CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel Bilkent Lisesi Matematik Zümresi 2. Genç Matematikçiler Günü
Advertisements

Tahir ÖZDİL Üye no : 981 a z i z h a t ı r a s ı ’ n a…
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
PROF. DR. ŞÜKRAN GEÇGİL.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
KONFERANS (Konferans Sonrası İmza Günü Yapılacaktır)
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
4 Nisan 2014, Fantasia De Luxe Hotel, Kuşadası, Aydın.
Hazırlayan: Necdet Gülsever Nu.:1323 Sınıf : 7/c
Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projelerini Hazırlama Eğitimi Şubat 2014
EVARİSTE GALOİS Hazırlayan: Serpil GÜREK. EVARİSTE GALOİS Hazırlayan: Serpil GÜREK.
ATATÜRK'ün HAYATI
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Matematik Cahit arf.
Prof. Dr. Mustafa Dülger Hocamız.
George Friedrich Bernhard Riemann (1826–1866)
28 Mayıs 2010, Kapadokya Dedeman Oteli, Nevşehir.
ERTUĞRUL ÖZKÖK İzmir doğumlu olan Ertuğrul Özkök, yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapmış önemli bir gazeteci.
.. HASTANEMİZE HOŞ GELDİNİZ. .. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN TARİHÇESİ 20 Mayıs 1955 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen.
BOLZANO, Bernhard ( ).
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
MİM KEMAL ÖKE.
Cahit Arf.
MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ
ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.
Atatürk’ün Hayatı 1881’de Selanik’te doğdu.
HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN
KİŞİSEL ÇABA- BAŞARILI İŞ YAŞAMI
HALK EĞİTİMİ ve HALK EĞİTİM REFORMLARI
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı
Haldun Taner’İn hayatI
Matematiğe merakı olan arkadaşlar, lütfen aşağıdaki soruyu çok dikkatle inceleyiniz ve hemen cevaba bakmayınız !!! Aşağıdaki soru Barcelona Üniversitesi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Konuk Konuşmacı Programı.
Doç. Dr. Olcay Taner Yıldız
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
İZCİLİK.
F E Z A G Ü R S Y.
CEBİR CEBİRSEL İFADELER Cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemi
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
Adını Matematiğe Vermiş Bir Bilimcimiz:
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Bitlis Eren Üniversitesi
TÜBİTAK 47. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ PROJE YARIŞMASI
MİLLİ MÜCADELE.
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
29 Nisan 2016, Otel Altınyazı, Avanos, Nevşehir. Turizm Eğitimine Hizmet Ödülleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından 2008 yılında başlatılan.
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA. (10 Temmuz 1944, Siirt, Pervari)10 TemmuzSiirtPervari fikir adamı, öğretim görevlisi, İslâm tarihi uzmanı ve yazar.İslâm.
ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU
F E Z A G Ü R S Y.
Profesör Doktor CAN ALİ GÜRGÜÇ
M A T E M A T İ K.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
Cahit Arf Hamza Solak yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde.
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
Cahit Arf Kerem AKSOY 1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray.
Aziz Sancar. AZİZ SANCAR’IN HAYATI Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.Çiftçilikle.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
HAYATIMIZ MATEMATİK. Matematik...ilk duyulduğunda çoğu insanın korktuğu aslında mantık ve zekanın ortak hareket ettiği bir bilimdir.olmazsa olmazdır hayatımızda.
1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği.
Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı.
Arf, İnönü Armağanı'nı (1948) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı (1974). Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990'da 3 ve 7 Eylül.
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI

ÇOCUKLUK VE GENÇLİK YILLARI 1910 yılında Selanik’te doğdu, Balkan Savaşları sırasında ailesiyle İstanbul’a göç etti. Cahit Arif 5. sınıf öğrencisi olarak İzmir Sultanisi’ne kaydedildi. Fransa’da St. Louis Lisesi’ni iki yılda bitirerek Türkiye’ye döndü. İdealist yolu tercih edip École Normal Superior’ü seçti ve bu ünlü okulu iki yılda bitirdi. “Vatan, millet heyecanı” ile Galatasaray Lisesi’nde öğretmenlik yaptı.

AKADEMİSYEN YILLARI Cahit Arf “profesör muavini namzedi” (doçent adayı) ünvanıyla İstanbul Üniversitesi’nde görevlendirildi. “O sıralarda bende muvaffak olacağım hissi uyandı. Muvaffak olmak da şu idi: Alim olmak, matematikte bir şeyler yapmak.”

Sentetik geometride çizim problemlerini pergel ve cetvel ile çözümleri ile ilgileniyordu. Çözüm için problemin ikinci dereceden cebirsel denklemlere indirgenmesinin gerektiğini anladı. “Galois anlamında çözülebilir” denklemlerin listesini yapmayı düşündü.

