yaşar Kemal Türk ve dünya edebiyatında söz sahibi yazarlarımızdandır Yaşar Kemal Türk ve dünya edebiyatında söz sahibi yazarlarımızdandır. Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Yaşar Kemal 1923 yılında Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite köyünde doğdu. Henüz ortaokul sıralarındayken halk yazınına duyduğu ilgi onu folklor derlemeleri yapmaya yöneltti. Ortaokulun son sınıfındayken okulu bırakmak zorunda kalarak ırgatlık amelebaşılık pirinç tarlalarında su bekçiliği ,arzuhalcilik ,öğretmenlik kütüphane memurluğu gibi işlerde çalıştı. Bu arada "Ülke" "Kovan" "Millet" "Beşpınar" dergilerinde şiirleri görüldü. 1951 yılında İstanbul'a yerleşerek Cumhuriyet Gazetesi' nde fıkra ile röportaj yazarlığı yapmaya başladı. "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" başlıklı röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı kazandı. O yıllarda öyküleriyle de ilgi çeken sanatçının 1952 yılında "Sarı Sıcak" adlı öykü kitabı yayımlandı. İlk romanı "İnce Memed" 1955 yılında çıktı. 1955-1984 yılları arasında öykü roman röportaj ile makalelerinden oluşan 33 kitabı yayımlandı. 29 dilde yayımlanmış olan kitaplarıyla dünya yazınında çok önemli bir yeri var.