Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 YAZIM KURALLARI

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 FİİLLER

12

13

14

15

16

17

18 ÖZNEL- NESNEL

19 3.ÖZNEL(SUBJEKTİF) CÜMLELER: Kişiden kişiye göre değişen,beğeni,taktir ya da yergi içeren kanıtlanabilirlik özelliği olmayan ifadelerdir.Sanatsal ifadeler,yorumlar, beğeni,benzetme ve eleştirilerin hepsi özneldir. ”Ressam bu tablosunu özenerek yapmış.” “Güneşin doğuşu da batışı da muhteşemdir.” “Gülmek ona çok yakışıyor.”

20 3.ÖZNEL(SUBJEKTİF) CÜMLELER: Kişiden kişiye göre değişen,beğeni,taktir ya da yergi içeren kanıtlanabilirlik özelliği olmayan ifadelerdir.Sanatsal ifadeler,yorumlar, beğeni,benzetme ve eleştirilerin hepsi özneldir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir değerlendirme söz konusudur? A) Romanda anlatılanlar Kurtuluş Savaşı yıllarında geçiyor. B) Öyküdeki kişilerin dördü kadın, üçü erkektir. C) Romanın sonunda kahramanların hepsi ölüyor. D) Kitaptaki ilk öykünün konusu köy yaşamıdır. E) Öykülerin anlatımında bir kuruluk, bir tek düzelik görülüyor (1991-ÖSS)

21 3.ÖZNEL(SUBJEKTİF) CÜMLELER: Kişiden kişiye göre değişen,beğeni,taktir ya da yergi içeren kanıtlanabilirlik özelliği olmayan ifadelerdir.Sanatsal ifadeler,yorumlar, beğeni,benzetme ve eleştirilerin hepsi özneldir. Aşağıdakilerden hangisi öznel bir yargı değildir? A) Güzel bir nisan sabahaydı. B) Resim yapmayı pek beceremem. C) Kurduğum güzel cümleleri hep unuturum. D) Mart ayından sonra gelen bir aydır nisan.

22 4. NESNEL(OBJEKTİF) CÜMLELER: Bilimsel veri ya da istatistiklere dayanan ölçülebilir,kanıtlanabilir ifadelerdir.Nesnel cümlelerde eleştiri beğeni,yorum gibi duyguların ve sezgilerin karıştığı ifadeler bulunmaz. ”Ressam bu tabloda sarı renklere ağırlık vermiş.” “Y.Kemal ”Ok” şiirinde hece ölçüsünü kullanmıştır.” “Kitap birbirinden bağımsız dört bölümden oluşuyor.”

23 4. NESNEL(OBJEKTİF) CÜMLELER: Bilimsel veri ya da istatistiklere dayanan ölçülebilir,kanıtlanabilir ifadelerdir.Nesnel cümlelerde eleştiri beğeni,yorum gibi duyguların ve sezgilerin karıştığı ifadeler bulunmaz. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin anlatımı nesnel bir nitelik taşımaktadır? A) Tiyatro,sinemaya göre daha eğlencelidir. B) Deniz kenarında yaşamaya doyum olmaz. C) Güneşin batışını izlemek insana mutluluk verir. D) Kentlere göç edenlerin sayısı yıldan yıla artmaktadır. E) Resim sergileri önemli bir sanat etkinliğidir (1988-ÖSS)

24 4. NESNEL(OBJEKTİF) CÜMLELER: Bilimsel veri ya da istatistiklere dayanan ölçülebilir,kanıtlanabilir ifadelerdir.Nesnel cümlelerde eleştiri beğeni,yorum gibi duyguların ve sezgilerin karıştığı ifadeler bulunmaz. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır? A) Yüzün üzerinde şiir yazdım. B) Gittiğimiz film çok güzeldi. C) Avukatlık benim yapabileceğim iş değildir. D) Yeşilçam oyuncularının hepsi çok iyi oyuncudur.


"YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları