Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
Advertisements

Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HASTANELER ARASI NAKİLLER
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
SOĞUK ALGINLIĞINDA ÇİNKO Dr. Gülay ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA YAKLAŞIM
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
NÜKLEER TIP TRAKYA BÖLGE TOPLANTILARI-6
2. Sağlık hizmetleri.
Laparoskopik parsiyel nefrektomi Ne kadar kolay? Ne kadar zor?
TEST – 1.
İLERİDE OLMAK İSTEDİĞİM MESLEK
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
23. Klinik bilgi sistemleri
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TIPTA UYGULAMA REHBERLERİ
Etkili İletişim Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
Etkili İletişim Beden Dili Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Tiroid Kanseri Tedavisi
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ

AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Farmakovijilans Sorumlusu
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Genel sağlık kontrolleri hastalığı erken yakalamak, gelişmesini önlemek veya sosyal güvence sağlamak amacı ile kendinde hastalık hissetmeyen bir kişiye uygulanan testlerdir. Bu kontroller, bir çok ülkede sağlık hizmetinin olağan bir parçasıdır.

Sağlık kontrolleri birçok kişinin aklına uygun gelir, ancak belli hastalıklara karşı tarama programlarının sağladığı deneyim, sağlanan yararın beklenenden küçük ve zararın beklenenden büyük olabileceğini gösterdi.

Bu kontrollerin muhtemel zararlarından biri, belirti vermesi ve ölüme neden olması beklenmeyen hastalıkların teşhis ve tedavisidir. Bu suretle gereksiz konan tanılar olur ve gereksiz tedavi riski taşır.

Genel sağlık kontrolü önerilen bir grup erişkini, bu kontrollere girmeyen gruplara karşı kıyaslayan 16 randomize araştırma belirledik katılımcı üzerinde yürütülmüş 14 araştırmanın sonuçları kullanılabilir bulundu. Dokuz çalışmada ölüm riski incelendi, katılımcıda ölüm görüldü. Ölüm riski veya kardiyovasküler hastalık ya da kanserden ölüm riski üzerinde etki belirlenemedi.

Hastalık riski üzerinde de bir etki bulamadık, ancak bir çalışmada HT ve yüksek kolesterolü olan insan sayısında artış, bir diğerinde kronik hastalıklarda artış bulundu. Toplam yeni tanı sayısını bildiren bir çalışmada, altı yılda kontrol grubuna kıyasla %20 artış bulundu.

Hiçbir çalışmada toplam yeni reçete sayısı kıyaslanmadı, ancak dört çalışmadan ikisinde HT nedeni ile ilaç kullanan insan sayısında artış bulundu. Dört çalışmadan ikisi sağlık kontrollerinin insanların biraz daha sağlıklı hissetmesini sağladığını gösterdi, ancak bu sonuç güvenilir değildir.

Sağlık kontrollerinin hastaneye kabul, malüliyet, kaygı, uzmana sevk sayısı, ekstra hekim vizitleri veya işten kalma üzerine etki gösterdiğini bulamadık, ancak bu sonuçların çoğunluğu iyi çalışılmamıştı. Çalışmaların hiçbiri pozitif tarama sonucundan sonraki izleme testlerinin sayısı ve başvurulan cerrahi müdahale sayısı hakkında bildiride bulunmadı.

Bu aşikar etkisizliğin bir nedeni, birinci basamak hekimlerinin başka bir nedenle gördükleri hastalarda bir hastalık gelişimi riskinin yüksek olduğundan şüphelendiklerinde, zaten tanı ve müdahale yoluna gitmeleri olabilir. Ayrıca hastalık geliştirme riski yüksek hastalar, davet edildikleri genel sağlık kontrollerine katılmıyor olabilir.

Çalışmaların çoğunluğu eskidir. Belirlenen hastalıklar ve risk faktörlerine karşı kullanılan tedaviler değiştiği için, bu durum sonuçların günümüzün sağlık yapılarına uygulanabilirliğini zayıflatıyor.

Derlenen çalışmalardaki yüksek katılımcı ve ölüm sayısı ve kullanılan uzun izlem sürelerinin yanında, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden ölümlerin azalmamış olması göz önüne alındığında, genel sağlık kontrollerinin faydalı olması muhtemel değildir.