DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 10 – 14 Şubat 2014.
Advertisements

DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim 3.
ANATOMİ.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Kan ve Bağışıklık Sistemi
DOLAŞIM SİSTEMİ VE KALP MASAJI KALP; DOLAŞIM SİSTEMİ İÇİNDE İTİCİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR. KALP YAKLAŞIK OLARAK KİŞİNİN YUMRUĞU BÜYÜKLÜĞÜNDE, İÇİ BOŞ KASTAN.
İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
BAYRAM TOSUN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
Vücudumuzdaki Sistemler
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
Dolaşım Sistemi
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
DOLAŞIM SİSTEMİ.
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
İnsan Vücudu.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
KALPTEN POMPALANAN KAN DAMARLAR İÇİNDE BAŞINIZDAN AYAKLARIMIZIN UCUNA KADAR TÜM VÜCUDUMUZU DOLAŞMAKTADIR. DOLAŞIM SİSTEMİ.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
× DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
AYBUKE ALTAN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Dolaşım sistemi.
 Kalbimizin çeşitli odacıkları vardır.Bu odacıklar arasında geçişler bulunur.Kanımızı pompalamak ile görevlidir.  Kalp iki büyük iki küçük odacık.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
DOLAŞIM SİSTEMİ NEDİR? Kalpten pompalanan kan damarlar içinde başınızdan ayaklarınızın ucuna kadar tüm vücudunuzu dolaşmaktadır.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
KILCAL DAMARLARLA DOKU HÜCRELERİ ARASINDA MADDE ALIŞVERİŞİ
DOLAŞIM SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİMİZ Ohh! Dışarıda çok güzel bir hava var. Akciğerlerimi oksijenle doldurdum. Kerem, oksijen akciğerlerimizdeki alveollere kadar gitti. Oksijen.
İNSAN VÜCUDU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KALP b)KAN c)DAMARLARDAN OLUŞUR. ALİ DAĞDEVİREN
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni

DOLAŞIM SİSTEMİNİN GÖREVLERİ KALP, KAN VE KAN DAMARLARINDAN OLUŞUR. HÜCRELERE BESİN VE OKSİJEN TAŞIR. HÜCRELERDEKİ ATIKLARIN HÜCRELERDEN UZAKLAŞTIRILMASINI SAĞLAR.

DOLAŞIM SİSTEMİ ORGANLARI KALP KAN KAN DAMARLARI

KALP Kalbimizi iki katlı ve dört odacıktan oluşan eve benzetebiliriz. Üst odacıklara KULAKCIK,alt odacıklara ise KARINCIK denir.

KALBİMİZİN YAPISI

KALBİMİZ… KALBİMİZİN SOL TARAFINDA TEMİZ KAN(OKSİJEN MİKTARI FAZLA OLAN KANA DENİR),SAĞ TARAFINDA İSE KİRLİ KAN(KARBONDİOKSİT MİKTARI FAZLA OLAN KANA DENİR) BULUNUR. KİRLİ VE TEMİZ KAN KALPTE ASLA BİRBİRİNE KARIŞMAZ.KALBİN SAĞ VE SOL TARAFINI AYIRAN ETTEN BİR TABAKA VARDIR.

KALBİMİZ… Kalbimizi meydana getiren KARINCIKLARDAN ATARDAMARLAR çıkar, KULAKCIKLARA ise TOPLARDAMARLAR girer. TOPLARDAMARLAR VE ATARDAMARLARIN HÜCRELERE GİREBİLECEK KADAR İNCELMESİYLE KILCALDAMARLAR MEYDANA GELİR.

KILCAL DAMARLAR KILCALDAMARLAR VÜCUDUMUZU BİR AĞ GİBİ SARAR.

KAN DOLAŞIMI ÇEŞİTLERİ Vücudumuzda iki çeşit kan dolaşımı vardır: 1-KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI 2-BÜYÜK KAN DOLAŞIMI

KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI SAĞ KARINCIKTAN (KİRLİ KAN) AKCİĞER ATARDAMARI İLE AKCİĞERE BURADA KANIN TEMİZLENDİKTEN SONRA KALBİN SOL KULAKCIĞINA GELMESİNE DENİR.

BÜYÜK KAN DOLAŞIMI SOL KULAKCIĞA GELEN KAN SOL KARINCIĞA GEÇER.BURADAN AORT ATADAMARI İLE BÜTÜN VÜCUDU DOLAŞTIKTAN SONRA ÜST VE ALT ANA TOPLARDAMAR İLE SAĞ KULAKCIĞA GELMESİNE DENİR. NOT:ATARDAMARLAR TEMİZ KAN TAŞIMASINA RAĞMEN akciğer atardamarı KİRLİ KAN TAŞIR.

KAN DOLAŞIMI

KAN HÜCRELERİ KAN PLAZMASINDA (kan serumunun altındaki koyu renkli kısım) 1-ALYUVARLAR(ERİTROSİT) 2-AKYUVARLAR(LÖKOSİT) 3-KAN PULCUKLARI(TROMBOSİT) BULUNUR. ŞİMDİ BUNLARIN YAPILARINI İNCELEYELİM…

ALYUVARLAR(ERİTROSİT) Yapısındaki Hemoglobinden dolayı kırmızı renklidir Hücrelere oksijen ve karbondioksit taşımakla görevlidir. 1 mm kan 4-5 milyon tane bulunur. Olgunlaşınca çekirdekleri kaybolur. Yükseklere çıkıldıkça sayısı artar.

AKYUVARLAR(LÖKOSİT) Vücudun savunma işini yapar. Kemik iliği,lenf düğümleri ve dalakta yapılır. 1 mm kanda 7-8 bin tane bulunur. Çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri vardır.

KAN PULCUKLARI(TROMBOSİT) KANIN PIHTILAŞMASINI SAĞLAR MİKROSKOPTA GÖZÜKMEZ ÇOK KÜÇÜK VE ÇEKİRDEKSİZDİR. NOT:Akyuvarların mikropları yutarak yok etmesine fagositoz denir.

KAN GRUPLARIMIZ…

Kan Alış- Verişleri…

LENF DOLAŞIMI KANA GÖRE DAHA YAVAŞTIR. YAĞLARIN KANA KARIŞMASINI SAĞLAR. BADEMCİK,KOLTUK ALTLARI VE KASIKLARDA BULUNUR. AKYUVAR ÜRETİMİ YAPARLAR. LENF SIVISINDA ALYUVAR YOKTUR. DİREK KALBE AÇILMAZ BAĞIŞIKLIKTA GÖREVLİDİR.

Kan Yoluyla Bulaşan hastalıklar AİDS HEPATİT B HEPATİT C BU HASTALIKLAR ÖLÜMCÜL HASTALIKLARDIR. NOT:BERBERDE TRAŞ OLURKEN MUTLAKA JİLET DEĞİŞTİRİLMELİ. HASTANEDE İĞNE YAPILIRKEN MUTLAKA ENJEKTÖR DEĞİŞTİRİLMELİDİR.