Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ"— Sunum transkripti:

1 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Telefon : ww.tarlabitkileri.gov.trFaks

2 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ARPA KALİTE ARAŞTIRMALARI
Kalite ve Teknoloji Bölümü ARPA KALİTE ARAŞTIRMALARI

3 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Amaç; Ülkesel arpa ıslah programlarından gelen materyallerin kalite analizlerini yaparak kaliteli çeşit geliştirilmesine katkıda bulunmak.

4 MALT ÜNİTESİ BİLGİSAYAR SİSTEMİ

5 MİKRO MALT ÜNİTESİ MİKRO MALT ÜNİTESİ:

6 MALT ÖĞÜTME

7 MAYŞE CİHAZI

8 ARPA KALİTESİNİN BELİRLENMESİNDE
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü ARPA KALİTESİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN TESTLER Erken Generasyon Elek analizi 1000 Tane ağırlığı Protein oranı İleri Kademe Elek analizi 1000 Tane ağırlığı Protein oranı Hektolitre ağırlığı Nişasta oranı Kavuz oranı Beta glukan Çimlenme gücü Malt Analizleri Ekstrakt miktarı -İnce kırma -Kalın kırma Toplam protein Çözünür protein Kolbach indeksi Şekerlenme süresi Hartong sayısı Friabilite (kırılganlık) testi Şıra rengi Diastatik aktivite

9 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü MALTLIK ARPA KALİTE KRİTERLERİ I. Tanenin Morfolojik Yapısı: Homojen Kavuz ince ve kıvrımlı Saf Çeşit Yuvarlak Renk parlak, saman sarısı Başakta Çimlenme Olmamalı III. Kimyasal Kriterler Ekstrakt Miktarı % 78-82 Ekstrakt Farkı < % 3 Kavuz % 7 - 9,0 Nişasta: en az % 50-60 Protein: % 9-12 Diastatik kuvvet: >180 W-K0 Toplam azot: % 1,8-2,3 Beta Glukan: % 2-10 II. Fiziksel Kriterler: Hektolitre: > 66 Kg/hl 2.5 mm elek üzeri >%85 Elek altı en çok % 2 Bin tane ağırliği >40 g Friabilite(kırılganlık) Oranı > % 75 Çimlenme hızı ve gücü > %95

10 Maltlık Arpa Islahında Kullanılan Seleksiyon Kriterleri
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Islahında Kullanılan Seleksiyon Kriterleri Yüksek ekstrakt verimi İnce kavuz 2.5 mm elek üstü (%) Düşük β-glukan miktarı Düşük protein miktarı

11 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Arpada Protein Miktarının Bazı Malt Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi Arpa Proteini % Ekstrakt % Kolbach Çözünür Azot 9 81,7 45,8 660 9,7 81,2 43,8 10,5 80,8 41,7 700 11,5 79,8 39,6 728 Malt Proteini % Diastatik Kuvvet 9,5 9,4 192 10 9,8 250 10,3 281 11,2 305 Arpa İ/K Eks Farkı Proteinde %1 artış -1,4 0,3

12 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Yemlik Arpa Islahında Kullanılan Seleksiyon Kriterleri Yüksek nişasta ve protein miktarı Düşük diyet lif Yüksek enerji değeri

13 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Çeşit  Hektolitre Ağ. (kg/hl) 1000 Tane Ağ. Tanede Protein 2,5-2,8 Elek Üstü (%) Elek Altı (%) İnce Ekstrakt (%) Aydanhanım 70,5 39,8 12,9 83,7 1,4 74,2 Zeynelağa 69,9 38,0 12,4 89,7 0,5 73,5 Yemlik Arpa  Çeşit  Hektolitre Ağ. (kg/hl) 1000 Tane Ağ. Tanede Protein 2,5-2,8 Elek Üstü (%) Elek Altı (%) Bülbül - 89 66,90 33,52 11,52 41,97 19,22 Çetin 2000 68,49 36,02 11,25 66,88 2,02 TARM-92 68,11 39,11 13,11 68,85 3,11 Kavuzsuz Arpa  Çeşit  Hlt Ağ. (kg/hl) 1000 Tane Ağ. Tanede Protein 2,5-2,8 Elek Üstü (%) Elek Altı (%) Özen 76.2 35.2 14,3 41.5 8,3

14 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Türkiye’de malt ve bira sanayinin isteklerini karşılayabilecek, ülkemizin farklı ekolojilerine uyum sağlayacak malt kalitesi yüksek çeşit adaylarının geliştirilmesi ve doğal olarak kaliteli malt üretimine uygun alt ekolojilerinin belirlenmesinin hedeflendiği, Maltlık Arpa Geliştirme Projesi kapsamında, 6 standart maltlık arpa çeşidi (Aydanhanım, Zeynelağa, Anadolu-98, Çumra, Çatalhöyük ve Sladoran ) ile 30 hat/çeşidin kullanıldığı çalışma sonuçları bölgesel olarak değerlendirildiğinde, Verim ve malt ekstraktı yönüyle öne çıkan çeşit adayları ve çeşitler :

15 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Trakya Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 26 ve Burgaz iken bu hatlara yakın ve aynı düzeyde performans gösteren standart çeşitler de Bolayır, Zeynelağa ve Sladoran olarak saptanmıştır. Karadeniz Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 10, 11, 26, 34 ve Burgaz iken bu hatlara yakın ve aynı düzede performans gösteren standart çeşitlerde Bolayır, Sladoran ve Zeynelağa olarak belirlenmiştir.

16 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Batı Geçit Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Burgaz, Hat 10, 11, 34, 35 ve 9 iken bu hatlara yakın ve aynı düzeyde performans gösteren standart çeşitlerde Bolayır, Sladoran ve Zeynelağa olarak saptanmıştır. İç Anadolu Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 13, 1, 34, 31, 21, 32, 7, 16 ve 33 iken bu hatların üzerinde performans gösteren 35 nolu hat olmuş ve bunu daha düşük bir değerle Aydanhanım izlemiştir.

17 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 3, 32, 35 ve 29 iken bu hatlardan daha iyi performans gösteren standart çeşit ise Bolayır ve Sladoran olmuştur. Doğu Anadolu Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 21, 16, 13, 34 ve 35 iken bu hatlarla yakın ve daha iyi performans gösteren standart çeşit ise Anadolu-98 dir.

18 TEŞEKKÜRLER

19

20

21 MALTLIK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü MALTLIK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ 1 yıl, 5 lokasyon, 3 standart çeşit ( Aydanhanım, Zeynelağa, Tarm-92), 21 hat Haymana, Altınova, Malya, Gözlü, Ulaş

22 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)

23 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)

24 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)

25 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)

26 ORTAK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü ORTAK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ 1 yıl, 11 lokasyon, 4 standart (Bolayır, Tarm-92, İnce, Larende), 21 hat Haymana, Altınova, Malya, Gözlü, Ulaş, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Edirne, Çumra, Konya-Merkez

27 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)

28 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)

29 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11lok.)

30 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)

31 ELEK ÜSTÜ -OABVD

32

33 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)

34 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)

35 TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)

36 EKSTRAKT MİKTARI-OABVD

37

38

39


"TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları