Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU"— Sunum transkripti:

1 ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU

2

3 Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi ve Ankara’nın Başkent Olma Nedenleri "27-Aralık" tarihi, Ulusumuz ve Cumhuriyet tarihimiz açısından son derece önemli bir gündür Aralık- 1919'da Ulu Önder Atatürk Samsun'dan başlayan Anadolu yolculuğunu Ankara'ya gelerek tamamladı. Bu yolculuk aynı zamanda Milli Mücadele Projesinin hazırlıklarının yapıldığı bir süreçti... Ve Proje bozkırın ortasında, Ankara'da uygulamaya konuldu...

4

5 Ulu Önder 27 Aralık 1919'da Dikmen sırtlarında belirdi
Ulu Önder 27 Aralık 1919'da Dikmen sırtlarında belirdi... Ankaralıların "Kızılca Gün" dediği bu tarihi günde, Ankara'nın köylerinden kasabalarından akıp gelen binlerce atlı ve yaya Seymen ile Ankara halkı Büyük Önder'i Dikmen Sırtlarında bağrına bastı... Şaşıran ve duygulanan Ulu Önder'in "Merhaba Efeler! Niye zahmet ettiniz, neden geldiniz?" sorusuna Ulu Önder'in etrafında çember olan Seymenler hep bir ağızdan "Uğrunda Ölmeye, Millet yolunda kanımızı akıtmaya geldik Paşam!" diye cevap verdiler... Ulu Önder “Fikrinizde sabit misiniz?” diye yeniden sorduğunda Seymenler büyük bir kararlılıkla “Andolsun!” diyerek karşılık verdiler... Bunun üzerine gözleri yaşaran Mustafa Kemal “Varolun Yiğitler!” diyerek şükranlarını bildirdi... Peşi sıra davullar, zurnalar çalınmaya başladı... Ve uzun yıllardır semalarına kara bulutların çöktüğü, umutların tükendiği Anadolu'da, zeybekler yeniden dönülmeye başlandı.

6 Anadolu’da başlayan Kurtuluş mücadelesini Erzurum ve Sivas’ta topladığı kongrelerle teşkilatlandıran Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasını sağlayarak yeni bir Türk devletinin temelini atmayı başardı.

7

8

9 Ankara’nın başkent Olarak Seçİlme Nedenlerİ
Kurtuluş savaşının cereyan ettiği batı cephesine yakın olması Anadolu’nun merkezinde yer alması Düşman işgalinden uzak olması Haberleşme açısından uygun bir konumda bulunması Not:Yeni Türk devleti Osmanlıdan ayrı bir devlet olduğunu göstermek için İstanbul’u başkent olarak seçmedi.

10

11 1920’li yılların Ankara’sı; kurak, ağaçsız, sivrisinek yuvası bataklıklarıyla çekici bir yer değildi. Bu olumsuz ortama rağmen Türk Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandırıldı. Lozan Barış Antlaşması imzalandı.(24 Temmuz 1923) Türk Kurtuluş Savaşı’nın yönetim merkezi Ankara, yılları arasında işgal altındaki illerden göç eden ailelerle , memur ve askerlerle, yabancı gözlemci ve diplomatlarla hareketli günlere sahne oldu. Türk İstiklal marşı bu yıllarda şair Mehmet Akif Ersoy tarafından Ankara’da yazıldı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi. Savaş sonunda şehrin önemi daha da arttı. Esasen 23 Nisan 1920 tarihinden beri sürdürülen Türk devletinin başkentlik statüsü, 13 Ekim 1923’te kabul edilen bir kanunla resmen tescil edildi.

12 27 Aralık 1919 yılında Temsil Heyetinin Ankara’ya gelmesi ile bu şehir çok önem kazanmıştır. TBMM’nin burada açılması ve Kurtuluş Savaşı’nın buradan yönetilmesi ile Ankara yeni Türk Devleti’nin merkezi olmuştu. İstanbul işgalden kurtarıldıktan sonra başkent konusu gündeme geldi. Askeri ve coğrafi özellikleri nedeniyle Ankara’nın başkent olması için TBMM’ye bir yasa teklifi sunuldu. Bu yasanın 13 Ekim 1923’te kabul edilmesiyle Ankara resmen başkent oldu.

13 CUMHURİYET DÖNEMİNDE ANKARA
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla başkent Ankara’da hızlı bir gelişme görüldü yılında Ankara Şehremaneti Kanunu çıkarılarak Ankara Belediyesi kuruldu. Şehir İstanbul’a benzer bir yönetime kavuşturuldu. Devlet kuruluşları için binalar inşa edildi. Büyükelçilikler, birer birer Çankaya’ya uzanan cadde üzerinde yerlerini aldılar. Yeni semtler, yeni mahalleler ortaya çıktı. Günümüzde Ankara modern yapıları, geniş caddeleri, çiçekli parkları, yenilenen altyapısı ve yeşil tepeleriyle dünya başkentleri arasında seçkin bir konuma sahiptir.

14 KIZILAY - ANKARA

15 ULUS - ANKARA

16 ULUS - ANKARA

17 Günümüzde Ankara modern yapıları, geniş caddeleri, çiçekli parkları, yenilenen altyapısı ve yeşil tepeleriyle dünya başkentleri arasında seçkin bir konuma sahiptir.

18 KIZILAY - ANKARA

19 KIZILAY - ANKARA

20 ULUS - ANKARA

21 ULUS - ANKARA

22 Ankara dünya başkentleri içinde gelişimi en hızlı olan şehirlerin başında gelir. 470 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan , 2000 yıllık bir başkent geleneğine sahip muhteşem İstanbul’ a rakiptir. Bataklıklar, çıplak tepeler , köhne mahalleler içinden yükselen 20. yıl mucizesi. Kurtuluş Savaşı’nı “Ya İstiklal , ya ölüm “ parolasıyla zaferle taçlandıran yönetim merkezi . 23 Nisan 1920’de temeli atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin iman kaynağı. Cumhuriyet yönetiminin ilan edildiği , millet egemenliğinin sağlandığı demokrasi beşiğimiz Atatürk Türkiye’sinin ebedi başkenti Ankara… “ Siyasi başkentimiz Anadolu’nun ortasında kalacaktır. Batı’nın ve Doğu’nun temsilcileri bizimle bu başkentte temas edeceklerdir. Bu başkentte her türlü diplomatik meseleler görüşülecektir. Bu başkentte memleketin iç ve dış politikası idare edilecektir. Bu başkentte milletin sinesinden doğan hükümet çalışacaktır. “ “ Ankara hükümet merkezidir ve ebediyen hükümet merkezi kalacaktır. “ K. ATATÜRK

23 Ankara Kalesi

24 Anıtkabir


"ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları