Toplumsal Tabakalaşma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yığınlama Sıralaması (Heap Sort)
Advertisements

Yrd.Doç. Dr. Nilüfer YÖRÜK KARAKILIÇ
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
ÖRNEKLEME TEKNİĞİ  AMAÇ: Ana kitleyi temsil edebilecek bir örnek seçmek;Ana kitleyi temsil edebilecek bir örnek seçmek;  Ana kitledeki her terime, proje.
Türleşme Mekanizmaları
Eğitim Bilimine Giriş Eğitim Açısından Toplumsal Değişme ve Yenileşme
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
Ölçme Nedir ? “Bir niteliğin gözlenerek gözlem sonuçlarının sayı veya sembollerle gösterilmesine ÖLÇME denir.” Ölçmenin en az üç aşaması vardır: ölçülecek.
Siyaset Bilimine Giriş 5. Hafta
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Toplumsal Cinsiyet ve Emek
STRES.
İÇİNDEKİLER R&S A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR? MESLEĞİN İNSAN HAYATINDAKİ ÖNEMİ MESLEĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ MESLEK SEÇİMİ B) İLGİLER A) MESLEK İŞ.
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
FOCUS.
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
Venüs Merkür Mars Satürn Uranüs Dünya Neptün Jüpiter.
ARHAVİ ORHAN YÜCEL KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
SOSYOLOJİ Modern toplumdaki insan gruplarını ve sosyal yaşamı sistematik olarak ele alan bilim dalıdır. Sosyolojinin konusu, uygar toplumlardır. Toplumsal.
ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
TABAKALAŞMA VE SINIF.
Zekâ zihinsel bir gücü, bir genel yeteneği ifade etmektedir.
Eğitim ve Toplumsal Değişme
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
KONU:ÜCRET HAZIRLAYANLAR: MEHMET BURAK KARAKUŞ SELİM UĞRAŞ.
TABAKALAŞMA.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 1
ISI TAŞINIMI Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÜNDÜZ.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
ÇATIŞMA VE İLETİŞİM.
1.Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla benzerlikleriniz veya farklılıklarınız nelerdir ? Söyleyiniz.
Toplumsal Eşitsizlik. Nobel iktisat ödülü sahibi Profesör Joseph Stiglitz’in (2011) bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) nüfusun en.
A. TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
R&S İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR?
TOPLUM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
KIRSAL AİLE.
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Toplum ve Toplumsal Yapı
SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİ
* ADI SOYADI ; FATMA KEKLİK * SINIFI; 5/B * NUMARASI; 495.
Yeni Medya Teknolojileri ve Modernleşme
Toplumsal Değişme ve Yenileşme
ÖRGÜT VE YÖNETİM KURAMLARI
Örneklem Seçme.
Tarihsel ve ideolojik arka plan
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
TOPLUMSALLAŞMA - SOSYALİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL YAPI I. TOPLUMSAL YAPININ TANIMI II. TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL GRUPLAR III. TOPLUMSAL ETK İ LE Şİ M VE T İ PLER İ IV. TOPLUMSAL TABAKALA Ş.
Sunum transkripti:

Toplumsal Tabakalaşma

Toplumsal Tabakalaşma Toplumsal tabakalaşma; insanların gelirlerine, eğitim düzeylerine ve yaşam tarzlarına göre toplum içerisinde birbirleri arasında hiyerarşik bir biçimde sıralanmasıdır. Bir toplumun tabakalaşması, toplumsal tabakalaşma piramidi ile gösterilir:

Her toplumda belirli bir tabakalaşma söz konusudur Her toplumda belirli bir tabakalaşma söz konusudur. İnsanlar arasında doğal farklılıklar (yaş, cinsiyet, zekâ) ve toplumun empoze ettiği suni farklılıklar (gelir, meslek, eğitim) vardır. Bu farklılaşmaya dayalı olarak yapılan değerlendirme sonucunda toplumsal tabakalaşma ortaya çıkar. Böylece tabakalaşma toplumda bir hiyerarşik sistemi meydana getirir. Toplumsal tabakalaşma, toplumsal gerçeği yorumlama ve analiz etmede kullanılan bir araçtır. Her tabakalaşma sisteminde üç sosyal süreç vardır. Bu süreçler şöyle sıralanabilir: a. Sosyal farklılaşma: Doğumla birlikte varolan ve sonradan edinilen farklılıklar. b. Altlık ve üstlük düzeyine göre sınıflama: Statü ve rol farklılaşmasını belirler. c. Değerlendirme: Statülerin her birine değerler sıralamasında bir yer verir.

2- Toplumsal Tabakalaşma Türleri a 2- Toplumsal Tabakalaşma Türleri a. Kapalı Tabakalaşma Toplumsal tabakalar arasındaki geçişin engellendiği toplumlardır. Örneğin: Kast sistemi. b. Yarı Kapalı Tabakalaşma Katı kurallarla tabakalar arası geçişin oldukça sınırlandırıldığı toplumlardır. Örneğin: Lonca sistemi. c. Açık Sınıf Tabakalaşması Özellikle sanayileşmeyle beraber tabakalar arası geçişin serbest kaldığı toplumlardır. Bu toplumlarda düşük seviyelerde bulunan kişilerin yükselme umudu, yüksek seviyelerdeki kişilerin de düşme korkusu vardır. Örneğin: sanayi toplumu.

Sanayi toplumu gerçek anlamda açık sınıf tabakalaşmasına örnek oluşturur mu? Açıklayınız.

3- Toplumsal Hareketlilik Sanayi toplumunda ortaya çıkan açık sınıf tabakalaşmasıyla birlikte toplumsal hareketlilik de hızlanmıştır. İnsanların farklı düzeylerdeki mevkiler arasındaki hareketine toplumsal hareketlilik "mobilite" denir ve ikiye ayrılır.

a. Yatay Hareketlilik

Yatay Hareketlilik Aynı tabaka veya bölüm içindeki hareketliliktir. Bireylerin ya da grupların bir toplumsal durumdan benzer başka bir duruma geçişidir. Bu hareketlilik genelde coğrafidir ve meslekler arasında olur. Belirgin gelir ve saygınlık farkı içermeyen mobiliteyi kapsar. Örneğin: bir bakkalın, manavlığa başlaması, bir mankenin dizilerde oyuncu olması...

b. Dikey Hareketlilik

Sınıflar arasında geçişe neden olan hareketliliktir Sınıflar arasında geçişe neden olan hareketliliktir. Kişilerin bir toplumsal sınıftan diğerine geçmeleridir. Örneğin: bir tüccarın iflas ederek seyyar satıcılığa başlaması, şans oyunlarından büyük ikramiyeyi kazanan bir işçinin fabrikatör olması…