HASSE İLE ÇALIŞMALARI 1937 yılında çalışmak istediği sayılar teorisi, sınıf cisimleri teorisi konularında önemli bir merkez olan Göttingen Üniversitesi’nde doktorasına başladı. Hasse problemi önce bazı özel hallerde çözmesini önerdi. Bu özel hallerin çözümü 1938’de doktora tezini de oluşturdu. Bu çalışmayla elde ettiği sonuçların bir kısmı literatürde "Hasse-Arf teoremi“ olarak adlandırılmaktadır.

Karakteristiği iki olan kuadratik formları sınıflandırdı ve değişmezlerini (“Arf invaryantı”) belirledi. Sayılar teorisinde çok özel bir yeri olan lokal cisimler konusuna büyük katkıları oldu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YILLARI 1940 yılında İstanbul Üniversitesi’ne geri döndü. Cebirsel eğrilerin bir noktası etrafındaki tekilliklere dair teorinin n boyutlu uzayda da geçerli olduğunu kanıtlayarak “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” kavramlarını dünyaya tanıttı. 1943 yılında 33 yaşında profesör, 1956 yılında ordinaryus profesör oldu.

Arkadaşı Mustafa İnan’ın Belçika’da yıkılan bir köprü ile ilgili doktora tezine destek olarak genel bir çerçevede matematiksel modeller geliştirdi ve bu çalışması için İnönü Ödülü’nü aldı. 1962 yılına kadar İstanbul Üniversitesi’ndeki görevini sürdürdü

CUMHURİYET DÖNEMİ KURUMLARINA KATKILARI İstanbul Teknik Üniversitesi ve Robert Koleji'nde öğretim üyeliği yaptı. Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kurulmasında rol aldı ve Bilim Kurulu’nun ilk başkanı oldu. 1964-1966 yıllarında Princeton'da İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde ve California Üniversitesi’nde araştırmalarına devam etti.

1967’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik bölümünde çalışmaya başladı. 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü aldı. 1980 yılında yaş haddinden emekli olsa da ODTÜ’de ders vermeye devam etti.

ALKIŞLAR 1980'de Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, 1981'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından kendisine onur doktorası verildi. 1985-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği Başkanlığı yaptı. 1988’ de kendisine “Mustafa Parlar Bilim ve Onur Ödülü” ve 1989’ da Ege Üniversitesi tarafından “Şükran Plaketi” verildi.

Aralık 1993'te Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyeliği ve 4 Şubat 1994'te Fransa'dan Commandeur des Palmes Academiques ödüllerini aldı.

CAHİT ARF’IN SÖZLERİ · İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır. · Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir. · Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi. Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi.

· Osmanlı Devleti fazla büyüktü ve gerideydi, Türkiye daha küçük ve ileride olacak. · Bilim ve inanç iki ayrı unsurdur. Birleşirse devrim yapabilirsiniz. · İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar. · Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. Sayı sonsuzdur. · İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır. · Elime Kur’an’ı aldığımda Allah’a, elime kalemi aldığımda kendime inanıyorum.

SON YILLARI 1982 yılından sonra çalışmalarına Bebek’teki evinde ve Gebze’deki Marmara Araştırma Merkezi’nde devam etti. Bu dönemde kafasını kurcalayan bazı problemlere ve bazı biyolojik süreçlerin matematik modellemesi ile ilgili problemlerle uğraştı.

“Cahit Arf büyük yeteneği, birikimi ve ünüyle yurt dışında kalarak dünyanın en önemli üniversite ve bilim merkezlerinde çalışabilir, çok daha büyük bilimsel başarılara imza atabilirdi. Ama o, ülkesine, vatanına bağlılığı nedeniyle Türkiye’ ye dönüp hizmet etmeyi yeğledi.”

California Üniversitesi`nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu California Üniversitesi`nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.1967 yılında yurda dönerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü`nde çalışmaya başladı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu Başkanlığında bulundu, ve bu kurumun kurulması ve gelişmesi yönünde emek harcadı.

1985-1989 yılları arasında da Türk Matematik Derneği`nin başkanlığını yürüttü, ayrıca TÜBİTAK`ın " Doğa Turkish Journal of Mathematics" ile "Turkish Journal of Mathematics" adlı dergilerinde yayın kurulu üyeliklerinde de bulundu.Ölümüne dek TÜBİTAK`ın Marmara Araştırma Merkezi`nde ve Bebek-İstanbul`daki evinde matematik çalışmalarını sürdürdü. Ölüm tarihi 26.12.1997 dir.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM