MAKARNALIK BUĞDAY KALİTE ÇALIŞMALARI KALİTE VE DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MAKARNALIK BUĞDAY KALİTE ÇALIŞMALARI 12.07.2012 HAYMANA KALİTE VE DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
YÜRÜTÜLEN PROJELER Ülkesel Serin İklim Tahılları Kışlık Dilim Makarnalık Buğday Kalite Araştırmaları Ülkesel Serin İklim Tahılları Yazlık Dilim Makarnalık Buğday Kalite Araştırmaları
AMAÇ Ülkesel makarnalık buğday ıslah programlarından, TTSMM’den ve özel sektörden gelen materyallerde kalite analizleri yapmak ve kaliteli çeşit geliştirilmesine katkıda bulunmak, Ayrıca, kalite değerlendirilmesinde en uygun analiz yöntemlerinin belirlenmesi ve uygulanması yönünde çalışmalar yapmaktır.
İyi Kaliteli Makarnalık Buğday ISLAHIN AMACI İyi Kaliteli Makarnalık Buğday Yüksek Protein Miktarı + Kuvvetli Protein (Gluten) Kalitesi + İrmik Rengi Çeşit = Kalıtım
Makarna sanayicileri, protein miktarı yüksek, protein kalitesi iyi, irmik b sarılık değeri yüksek, iyi pişme kalitesine sahip çeşitler istemektedir.
Makarnalık Buğday Islah Kademeleri Ön Verim Denemesi (F6-F7) İleri Kademe Verim Denemesi-(İKMVD 51) İleri Kademe Verim Denemesi-(İKMVD 52) Makarnalık Bölge Verim Denemesi Ortak Bölge Verim Denemesi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü
Makarnalık Buğday Kalitesinin Belirlenmesinde Kullanılan Testler İleri Kademe Hektolitre Ağırlığı 1000 Tane Ağırlığı Camsılık Protein Miktarı SDS sedimentasyon İrmik Verimi İrmik Rengi Gluten Miktarı Gluten İndeksi Gluten Kalitesi Makarna Yapımı Pişme Testi Erken Generasyon 1000 Tane Ağırlığı SDS sedimentasyon Protein oranı İrmik Rengi
Bazı Minimum Kalite Kriterleri Hektolitre Ağırlığı : >79 kg / hl Bintane Ağırlığı : > 36 g Protein Miktarı : > % 13 Camsı Tane : > % 75 b Sarılık Değeri : > 22 SDS Sedimentasyon : > 25 ml Kuru Gluten : > % 10 Gluten Kalitesi : > 5 Gluten İndeks : > %65
BÜHLER İRMİK DEĞİRMENİ
İRMİK SAFLAŞTIRICI (Purifier )
İRMİK RENK TAYİN CİHAZI
MAKARNA YAPMA ÜNİTESİ
MAKARNA KURUTMA
SDS Sedimentasyon Stabilite Grafiği Eminbey 1 Yıl, 6 Lokasyon
SDS Sedimentasyon Biplot Grafiği 2010-2011 ürün yılı
İrmik b Sarılık Biplot Grafiği
İrmik b Sarılık Değeri
SDS Sedimentasyon (ml)
GLUTOGRAF
Gluten Kalitesi
TARM MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİ (Çok yıllık ortalama değerleri)
TEŞEKKÜR EDERİM…
EMİNBEY ÇEŞİDİNİN; YILLARA VE LOKASYONLARA GÖRE İRMİK RENGİ VE SDS SEDİMENTASYON SONUÇLARININ KIZILTAN 91 ÇEŞİDİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
ANKARA LOKASYONU EMİNBEY ÇEŞİDİ
ANKARA LOKASYONU EMİNBEY ÇEŞİDİ
KONYA LOKASYONU EMİNBEY ÇEŞİDİ
KONYA LOKASYONU EMİNBEY ÇEŞİDİ
SİVAS, ESKİŞEHİR, AKSARAY LOKASYONLARI EMİNBEY ÇEŞİDİ
SİVAS, ESKİŞEHİR, AKSARAY LOKASYONLARI EMİNBEY ÇEŞİDİ
2010-2011 ürün yılı
2010-2011 ürün yılı