Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Erzurum Kongresi Koray Özcan
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
CUMHURİYET BAYRAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN TALAT TANJU ŞENTÜRK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
GENELGELER VE KONGRELER
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
CUMHURİYET’E NASIL KAVUŞTUK?
CUMHURİYETE NASIL KAVUŞTUK
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Hazırlayan : Şevki YILMAZ T.Ed./Dil ve Anl.Öğrt.
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
CUMHURİYET BAYRAMI.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
Hazırlayan: Şenel Akbaş
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı nasıl başlattığını anlatalım
GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa.
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
CUMHURİYET VE ATATÜRK.
HAVZA GENELGESİ 29 Mayıs 1919 M.Kemal, 15 Mayıs 1919 ’da İzmir ’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden sonra 16 Mayıs 1919 ’da Bandırma Vapuru ‘yla.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
AİT Ders çalışma soruları.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU
Cumhuriyet Bayramınız
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi paylaşan düşmanlar yurdumuzu bölmek için çalışmalarına başladılar.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Başta Osmanlı Devleti’nin merkezi İstanbul olmak üzere Antalya, Maraş, Adana, Urfa ve Antep işgal edildi. Yunanlılar ise 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e girdiler.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Yurdumuzun bu durumda olmasından rahatsız olan Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı. 

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Samsun’da halk tarafından büyük bir sevgiyle ve coşkuyla karşılanan Mustafa Kemal Samsun’daki çalışmalarını tamamladıktan sonra 12 Haziran 1919 tarihinde Amasya’ya geldi.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Burada komutanlarla birlikte yaptığı toplantılar 22 Haziran 1919 tarihinde Amasya Genelgesi olarak yayınlandı.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Amasya’dan Erzurum’a Erzurum Kongresini yapmak için geçen Mustafa Kemal burada 23 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum kongresini yaparak Sivas’a geçti ve 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresini düzenledi. 

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Erzurum ve Sivas Kongrelerinde milli iradeye dayalı bir hükümet kurulması ilk hedef olarak belirlendi. Bütün illere telgraf çekilerek halkın kendi adına karar verecek temsilciler seçmesi iletildi.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Tüm yurtta seçilen bu temsilcilerin bir araya gelip ülkenin kaderini belirleyecekleri toplantıları yapmaları için bir ilde toplanmaları gerekmekteydi. Bu amaçla Ankaralılar Mustafa Kemal’i ve temsil heyetlerine seçilen il temsilcilerini Ankara’ya davet ettiler.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Mustafa Kemal’de Ankaralılarla aynı düşüncedeydi. Kurtuluş Savaşının en iyi Ankara’dan yönetileceğini düşünüyordu. Çünkü Ankara yurdumuzun tam ortasında yer alıyordu ve bütün cephelere eşit uzaklıktaydı. 

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Pek çok ilde haberleşme ve ulaşım olanağı da yoktu. Bu nedenlerden ve Ankara halkının coşkusundan ötürü Mustafa Kemal ve temsil heyetinin üyeleri 27 Aralık 1919 tarihinde saat 14.00 sularında Dikmen sırtlarında Ankara’ya geldiler

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Yurdumuzun düşmanlardan kurtulmasını ve özgürlüğüne kavuşmayı çok ama çok isteyen Ankara halkı ve çevresindeki illerin tüm halkı Atatürk’ü ve temsil heyetini büyük bir coşku ile karşılamak için Ankara’da toplandı.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelişi Kurtuluş Savaşının en önemli gelişmelerinin başında gelmektedir. Çünkü Atatürk’ün Ankara’ya gelmesi, burada temsil heyetinden üyeler ve Ankara halkıyla buluşması sonucunda oluşan atmosferle birlikte Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu ve Türk ordusunun kurulması paralellik gösterdi.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Bu gelişmeler ışığında Ankara milli mücadelenin merkezi haline geldi. Yani o zamanlarda dahi Ankara yurdumuza, milli mücadeleye başkentlik yapmış oldu.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Kurtuluş Savaşının kazanılmasında çok ama çok büyük bir yeri olan Ankara bu yüzden her 27 Aralık günü bayram yerine döner. Seğmenler at sırtlarında gösteriler yaparlar. Bütün Ankara baştan başa bayraklarla süslenir. Bütün okullarda Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi ile ilgili törenler yapılır. Sporcular Ankara’da Atatürk koşusu yapar. Bütün şehirde şenlikler Ankaralılar bugünü büyük bir coşku ile bayram tadında kutlar.